Singaporese ‘ceviche’: in limoensap gegaarde vis met rawitpeper

© Ola O. Smith

In haar kookboek Agak Agak deelt chef Shu Han Lee haar kijk op de Singaporese keuken met gerechten die je aansporen om te kijken, proeven en ruiken. In dit recept gaart ze vis in limoensap, zoals in een Peruviaanse ceviche.

Chef Shu Han Lee: ‘Dit is een van mijn meest geliefde creaties voor etentjes. Het ziet eruit en smaakt alsof het veel moeilijker te maken is dan het daadwerkelijk is. Net zoals bij Peruviaanse ceviche wordt de verse vis gegaard in citrussap. Hier gebruiken we limoensap, vissaus voor het zoute en rawitpeper voor wat pit. De zure marinade “gaart” de rauwe vis en de rode uien, waardoor het scherpe randje verdwijnt. Hoewel het gerecht goed werkt als bijgerecht voor het aperitief, serveer ik het ook graag als voorgerecht of als snack, met kroepoek.’

Voor 2 à 3 personen als bijgerecht
Sap van 2 limoenen (ongeveer 4 el)
2 tl vissaus1 1⁄2 tl suiker, of meer naar smaak
1 rode rawitpeper, fijngehakt
1 kleine rode ui, in dunne ringen
200 g witte visfilets, zoals zeebrasem of zeebaars, zonder vel
Klein handje koriander, fijngehakt
OM TE SERVEREN (OPTIONEEL)
Kroepoek

1. Meng voor de marinade het limoensap met de vissaus, de suiker en de chilipeper en roer goed om de suiker op te lossen. Proef goed en pas aan naar eigen smaak; misschien heb je een extra snufje suiker nodig als je een bijzonder zoute vissaus hebt.

2. Voeg de gesneden rode uien toe aan de marinade en zet 15 minuten apart. De zure sappen zullen de scherpe smaak van de ui neutraliseren, waardoor zowel hun smaak als kleur zachter wordt.

3. Snijd ondertussen de visfilets schuin tegen de draad in, in dunne plakjes van 1⁄2 cm dik. Giet de marinade over de vis. Hoe langer je het laat staan, hoe ‘gaarder’ de vis wordt. Ik vind het het lekkerst om het slechts 5 minuten te laten staan.

4. Schik de vis en de roze uien op een bord, schep de melkachtige citrusmarinade erover en bestrooi met de gehakte koriander. Schep een beetje van alles op een stuk kroepoek en schuif dit in je mond.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise