Warm en koud. Serveer warme zachte vijgen uit de oven met een bolletje ijskoud zelf gedraaid balsamico-ijs.
Voor 4 personen
3 dl melk
1 vanillestokje
4 grote eierdooiers
100 g lichtbruine suiker
2 dl room
1/2 dl oude balsamicoazijn
25 g geroosterde pijnboompitten
Voor de vijgen:
4 rijpe blauwe vijgen
2 el acaciahoning
1 tl oranjebloesemwater
1 el geroosterde pijnboompitten
Bereiding
1. Breng de melk aan de kook met de zaadjes uit het vanillestokje (bewaar het uitgeschraapte stokje in een pot suiker). Klop de eierdooiers los met de suiker. Giet de warme melk op de eieren en doe weer in de pan. Laat binden op een laag vuur.
2. Giet de crème door een zeef in een kom en voeg de rooom en balsamicoazijn toe. Zet een nacht koel weg. Draai de volgende dag tot ijs en voeg halverwege de pijnboompitten toe. Zet in de diepvries om verder op te stijven.
3. Snijd de vijgen kruiselings in en trek ze open. Leg de vijgen in een ingevette ovenschotel en besprenkel met de honing en het oranjebloesemwater. Zet 12 minuten op 200 °C tot de vijgen zacht zijn. Werk af met de pijnboompitten en serveer bij het balsamicoijs.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier