Tajine van lamsvlees met rozijnen en honing

Tajine van lamsvlees met gedroogde pruimen, amandelen en sesamzaad
© Getty

Lekker stoofpotje. Tip: door het vocht vanaf de zijkant van de tajine toe te voegen, laat je het lamsvlees niet ‘schrikken’.

Voor 4 personen

  • 200 g jumbosultana’s (hele grote rozijnen)
  • 5 tot 6 uien
  • 1 kg lamsvlees (schenkel of schouder)
  • olijfolie
  • 1 eetlepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel kurkuma
  • 1/2 eetlepel zwarte peper
  • zout
  • enkele saffraandraadjes
  • 2 kaneelstokjes
  • 7 dl kokend water
  • 4 tot 5 eetlepels honing
  • 1 koffielepel ras-el-hanout
  • pistachenoten

Bereiding

  1. Week de rozijnen in heet water. Pel de uien en snijd ze in halve maantjes. Snijd het vlees in dikke plakken. Fruit de ui in olijfolie. Doe het lamsvlees erbij en kruid met het gemberpoeder, de kurkuma, de zwarte peper, wat zout en saffraan. Leg er de kaneelstokjes bij en bak 5 tot 10 minuten onder een deksel.
  2. Giet het kokende water voorzichtig aan de zijkant* van de tajine en dek af. Laat minstens 1 uur sudderen op een laag vuur. Laat de rozijnen uitlekken en doe ze bij de tajine. Laat nog eens 15 minuten sudderen. Schep alles in een diepe schaal en werk af met de honing, de ras-el-hanout en de pistachenoten.

* Door het vocht aan de zijkant van de tajine toe te voegen laat je het lamsvlees niet ‘schrikken’, bovendien loop je kans dat je tajine springt als je het water er niet voorzichtig bij schenkt.

Tip: Wil je een zoetere tajine? Gebruik dan 250 gram rozijnen. Wanneer je geen jumbosultana’s vindt, kun je ook gewone rozijnen gebruiken. Je kunt de pistachenoten een nacht laten weken in water. Wanneer je ze dan pelt en in elegante lange stukjes snijdt, ziet het gerecht er nog mooier uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content