Ingrediënten

Voor 4 personen

VOOR DE EVERZWIJNBALLETJES

  • 600 g everzwijnfilet, fijngehakt
  • 1 ui
  • 2 sjalotten
  • 4 takjes peterselie
  • 1 ei
  • 2 el paneermeel
  • frituurolie
  • peper en zout

VOOR DE GNOCCHI

  • 500 g aardappelen
  • 1 eidooier
  • 150 g kastanjemeel
  • 50 g witte bloem + een beetje extra
  • peper en zout

VOOR DE SPRUITEN

  • 300 g spruiten
  • 1 tl sodabicarbonaat
  • witte azijn
  • 3 takjes bladpeterselie
  • 25 g boter
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • zout

Bereiding

  1. Maak eerst de gnocchi. Was de aardappelen en kook ze in de schil 20 à 25 minuten in gezouten water. Giet ze af, pel ze en pureer ze met een pureeknijper. Laat volledig afkoelen.
  2. Strooi wat bloem op het werkvlak en leg er de aardappelpuree op. Voeg de eidooier toe en meng er geleidelijk de twee soorten bloem onder tot een glad, soepel deeg ontstaat. Verdeel het in een aantal stukken. Rol elk stuk op het werkvlak uit tot een dunne worst.
  3. Snij de pureeworst in stukjes van 2 cm en duw ze iets platter. Leg de gnocchi uit elkaar op een schone, met bloem bestoven handdoek. Strooi er nog wat bloem over en zet opzij. Maak zo verder gnocchi tot alle puree opgebruikt is.
  4. Maak nu de everzwijnballetjes. Pel de ui en de sjalotten en snipper ze heel fijn. Was en droog de peterselie, pluk de blaadjes van de takjes en hak ze fijn. Meng in een kom het gehakte vlees met de ui, de sjalotten, de peterselie, het ei en het paneermeel. Kruid met peper en zout, kneed goed, rol balletjes van dit mengsel en leg ze op een bord. Bewaar ze in de koelkast.
  5. Bereid nu de spruiten. Snij de onderkant van elke spruit weg, verwijder de buitenste en beschadigde blaadjes en was de spruiten in water met azijn. Spoel ze na met koud water.
  6. Snij elke spruit onderaan kruiselings in tot een diepte van 1/2 cm en dompel ze in een pan gezouten kokend water met de sodabicarbonaat. Laat ze 5 minuten koken en giet ze af. Kook ze een tweede keer, 10 minuten in gezouten water. Giet ze af.
  7. Was en droog de peterselie, pluk de blaadjes van de takjes en hak ze fijn. Laat de boter smelten in een stoofpan en leg er de spruiten en de peterselie in. Kruid met peper en zout, zet een deksel op de pan en laat zachtjes stoven.
  8. Verhit de frituurolie en dompel er de everzwijnballetjes met 2 à 3 tegelijk in. Bak ze goudbruin, schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Hou ze warm onder een vel aluminiumfolie terwijl je de volgende balletjes frituurt.
  9. Breng een pan gezouten water aan de kook en dompel er de gnocchi in tot ze komen bovendrijven. Laat ze uitlekken en hou ze warm.
  10. Schep de spruiten uit de pan op een bord. Blus de pan met 5 cl water, breng aan de kook, voeg het paprikapoeder toe en laat 2 minuten inkoken.
  11. Schep een bodempje saus op de borden en leg er everzwijnballetjes, gnocchi en spruiten op. Serveer meteen.
Voor 4 personenVOOR DE EVERZWIJNBALLETJESVOOR DE GNOCCHI VOOR DE SPRUITEN