Luikse balletjes

© Getty

Een klassieker van over de taalgrens. De balletjes worden geserveerd in een hartige zoete saus met Luikse siroop.

Voor 4 personen
  • 2 sjalotten, heel fijn gesnipperd
  • 800 g gemengd gehakt (varken & rund)
  • 2 sneden oudbakken witbrood
  • 200 ml melk
  • 1 ei
  • 4 el fijngehakte peterselie
  • 1 kl tijm
  • 1 kl bonenkruid
  • 1 tl nootmuskaat
  • zwarte peper van de molen
  • zout
  • boter en olijfolie
Voor de saus
  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 2 el rodewijnazijn
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 el Luikse stroop
  • zwarte peper van de molen en zout
Bereiding
  1. Fruit voor de balletjes de sjalot op zacht vuur glazig in een klontje boter, doe het gehakt in een kom, week het brood (zonder korst) in melk, knijp uit en doe bij het gehakt. Meng er het losgeklopte ei, peterselie, de kruiden, peper, zout en de gebakken sjalot door. Rol er grote balletjes van.
  2. Verhit op matig vuur een klontje boter en een scheut olie in een braadpan met hoge rand, bak hierin de balletjes rondom goudbruin.
  3. Neem ze na 10 min uit de pan, straks garen ze nog verder.
  4. Smelt in dezelfde pan met de aanbaksels een nieuw klontje boter voor de saus. Stoof de sjalot glazig, blus na enkele minuten met azijn, roer de aanbaksels los.
  5. Doe de balletjes weer in de pan, met de laurier. Giet er 300 ml water bij, laat 20 min zacht sudderen, lepel geregeld saus over de balletjes.
  6. Neem de balletjes uit de pan, meng de Luikse stroop door de saus, laat enkele minuten inkoken. Proef en kruid indien nodig bij met peper en zout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content