1. De chef
De Limburgse Leyla Kurhan werd geboren uit een Vlaamse moeder en een Turkse vader. Zij studeerde sociale verpleegkunde en was leerkracht inburgering. Daarna ging zij doen wat zij altijd al wilde doen en dat is koken. Leyla werkte als jobstudent in de horeca en volgde les aan het Culinary Institute in Istanbul. Haar bereidingen zijn geënt op de gerechten uit het vroegere Ottomaanse rijk.
2. Favoriete kok
Leyla Kurhan is fan van Yotam Ottolenghi omdat de Israëlisch/Britse journalist en kok toont hoe gevarieerd je kan koken met groenten en kruiden. Zijn met lamsgehakt gevulde kweepeer is een monument!
3. Favoriete kokkin
Leyla Kurhan houdt van het kookboek Balaboostavan Einat Admony, de Israëlische kok die in New York diverse restaurants heeft (www.balaboostanyc.com, www.barbolonatny.com). Einat Admony ontwikkelde een creatieve, interessante kijk op de kookkunst. Het resultaat is een meltingpot van gerechten voor elke behoefte en gelegenheid.
Sofraya: Ottogracht 10, 9000 Gent, 09 336 90 99, www.sofraya.be. Zaterdagochtend, zondag en maandag gesloten.