Baeckeoffe
-
Moeilijkheid
Zeer gemakkelijk
Baeckeoffe (of ‘bakkersoven’) is een gerecht uit de Elzas met vooral aardappels, vlees, groenten en wijn als ingrediënten. Een heerlijk eenpansgerecht voor een groot gezelschap.
Voor 10 personen
- 1 kg Italiaanse varkensworsten met venkel
- 500 g lamsschouder, in grote plakken
- 750 g runderschenkel, in blokken
- 2 kg aardappelen, in schijven van 3 mm
- 2 courgettes, in schijven van 1/2 cm
- 400 g ui, in ringen van 1/2 cm
- 4 grote wortels, in schijven van 1/2 cm
- 1/2 l bouillon van rund
- 150 g bloem
- 75 g water
Voor de marinade
- 1 fles wijn
- 1 bouquet garni: 4 blaadjes laurier, 4 takjes tijm, 5 peterseliestengels
- 1 ui
- 5 kruidnagels
- peper
Bereiding
- Laat het vlees 24 uur in de marinade liggen.
- Neem een grote gietijzeren pan en werk in lagen: onderin aardappel, dan achtereenvolgens rundsvlees, lamsvlees, courgette, aardappel, worsten, ui (met kruidnagels erin gestoken), wortel en bovenop weer aardappel.
- Giet de helft van het marinadevocht en de rundsbouillon erbij. Maak een deeg van de bloem en het water. Sluit de pot af met wat deeg tussen pot en deksel zodat de warme dampen binnen blijven.
- Bak gedurende 3 uur in de oven op 150 °C. Laat de baeckeoffe 30 minuten rusten en doe de pot voorzichtig open.
Baeckeoffe is een heerlijk eenpansgerecht voor een een groot gezelschap. Vooraf heb je er wel wat werk aan, maar op de dag zelf moet het alleen langzaam garen op een lage temperatuur. Als gastheer of -vrouw kan je dus lekker bij je gasten vertoeven.
Uit: ‘Bring It On’ van Dirk Gilis en Filip Fransen, uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier