Pompoensoep met kaasblokjes en croutons van Jeroen Meus

pompoensoep Jeroen Meus

In honderd nooit afgedrukte recepten toont hij zijn liefde en passie voor échte dagelijkse kost. Perfect toegankelijke, ongecompliceerde gerechten, kraakhelder en stap voor stap uitgelegd. Smakelijk, supergevarieerd en nooit te ingewikkeld. Wij plukten er dit recept uit: de pompoensoep met kaasblokjes en croutons van Jeroen Meus.

Voor +4 personen
  • 3 l groente- of kippenbouillon
  • 1 middelgrote pompoen (ongeveer 1 kg vruchtvlees)
  • 3 uien
  • olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 blaadjes laurier
  • 3 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 el korianderzaadjes
  • 10 kardemompeulen
  • 100 g oude kaas (‘brokkelkaas’) (blok)
  • 2 dikke sneden zuurdesembrood (1,5 cm dik)
  • peper van de molen
  • zout
Bereiding
  1. Verwarm de bouillon.
  2. Schil de pompoen en snijd het vruchtvlees in niet te grote stukken. Gooi de zaden en draden niet weg; die gaan gewoon mee de soep in. KIS – keep it simple!
  3. Pel de uien, snijd ze grof en kleur ze lichtjes in een beetje olijfolie, in een grote soepketel. Kneus en pel de teentjes knoflook en voeg toe.
  4. Schep de pompoenpitten en de stukken vruchtvlees bij de uien en laat een paar minuten meestoven.
  5. Giet er de bouillon over en roer de aanbaksels los.
  6. Bind de laurier, de tijm en de rozemarijn met een stukje keukentouw samen tot een kruidentuiltje en gooi het in de soep.
  7. Kneus de korianderzaden en de kardemompeulen in de vijzel en rooster ze, in een antikleefpannetje, tot ze sterk geuren. Schud ze regelmatig op.
  8. Doe de specerijen in de soep, zet het deksel op de pot en laat 45 minuten pruttelen op een zacht vuur.
  9. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep fijn.
  10. Je mixer zal wat harder moeten werken, door de pompoenpitten.
  11. Giet de soep door een grove zeef en duw het bezinksel met de bolle zijde van een pollepel nog eens extra door de zeef. Gooi de droge pulp weg.
  12. Kruid de soep met versgemalen peper en zout.
  13. Snijd de dikke sneden brood in dobbelstenen.Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan, op een matig vuur, en bak de stukjes brood tot goudbruine croutons.
  14. Snijd de brokkelkaas in blokjes, of verkruimel hem. Zet de hete soep op tafel, strooi er een deel van de kaasblokjes en de croutons over, en geef er de rest apart bij.
Uit: Dagelijkse kost: koken met gezond verstand van Jeroen Meus (uitg. Manteau).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content