
Krachttraining in de keuken: zo maak je onglet met chorizo en bonen
-
Difficulty
Average
Haast en spoed zijn zelden goed. Gelukkig is er in het weekend extra veel tijd om nieuwe recepten uit te proberen. Deze week bereiden we een stukje rundsvlees met bonen en chorizo.
Onglet is een spierstuk in de borst van het rund. Het is een zogenaamd secundair stuk vlees, vooral gekend bij de slagers zelf en minder bij het grote publiek. Het vlees heeft een ietwat grove textuur en een rijke, volle smaak waardoor het de laatste jaren aan populariteit wint.
Tip: Een restje van de bonensaus kun je perfect verwerken in bijvoorbeeld een shakshuka.
Voor 4 personen
600 g onglet
2 el roomboter
Olijfolie
Peper en zout
VOOR DE SAUS
200 g chorizo
1 ui
2 tenen knoflook
2 stengels selder
1 rode paprika
400 g witte bonen (uit blik, bv. cannellini of boterbonen)
400 g tomatenblokjes
200 ml kippenbouillon
1 kl gerookt paprikapoeder
1 kl komijnpoeder
1 el wittewijnazijn
1 bosje dragon, fijngehakt
Sap en rasp van 1 biocitroen
1. Verwijder het vel van de chorizo en snijd de worst in halvemaantjes. Verhit een pan op middelhoog vuur en bak ze zonder extra vetstof tot ze knapperig zijn en ze hun olie en kleur vrijgeven.
2. Pel en snipper de ui en het knoflook. Snijd de selder en paprika fijn. Voeg de ui, het knoflook, de selder en de paprika toe aan de chorizo. Bak 5 minuten op middelhoog vuur tot alles zacht is. Voeg de tomatenblokjes, bouillon, het paprikapoeder, de komijn en wittewijnazijn toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten sudderen op een zacht vuur.
3. Spoel de bonen en laat ze goed uitlekken. Voeg ze toe aan de pan. Laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met peper, zout, citroenrasp en -sap. Roer op het einde de fijngehakte dragon erdoor.
4. Haal de onglet op tijd uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Dep droog en kruid met peper en zout. Verhit olijfolie en roomboter in een pan op hoog vuur. Bak de onglet medium rare (saignant) in 3 à 4 minuten per kant (afhankelijk van de dikte). Besprenkel het vlees rijkelijk met de jus tijdens het bakken.
5. Haal de onglet uit de pan en laat 5 tot 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Snijd het vlees tegen de draad in plakjes. Verdeel het over een plank, samen met de bonensaus. Werk af met extra dragon en serveer met brood.
Maak ook: Proeven van la primavera: zo maak je minestrone met pistachepesto en fregola
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier