Restaurant ‘Tafelrond’ in Leuven: gastronomie in een losse, kosmopolitische sfeer

© .

Elegante bediening en indrukwekkend decor bij restaurant Tafelrond. De bereidingen van chef-kok Wouter Van der Vieren waren echter iets te veel aan de zoete kant en misten een frisse toets, oordeelt onze culirecensent.

Rijk besausd

De zaak is chic en trendy ingericht.
De zaak is chic en trendy ingericht.© CWF&PH

Het nieuwe Leuvense hotel TH4TH is een prestigieus project van zakenman Jan Callewaert. Door vertraagde restauratiewerken aan het vervallen gebouw, waar tot veertien jaar geleden de kantoren van de Nationale Bank lagen, is de opening van het hotel uitgesteld tot volgend jaar. Wél open is het restaurant: Tafelrond. Binnenkomen doe je via de Grote Markt. Een in het zwart geklede dame consulteert het reservatieboek, en diensters schieten toe om zich over de mantels te ontfermen. Dan is het aan de elegante, jonge gastvrouw, uitgerust met oortelefoon, die met stralende lach voorgaat tot aan je tafeltje. In de eetzaal, een hoge ruimte die chic is ingericht, hangt een losse, kosmopolitische sfeer. Een glazen muur biedt een vrij uitzicht op een binnenplaats met terras.

Aan de andere muur zie je de keuken en het indrukwekkende postuur van executive chef-kok Wouter Van der Vieren. Hij presenteert een spijskaart met bewerkte klassiekers en met signatuurgerechten. De lunch kost 55 of 70 euro, het diner 95 euro. Een vrolijke sommelier waakt over een internationale wijncollectie, maar de zestien wijnen per glas uit het Coravin-wijntapsysteem staan nergens vermeld. We kwamen met twee en bestelden voorzichtig, omdat de prijzen aantikken.

De welkomsthapjes waren vooral vullend: gemarineerde zalm met drie aardappelbereidingen en tartaar van kalf met Parmezaanse kaas op toast van focaccia. Er kwamen flauwgekruide rillettes van varkenswang met brood. Het voorgerecht met malse inktvis, butternut, wortel, kokos en mango met schuim van scheermes was vlak van smaak (28 euro). De paling met groene kruiden, appel, algen, citrus en zuurdesembrood was superlekker (26 euro). Beide gerechten waren elegant gepresenteerd. In boter gegaarde zonnevis lag in het bord met slakken, merg, wilde paddenstoel, gesouffleerde aardappel en luchtige preisaus (35 euro). Wilde patrijs smaakte tam en kwam met ganzenlever, knolselder, aardappelhooi, kastanje en witte kool (32,50 euro).

Alle bereidingen waren royaal van portie, en rijk besausd. Er was te veel zoet en er waren te weinig frisse smaken. Was het daarom dat wij geen plaats meer hadden voor een nagerecht?

1. De sterrenchef

De 38-jarige Wouter Van der Vieren is niet aan zijn proefstuk toe: hij kwam naar voor als getalenteerd kok in zijn restaurants Willem Van Doornick en Clandestino in Haasdonck. Aangemoedigd door het applaus, stapte de kok in een opzienbarend project in Temse, dat helaas amper een jaar duurde. Sindsdien roerde de kok in de pannen van onder meer WY, The Jane en Likoké.

2. Favoriete chefs

Wouter Van der Vieren heeft veel bewondering voor de finesse van de Spaanse kok Martín Berasategui, die zuiver op smaak kookt. Ook David Martin ligt bij Wouter in de bovenste lade: omdat hij een goede chef is, uitgebalanceerd kookt en verandering aandurft.

3. Favoriete exotische chef

ParaEen Chinese vriendin bracht Wouter naar 5 Flavors Mmei, in de Volksstraat in Antwerpen. Hij raakte er geïntrigeerd door de kennis en de filosofie van de Chinese chef, Leung Kwai Lam.


Tafelrond en hotel TH4TH: Grote Markt 5, 3000 Leuven. 016 22 75 54. tafelrond.com, th4th.com. Zondag en maandag gesloten.


Kosmopolitische gastronomische brasserie:

Keuken 7,5 – Decor 8 – Comfort 7,5 – Bediening 7,5 – Prijs/kwaliteit 6,5

Restaurant 'Tafelrond' in Leuven: gastronomie in een losse, kosmopolitische sfeer
© CWF&PH
Restaurant 'Tafelrond' in Leuven: gastronomie in een losse, kosmopolitische sfeer
© CWF&PH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content