VOOR 4:

2 sjalotten, heel fijn gesnipperd

800 g gemengd gehakt (varken & rund)

2 sneden oudbakken witbrood

200 ml melk

1 ei

4 el fijngehakte peterselie

1 kl tijm

1 kl bonenkruid

1 tl nootmuskaat

zwarte peper van de molen, zout

boter en olijfolie

Voor de saus:

2 sjalotten, gesnipperd

2 el rodewijnazijn

2 blaadjes laurier

1 el Luikse stroop

zwarte peper van de molen en zout

Fruit voor de balletjes de sjalot op zacht vuur glazig in een klontje boter, doe het gehakt in een kom, week het brood (zonder korst) in melk, knijp uit en doe bij het gehakt. Meng er het losgeklopte ei, peterselie, de kruiden, peper, zout en de gebakken sjalot door. Rol er grote balletjes van. Verhit op matig vuur een klontje boter en een scheut olie in een braadpan met hoge rand, bak hierin de balletjes rondom goudbruin.

Neem ze na 10 min uit de pan, straks garen ze nog verder.

Smelt in dezelfde pan met de aanbaksels een nieuw klontje boter voor de saus. Stoof de sjalot glazig, blus na enkele minuten met azijn, roer de aanbaksels los. Doe de balletjes weer in de pan, met de laurier. Giet er 300 ml water bij, laat 20 min zacht sudderen, lepel geregeld saus over de balletjes. Neem de balletjes uit de pan, meng de Luikse stroop door de saus, laat enkele minuten inkoken. Proef en kruid indien nodig bij met peper en zout.

VOOR 4:2 sjalotten, heel fijn gesnipperd800 g gemengd gehakt (varken & rund)2 sneden oudbakken witbrood200 ml melk1 ei4 el fijngehakte peterselie1 kl tijm1 kl bonenkruid 1 tl nootmuskaatzwarte peper van de molen, zoutboter en olijfolieVoor de saus:2 sjalotten, gesnipperd2 el rodewijnazijn2 blaadjes laurier1 el Luikse stroopzwarte peper van de molen en zoutFruit voor de balletjes de sjalot op zacht vuur glazig in een klontje boter, doe het gehakt in een kom, week het brood (zonder korst) in melk, knijp uit en doe bij het gehakt. Meng er het losgeklopte ei, peterselie, de kruiden, peper, zout en de gebakken sjalot door. Rol er grote balletjes van. Verhit op matig vuur een klontje boter en een scheut olie in een braadpan met hoge rand, bak hierin de balletjes rondom goudbruin.Neem ze na 10 min uit de pan, straks garen ze nog verder.Smelt in dezelfde pan met de aanbaksels een nieuw klontje boter voor de saus. Stoof de sjalot glazig, blus na enkele minuten met azijn, roer de aanbaksels los. Doe de balletjes weer in de pan, met de laurier. Giet er 300 ml water bij, laat 20 min zacht sudderen, lepel geregeld saus over de balletjes. Neem de balletjes uit de pan, meng de Luikse stroop door de saus, laat enkele minuten inkoken. Proef en kruid indien nodig bij met peper en zout.