Ingrediënten

Voor 6 personen

  • 3 middelgrote kweeperen
  • 1/2 citroen
  • 6 gedroogde vijgen
  • 6 gedroogde abrikozen
  • 6 gedroogde pruimen
  • 40 g rozijnen
  • 6 verse of gedroogde dadels
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 steranijzen
  • dunne reepjes schil van 1 sinaasappel
  • sap van 2 sinaasappels
  • 150 ml vloeibare honing
  • 200 g fijne suiker
  • 500 ml water
  • 15 g roomboter

Voor erbij

  • 600 g labneh of Griekse yoghurt
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • 1 el oranjebloesemwater
  • 1 el sesamzaad, geroosterd
© Comptoir Libanais

Bereiding

  1. Schil de kweeperen en halveer ze. Wrijf ze in met de halve citroen en knijp er wat sap over uit, zodat ze niet bruin worden. Doe ze in een grote pan met de vijgen, abrikozen, pruimen, rozijnen, dadels, kaneel, steranijs en sinaasappelschil. Voeg ook het sinaasappelsap, de honing, suiker en het water toe.
  2. Leg het deksel op de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag laat en laat afgedekt 40-50 minuten zacht koken, of tot de kweeperen zacht en roze zijn.
  3. Schep de kweeperen uit de siroop en laat de siroop van de peren in de pan druipen. Leg ze op een bord. Smelt de boter in een grote koekenpan op middellaag vuur en leg de kweeperen als de boter niet meer schuimt met de snijkant naar onderen in de pan. Bak ze een paar minuten tot ze gekaramelliseerd zijn. De siroop wordt vrij donker; zorg ervoor dat hij niet verbrandt, anders krijgt de saus een bittere smaak.
  4. Schep de labneh in een grote schaal, voeg de sinaasappelschil en het oranjebloesemwater toe, roer door elkaar en verdeel over zes schaaltjes. Schep het gepocheerde fruit langs de rand en leg een halve kweepeer in het midden van elk schaaltje. Schenk wat extra siroop over het fruit, zodat die zich vermengt met de yoghurt. Bestrooi met sesamzaad en dien op.

Comptoir Libanais Feest!, 29.99 euro, Becht