Vegan recept voor scones met chocolade en framboos 

Vegan scones

Een plantaardig alternatief voor scones, met chocolade en framboos. Recept uit ‘Het vegan bakboek’ van Marieke Wyns.

Nodig:

weegschaal, bakplaat, maatbeker, maatlepels, medium mengkom, groot glas, pastrycutter (of twee vorken), deegschraper, scherp groot mes, bakpapier

Ingrediënten:

  • 1 el gebroken lijnzaad
  • 2,5 el koud water
  • 360 g bloem (+ wat extra om de bakplaat te bestuiven)
  • 60 g kristalsuiker
  • 1 el bakpoeder
  • 1 tl zout
  • 95 g heel koude boter (Alpro Bakken en Braden)
  • 200 ml koude rijstmelk
  • 100 g diepvriesframbozen (voor dit recept gebruik je beter geen verse)
  • 40 g donkere chocoladecallets of gehakte chocolade

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe het gebroken lijnzaad in het glas met het koude water en zet aan de kant.
  • In de mengkom meng je de bloem, de suiker, het bakpoeder en het zout met een garde.
  • Doe de boter in de mengkom en hak ze snel met de pastrycutter door de droge ingrediënten, er mogen nog stukjes boter te zien zijn ter grootte van een erwt.
  • Die stukjes boter zorgen voor de mooie hoogte van je scones.
  • Daarom is het ook belangrijk om snel te werken tijdens het maken van de scones zodat al je ingrediënten koud blijven.
  • Doe de koude rijstmelk in het glas bij het lijnzaad en het water.
  • Giet de inhoud van dit glas in de mengkom en verdeel de melk snel met een vork door de bloem en de boter.
  • Zeker niet te lang mengen of kneden.
  • Je deeg zal tamelijk droog zijn, dit is normaal.
  • Meng de diepvriesframbozen en chocolade bij het deeg met een deegschraper en vorm een mooie bol op de bakplaat.
  • Spoel je handen af met koud water en maak van het deeg een ronde vorm van een dikke duimbreedte hoog.
  • Snijd het deeg dan met de deegschraper of een groot scherp mes in 8 gelijke punten en leg de driehoekjes op een goede afstand van elkaar.
  • Plaats de scones meteen in de voorverwarmde oven en bak ze ongeveer 22 a 24 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Bewaar op kamertemperatuur in een afgesloten plastic doos.

Meer vegan bakrecepten vind je in ‘Het vegan bakboek’ van Marieke Wyns

Het vegan bakboek van @chezmariette
Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content