Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week laten we een smakelijke waterzooi van vis op het vuur pruttelen.
De liaison zorgt voor een zijdezachte binding. Laat de waterzooi van vis daarna niet meer inkoken om schiften te voorkomen.
Voor 4 personen
600 g vis (kokkels, zeebaars, schelvis en kabeljauw)
2 wortelen
1 prei
2 stengels selder
4 vastkokende aardappelen
1 ui
1 teentje knoflook
Enkele takjes kervel, voor de afwerking
Scheutje wijn (wit of rosé)
1 liter visbouillon
1 laurierblad
1 tl tijm
50 g boter
1 el bloem
Peper en zout
Sap van 1 citroen
VOOR DE LIAISON
200 ml room
2 eidooiers
1. Schil de wortelen en snijd ze in dunne reepjes. Spoel de prei en selder en snijd ze in een fijne julienne. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Pel en snipper de ui en knoflook.
2. Smelt de boter in een grote kookpot en bak de ui en knoflook glazig. Voeg de bloem toe en roer goed door. Schenk er de wijn en de visbouillon bij. Breng de bouillon aan de kook en voeg de laurier en de tijm toe.
3. Voeg de wortelen, prei, selder en aardappelen toe aan de bouillon. Laat het geheel 15 tot 20 minuten zacht koken tot de groenten gaar zijn.
4. Snijd de vissen in stukken en voeg ze toe aan de pan. Laat ze 5 tot 7 minuten zachtjes pocheren, tot de vis gaar is.
5. Meng in een kom de room met de eidooiers tot een liaison. Haal de pan van het vuur en roer er het roommengsel voorzichtig door. Breng de waterzooi op smaak met peper en zout.
6. Verdeel de waterzooi over diepe borden en werk het gerecht af met enkele blaadjes kervel en het citroensap.
Maak ook: Krachttraining in de keuken: zo maak je onglet met chorizo en bonen