Elegante bediening en indrukwekkend decor bij restaurant Tafelrond. De bereidingen van chef-kok Wouter Van der Vieren waren echter iets te veel aan de zoete kant en misten een frisse toets, oordeelt onze culirecensent.
Aan de andere muur zie je de keuken en het indrukwekkende postuur van executive chef-kok Wouter Van der Vieren. Hij presenteert een spijskaart met bewerkte klassiekers en met signatuurgerechten. De lunch kost 55 of 70 euro, het diner 95 euro. Een vrolijke sommelier waakt over een internationale wijncollectie, maar de zestien wijnen per glas uit het Coravin-wijntapsysteem staan nergens vermeld. We kwamen met twee en bestelden voorzichtig, omdat de prijzen aantikken.
De welkomsthapjes waren vooral vullend: gemarineerde zalm met drie aardappelbereidingen en tartaar van kalf met Parmezaanse kaas op toast van focaccia. Er kwamen flauwgekruide rillettes van varkenswang met brood. Het voorgerecht met malse inktvis, butternut, wortel, kokos en mango met schuim van scheermes was vlak van smaak (28 euro). De paling met groene kruiden, appel, algen, citrus en zuurdesembrood was superlekker (26 euro). Beide gerechten waren elegant gepresenteerd. In boter gegaarde zonnevis lag in het bord met slakken, merg, wilde paddenstoel, gesouffleerde aardappel en luchtige preisaus (35 euro). Wilde patrijs smaakte tam en kwam met ganzenlever, knolselder, aardappelhooi, kastanje en witte kool (32,50 euro).
Alle bereidingen waren royaal van portie, en rijk besausd. Er was te veel zoet en er waren te weinig frisse smaken. Was het daarom dat wij geen plaats meer hadden voor een nagerecht?
Wouter Van der Vieren heeft veel bewondering voor de finesse van de Spaanse kok MartÃn Berasategui, die zuiver op smaak kookt. Ook David Martin ligt bij Wouter in de bovenste lade: omdat hij een goede chef is, uitgebalanceerd kookt en verandering aandurft.
3. Favoriete exotische chef
ParaEen Chinese vriendin bracht Wouter naar 5 Flavors Mmei, in de Volksstraat in Antwerpen. Hij raakte er geïntrigeerd door de kennis en de filosofie van de Chinese chef, Leung Kwai Lam.
Tafelrond en hotel TH4TH: Grote Markt 5, 3000 Leuven. 016 22 75 54. tafelrond.com, th4th.com. Zondag en maandag gesloten.