Ingrediënten

Nodig voor vier :

  • 24 platte, Zeeuwse oesters (nr. 4)
  • 2 dl champagne brut
  • 1 gehakt sjalotje
  • 1 dl room
  • 130 g boter
  • 1 soeplepel opgeklopte room
  • het sap van een halve citroen
  • 1 stengel prei

De prei in stukken snijden, zorgvuldig wassen en 10 minuten stoven in boter met een weinig water. De prei tot puree mixen.

De oesterschelpen openen en de oesters verwijderen. Het gefilterde sap en de losgestoken baarden bewaren. Het onderste deel van de schelpen gebruiken voor de presentatie.

Doe het fijngehakte sjalotje, de champagne en peper van de molen in een pannetje en breng alles aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de oesters enkele seconden toe. De oesters verwijderen en warm houden.

Het pannetje terug op het vuur plaatsen, het sap en de losgestoken baarden toevoegen en het vocht tot de helft van het volume inkoken. Room toevoegen en het vocht opnieuw tot de helft inkoken. Het pannetje van het vuur halen, de harde boter door de saus kloppen en het sap van een halve citroen en de geklopte room erbij doen. Alles goed mengen en de saus zeven.

Neem 4 warme borden. Leg in ieder bord 6 halve, warme oesterschelpen. Leg op de bodem van iedere schelp een lepel preicrème, vervolgens een oester en overgiet met de saus.

De borden kort onder een zeer hete grill plaatsen zodat de bovenkant lichtjes kleurt. Onmiddellijk opdienen.

De prei in stukken snijden, zorgvuldig wassen en 10 minuten stoven in boter met een weinig water. De prei tot puree mixen.De oesterschelpen openen en de oesters verwijderen. Het gefilterde sap en de losgestoken baarden bewaren. Het onderste deel van de schelpen gebruiken voor de presentatie.Doe het fijngehakte sjalotje, de champagne en peper van de molen in een pannetje en breng alles aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg de oesters enkele seconden toe. De oesters verwijderen en warm houden. Het pannetje terug op het vuur plaatsen, het sap en de losgestoken baarden toevoegen en het vocht tot de helft van het volume inkoken. Room toevoegen en het vocht opnieuw tot de helft inkoken. Het pannetje van het vuur halen, de harde boter door de saus kloppen en het sap van een halve citroen en de geklopte room erbij doen. Alles goed mengen en de saus zeven.Neem 4 warme borden. Leg in ieder bord 6 halve, warme oesterschelpen. Leg op de bodem van iedere schelp een lepel preicrème, vervolgens een oester en overgiet met de saus. De borden kort onder een zeer hete grill plaatsen zodat de bovenkant lichtjes kleurt. Onmiddellijk opdienen.