Restaurant ‘Sofraya’ in Gent: eenvoudige maaltijd met Arabisch parfum

© .

Tafelen bij restaurant Sofraya doe je in een sobere setting met eenvoudige, maar smakelijke, gevarieerde gerechten in het hart van de Arteveldestad.

Arabische parfums

Leyla Kurhan
Leyla Kurhan

Voor het delen van een eenvoudige, met vrouwelijke liefde en toewijding bereide maaltijd uit het Midden-Oosten is er Sofraya (Turks voor ’tafel’). Het eethuisje heeft een simpele inrichting met Arabische accenten en Vlaamse invloeden uit de jaren 1950. Er staat niets te veel en door de bescheiden aanpak voel je je er snel thuis. Het bord wordt rechtstreeks uit de keuken in het midden van het houten tafelblad gezet. Voor grotere gezelschappen is er een lange tafel op een kleine verhoging. Er is een terrasje op straat en in het achterhuis zit de keuken, waarvan een glimp valt op te vangen door de klapdeuren.

In Sofraya maken vrouwen de dienst uit, zowel aan het fornuis als bij de bediening. De spijskaart vermeldt gevarieerde bereidingen aan prijsjes die passen bij het formaat van de gerechtjes. Wij zijn met twee en bestellen waar we zin in hebben, waarna de keuken aan de slag gaat. In afwachting verschijnen walnoten, die met zout en komijn zijn geroosterd. Zodra er in de keuken een gerechtje klaar is, wordt het opgediend. Daardoor is het in Sofraya gevarieerd en boeiend smullen.

Eerst verschenen een Turkse ezmesalade van fijngehakte tomaten, pikante pepers, lente-ui en knoflook (5 euro) en een smakelijke hummus van de chef op basis van puree van kikkererwten, olijfolie, citroen en sesampasta (5 euro). De kommetjes waren nog maar half leeg of er kwam gegrilde vis van de dag met rode ui, kruiden en sumak-salade (12 euro) en in kruiden en honing gemarineerde en vervolgens geroosterde kip (10 euro). Daarbij hoorde rijst met tomaatjes en paprikakruiden. Wij bestelden een fris gemaakte salade van de chef met ui en tomaat (4,50 euro). De drankenkaart vermeldt een bescheiden keuze wijnen uit Hongarije, Roemenië, Turkije, Georgië en Bulgarije. Onze voorkeur ging uit naar een jonge Hongaarse Chapel Hill met frisse, minerale smaken (4,50 euro per glas /23 euro per fles). Parfait van halva op basis van sesamzaad, suiker en honing met seizoenfruit (7 euro) was een waardige afsluiter van deze eenvoudige maar smakelijke, Arabisch geparfumeerde maaltijd.

1. De chef

De Limburgse Leyla Kurhan werd geboren uit een Vlaamse moeder en een Turkse vader. Zij studeerde sociale verpleegkunde en was leerkracht inburgering. Daarna ging zij doen wat zij altijd al wilde doen en dat is koken. Leyla werkte als jobstudent in de horeca en volgde les aan het Culinary Institute in Istanbul. Haar bereidingen zijn geënt op de gerechten uit het vroegere Ottomaanse rijk.

2. Favoriete kok

Leyla Kurhan is fan van Yotam Ottolenghi omdat de Israëlisch/Britse journalist en kok toont hoe gevarieerd je kan koken met groenten en kruiden. Zijn met lamsgehakt gevulde kweepeer is een monument!

3. Favoriete kokkin

Leyla Kurhan houdt van het kookboek Balaboostavan Einat Admony, de Israëlische kok die in New York diverse restaurants heeft (www.balaboostanyc.com, www.barbolonatny.com). Einat Admony ontwikkelde een creatieve, interessante kijk op de kookkunst. Het resultaat is een meltingpot van gerechten voor elke behoefte en gelegenheid.


Sofraya: Ottogracht 10, 9000 Gent, 09 336 90 99, www.sofraya.be. Zaterdagochtend, zondag en maandag gesloten.


Arabisch eethuisje:

Keuken 7 – Decor 7 – Comfort 6,5 – Bediening 6,5 – Prijs/kwaliteit 7

Restaurant 'Sofraya' in Gent: eenvoudige maaltijd met Arabisch parfum
© .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content