Gepofte bataat
08-11-2018, 13:29
Bijgewerkt op: 01-09-2023, 13:20
Serveer deze gepofte bataat als bijgerecht voor 6 personen of als hoofgerecht voor 3, bijvoorbeeld met sla erbij.
In koolhydraatarme recepten wordt voorgesteld om er ovenfrietjes van te maken, maar dan voel je je altijd bekocht. Bataat smaakt niet naar aardappel en wordt vooral niet knapperig. Dat komt omdát het geen aardappel is. De bataat is een wortelgroente, oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Omdat ze uit de grond komen en op aardappels líjken, dragen ze bijna dezelfde naam.
Beter is om er gewoon iets heel anders van te maken, stel die verwachtingen bij. Want de bataat is dan wel geen aardappel, hij is wél lekker, zeker als je ‘m goed kunt kruiden.
Bijgerecht voor 6 personen
- 3 zoete aardappels van gelijke maat, gewassen
- 200 g spinazie, gewassen
- 2 eetl. olijfolie
- sap en geraspte schil van 1/2 citroen
- 1 theel. paprikapoeder
- snuf cayennepeper
- zeezout & versgemalen zwarte peper
- 75 g geraspte oude kaas
- 125 ml zure room
- handvol gehakte koriander
Bereiding
- Verwarm de oven voor tot 200 °C.
- Leg de aardappels op een bakplaatje met een vel bakpapier eronder en bak ze ongeveer een uur. Afhankelijk van de maat van de aardappels moeten ze mooi gepoft zijn. Als je er met een mesje moeiteloos doorheen kunt prikken, zijn ze gaar.
- Halveer ze en schraap met een lepel het grootste deel van de aardappel eruit, laat een randje zitten. Bewaar het aardappelkruim.
- Bak de spinazie in wat olijfolie, blus af met citroensap en druk het vocht er zoveel mogelijk uit. Hak fijn.
- Meng de gehakte spinazie met het zoete-aardappelkruim en breng op smaak met geraspte citroenschil, paprikapoeder, cayenne, zout en peper. Vul de schillen weer met het mengsel en leg ze terug op de bakplaat. Bestrooi met kaas.
- Zet ze nog een minuut of 10 terug zodat ze goed warm worden en de kaas smelt. Dien op met zure room en koriander erover.
Uit: Uit de oven van Van Boven, Yvette van Boven (Fontaine Uitgevers)
Lees meer over:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier