Vegan recept voor scones met chocolade en framboos
-
Moeilijkheid
Gemiddeld -
Voorbereidingstijd
20 minuten -
Bereidingstijd
25 minuten
Een plantaardig alternatief voor scones, met chocolade en framboos. Recept uit ‘Het vegan bakboek’ van Marieke Wyns.
Nodig:
weegschaal, bakplaat, maatbeker, maatlepels, medium mengkom, groot glas, pastrycutter (of twee vorken), deegschraper, scherp groot mes, bakpapier
Ingrediënten:
- 1 el gebroken lijnzaad
- 2,5 el koud water
- 360 g bloem (+ wat extra om de bakplaat te bestuiven)
- 60 g kristalsuiker
- 1 el bakpoeder
- 1 tl zout
- 95 g heel koude boter (Alpro Bakken en Braden)
- 200 ml koude rijstmelk
- 100 g diepvriesframbozen (voor dit recept gebruik je beter geen verse)
- 40 g donkere chocoladecallets of gehakte chocolade
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe het gebroken lijnzaad in het glas met het koude water en zet aan de kant.
- In de mengkom meng je de bloem, de suiker, het bakpoeder en het zout met een garde.
- Doe de boter in de mengkom en hak ze snel met de pastrycutter door de droge ingrediënten, er mogen nog stukjes boter te zien zijn ter grootte van een erwt.
- Die stukjes boter zorgen voor de mooie hoogte van je scones.
- Daarom is het ook belangrijk om snel te werken tijdens het maken van de scones zodat al je ingrediënten koud blijven.
- Doe de koude rijstmelk in het glas bij het lijnzaad en het water.
- Giet de inhoud van dit glas in de mengkom en verdeel de melk snel met een vork door de bloem en de boter.
- Zeker niet te lang mengen of kneden.
- Je deeg zal tamelijk droog zijn, dit is normaal.
- Meng de diepvriesframbozen en chocolade bij het deeg met een deegschraper en vorm een mooie bol op de bakplaat.
- Spoel je handen af met koud water en maak van het deeg een ronde vorm van een dikke duimbreedte hoog.
- Snijd het deeg dan met de deegschraper of een groot scherp mes in 8 gelijke punten en leg de driehoekjes op een goede afstand van elkaar.
- Plaats de scones meteen in de voorverwarmde oven en bak ze ongeveer 22 a 24 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn.
- Bewaar op kamertemperatuur in een afgesloten plastic doos.
Meer vegan bakrecepten vind je in ‘Het vegan bakboek’ van Marieke Wyns
Lees meer over:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier