Gepofte bataat

08/11/18 om 13:29 - Bijgewerkt om 13:29

Als ik over zoete aardappels begin, trekt de man direct een lang gezicht. Hij vindt ze weeïg, een beetje babyvoer. Ik begrijp hem, met name als er in koolhydraatarme recepten wordt voorgesteld om er patat uit de oven van te maken, dan voel je je altijd bekocht; ze smaken niet naar aardappel en worden vooral niet knapperig. Dat komt omdát het geen aardappels zijn. De bataat is een wortelgroente, oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Omdat ze uit de grond komen en op aardappels líjken, dragen ze bijna dezelfde naam. Beter is om er gewoon iets heel anders van te maken, stel die verwachtingen bij, want de bataat is dan wel geen Hollandse aardappel, hij is wél lekker; goed kruiden. Niks babyhap.

Gepofte bataat

© Uit de oven van Van Boven

Geef je waardering

Ingrediënten

Bereidingswijze

Voor 6 personen als bijgerecht, als hoofgerecht voor 3, bijvoorbeeld met sla erbij

  • 3 zoete aardappels van gelijke maat, gewassen
  • 200 g spinazie, gewassen
  • 2 eetl. olijfolie
  • sap en geraspte schil van 1/2 citroen
  • 1 theel. paprikapoeder
  • snuf cayennepeper
  • zeezout & versgemalen zwarte peper
  • 75 g geraspte oude kaas
  • 125 ml zure room
  • handvol gehakte koriander

Bereiding

Gepofte bataat

© Uit de oven van Van Boven

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
  2. Leg de aardappels op een bakplaatje met een vel bakpapier eronder en bak ze ongeveer een uur. Afhankelijk van de maat van de aardappels moeten ze mooi gepoft zijn. Als u er met een mesje moeiteloos doorheen kunt prikken, zijn ze gaar.
  3. Halveer ze en schraap met een lepel het grootste deel van de aardappel eruit, laat een randje zitten. Bewaar het aardappelkruim.
  4. Bak de spinazie in wat olijfolie, blus af met citroensap en druk het vocht er zoveel mogelijk uit. Hak fijn.
  5. Meng de gehakte spinazie met het zoete-aardappelkruim en breng op smaak met geraspte citroenschil, paprikapoeder, cayenne, zout en peper. Vul de schillen weer met het mengsel en leg ze terug op de bakplaat. Bestrooi met kaas.
  6. Zet ze nog een minuut of 10 terug zodat ze goed warm worden en de kaas smelt. Dien op met zure room en koriander erover.

Uit: Uit de oven van Van Boven, Yvette van Boven (Fontaine Uitgevers, 12,95 euro)

Bereidingswijze

Onze partners