‘Deze ’tonijnsalade’ van watermeloen is een van mijn favorieten’, zegt groentechef Gaz Oakley. ‘De watermeloen smaakt heel verfijnd en heeft echt de structuur van tonijn. Laat de gemarineerde ’tonijn’ lekker karamelliseren voor je hem serveert.’
Voor 4-6 personen
- 1 middelgrote watermeloen, geschild en in plakken van 6 x 4 cm en 2,5 cm dik
- 1 el zeezout
- plantaardige olie, om in te bakken
Marinade
- 2 tl tahin
- 6 el sojasaus of tamari
- 2 el rijstazijn
- sap van 1/2 limoen
- 1 tl chilivlokken
- 1 teentje knoflook
- 1 el srirachasaus
- 1 stukje gember, geschild
- 2 lente-uitjes
- 3 el sesamolie
Noedelsalade
- 300 g mihoen, gekookt volgens de instructies op de verpakking
- 1/2 komkommer, in reepjes
- 5 lente-uitjes, in dunne ringetjes
- een handvol sugarsnaps, in de lengte in dunne reepjes
- een handvol Thais basilicum
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 180 °C en bekleed een diepe bakplaat met bakpapier. Leg de plakken watermeloen op de bakplaat en bestrooi licht met het zeezout. Bak de watermeloen 1 uur in de oven.
- Pureer intussen alle ingrediënten voor de marinade in een blender. Haal de watermeloen uit de oven. De watermeloen is nu geslonken en dieprood van kleur. Schenk de marinade over de watermeloen. Laat afkoelen en daarna minimaal 2 uur in de koelkast marineren.
- Haal de watermeloen uit de koelkast. Hussel de ingrediënten voor de noedelsalade door elkaar, samen met een paar eetlepels marinade.
- Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag op hoog vuur. Voeg wat olie toe en schroei de gemarineerde plakken watermeloen 2 minuten aan beide kanten. Snijd de watermeloen in plakjes en serveer de ’tonijnsalade’ op een bedje van noedels.
Uit:Plants only kitchen, Gaz Oakley (Good Cook)
Lees meer over:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier