Ingrediënten voor 6 personen

Voor de gehaktballen

  • 500 g lamsgehakt
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl Libanees zevenkruidenpoeder
  • 1/2 tl piment
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 25 g pijnboompitten, plus 25 g voor eroverheen
  • olie, voor eroverheen

Voor de saus

  • 1 kg pruim- of grote trostomaten
  • 50 g roomboter
  • 11/2 ui, in dunne ringen
  • 5 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 rode en 1 groene paprika, pitjes eruit, in dunne repen
  • 1 rode chilipeper, pitjes eruit, fijngesneden
  • 11/2 tl zout
  • 1/2 tl zwarte peper
© Comptoir Libanais

Bereiding

  1. Begin met de gehaktballetjes. Doe alle ingredienten in een schaal en vermeng alles met je handen. Knijp in het gehakt om ervoor te zorgen dat alle specerijen en smaakmakers goed door het gehakt worden gemengd. Dek de schaal af en zet weg.
  2. Maak de saus. Snijd aan de boven- en onderkant van elke tomaat een ondiep kruis en leg ze in een grote schaal. Schenk er ruim kokend water over en laat 1.-2 minuten staan. Giet de tomaten af en laat ze afkoelen. Verwijder de velletjes en gooi ze weg. Snijd de tomaten in stukken en doe ze in een schaal.
  3. Laat de boter smelten in een grote pan en fruit de uien 5 minuten op middelhoog vuur tot ze goudkleurig worden. Roer de knoflook erdoor en fruit 1 minuut mee. Voeg de paprika's, chilipeper, het zout en de peper toe en bak alles 5 minuten; roer af en toe om te voorkomen dat ze aanbranden.
  4. Verwarm op dit punt de oven voor tot 240 °C/gasstand 9. Dit lijkt misschien hoog maar je hebt een hoge temperatuur nodig om de gehaktballetjes snel te kunnen garen. Schep de tomaten en al het sap in de pan, roer alles goed om, leg het deksel erop en kook ongeveer 15 minuten op middellaag vuur; roer af en toe, tot de tomaten uit elkaar vallen en een dikke saus vormen.
  5. Draai intussen de gehaktballetjes. Neem een stukje van het gehaktmengsel, qua grootte tussen een walnoot en een abrikoos in, en leg dit in je hand op de plek tussen je vingers en je handpalm. Knijp het in de vorm van een grof ovaal. Leg op een bord en doe hetzelfde met de rest van het gehaktmengsel. Je hebt dan ongeveer 24 gehaktballetjes.
  6. Sprenkel wat olie in een braadslede en strijk dit uit over de bodem. Leg de gehaktballetjes erin en bak 5 minuten in de oven, tot ze net kleur krijgen. Schep ze op een bord en schenk de tomatensaus in de braadslede. Leg de gehaktballetjes erin, met tussenruimte, dek af met aluminiumfolie en zet nog 15 minuten in de oven. Verwijder de folie en zet nog 2-3 minuten in de oven. Bestrooi met extra pijnboompitten en dien op.
  7. Tip: Als je hier rijst bij opdient, kun je dit koken terwijl de gehaktballetjes en saus in de oven staan. Doe 300 gram basmatirijst in een middelgrote pan, schenk er 600 ml kokend water bij en voeg 1/2 theelepel zout toe. Leg het deksel op de pan, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 10-12 minuten koken tot al het water is geabsorbeerd. Maak de rijst luchtig door er met een vork doorheen te roeren.

Comptoir Libanais Feest!, 29.99 euro, Becht