Sla de kikkererwten eens over: falafel van rode linzen
-
Moeilijkheid
Gemakkelijk
Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week: falafel op basis van rode linzen in plaats van de traditionele kikkererwten.
Durf met deze falafel van rode linzen de avontuurlijke toer op gaan. Combineer het gerecht bijvoorbeeld met kimchi en platrood voor een ‘reis’ rond de wereld.
Voor 4 personen
Platbroden
200 g kimchi
½ bosje koriander
pindaolie om te bakken
Voor de groene tahin:
80 ml romige tahin, liefst Libanese
2 el volle yoghurt
2 teentjes knoflook, gepeld
sap van 1 limoen
15 g gemalen koriander
15 g gemalen peterselie
peper en zout
Voor de falafel:
200 g rode linzen
Een stuk gember van ca. 4 cm, geschild
4 teentjes knoflook, gepeld
100 g spinazie
1 kl kurkuma
1 kl komijnzaad
1 kl chilivlokken
1 kl garam masala
peper en zout
1. Was de linzen en laat ze een nacht weken in ruim water. Giet af en spoel de linzen onder stromend, koud water. Snijd de gember en de knoflook in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten voor de falafel in een blender en mix tot een smeuïge massa.
2. Vorm een 20-tal quenelles (langwerpige balletjes) met twee lepels of maak er gewone balletjes van met je handen. Duw ze een beetje plat.
3. Doe de tahin in een kommetje en roer er de yoghurt onder. Rasp er de knoflook bij en pers er het limoensap bij. Hak de koriander en peterselie grof en meng onder de saus. Kruid met peper en zout.
4. Giet een diepe bodem pindaolie in een pan, zet het vuur hoog en bak de balletjes falafel in 3 Ã 4 minuten goudbruin. Laat uitlekken op een bord met enkele blaadjes keukenrol erop.
5. Verwarm de platbroden in de oven. Smeer ze in met de groene tahin. Schep er kimchi en 3 Ã 4 balletjes falafel op. Werk af met enkele blaadjes koriander, chilipoeder of chilivlokken. Plet de falafel met een vork en rol op.
Lees ook: Vis met pit: groene curry van zeeduivel
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier