Gegrilde steenbokfilet met stamppot van spek, witloof en shiitake
14-06-2011, 08:36
Bijgewerkt op: 06-11-2023, 17:25
Voor 4 personen
- 500 g steenbok (carré)
- 250 g witloof
- 250 g aardappelen (bintjes)
- 1 gesnipperde ui
- 1 teentje look
- 100 g Breydelspek
- 250 g shiitake
- 4 kleine peertjes
- 3 dl rode wijn (côtes du rhone of pinot noir)
- 50 gr suiker
- halve citroen
- 4 kruidnagels
- 3 dl wildfond
- 100 g boter
- zwarte peper
- zeezout
- muskaatnoot
- BBQ- en grillkruiden
Bereiding
- Schrob de aardappelen schoon en kook ze ongeschild in gezouten water. Laat de aardappelen even afkoelen en pel ze.
- Snij intussen het witloof in reepjes. Bak de uiensnippers aan in boter en pers er het knoflookteentje over uit. Voeg er de Breydelspek-blokjes bij en laat, zonder te kleuren, 5 minuten stoven.
- Doe er ook het witlof en 1 dl wildfond bij. Kruid met zout en gemalen peper en laat alles gedurende een tiental minuten sudderen.
- Doe de aardappelen, 50 g boter en een snuifje muskaatnoot bij het witloof. Stamp alles goed door elkaar en controleer de smaak.
- Meng de rode wijn met de suiker, het sap van de halve citroen en de kruidnagels, en kook er de geschilde peertjes in tot ze beetgaar zijn. Laat 2 dl van het kookvocht met de wildfond tot de helft inkoken.
- Grill het vlees en de zwammen, kruid met barbecueen- grillkruiden.
- Serveer de gegrilde steenbokfilet samen met de gegrilde eikenzwammen, de stamppot en een gestoofd peertje op een warm bord.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier