Aardappelsoep met spek, spinazie en gesmolten kaas

aardappelsoep met spek
© Getty

Deze aardappelsoep met spek wordt ook ‘chaletsoep’ genoemd en is afkomstig uit de Alpen. De herders en boeren verwerkten er groenten uit de omgeving in, zoals wilde spinazie.

Voor 4 personen
  • 4 grote aardappelen
  • 1 grote ui
  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 1/2 el olie (of boter)
  • 1 l melk
  • 500 ml water
  • 150 g verse spinazie
  • 120 g macaroni
  • 100 g gruyère
  • zout
Bereiding
  1. Schil en was de aardappelen, en snij in grote stukken. Pel en snipper de ui. Fruit de spekreepjes in een droge pan. Voeg de olie of boter en de ui toe. Laat al roerend op een laag vuur stoven tot de uien beginnen te karamelliseren. Doe er dan de aardappelen, melk en het water bij, kruid met zout en laat 30 minuten zacht pruttelen.
  2. Was de spinazie en verwijder de steeltjes. Snij in repen en voeg halverwege de kooktijd toe aan de soep. Voeg de macaroni toe als de aardappelen gaar zijn. Laat nog 10 minuten koken.
  3. Snij de gruyère in dunne plakken en leg deze in 4 soepkommen. Giet er de aardappelsoep met spek bij en serveer meteen.

Tip: in plaats van spinazie kun je er ook tuinbonen, prei, brandnetels of paddenstoelen aan toevoegen en de aardappelsoep met spek afwerken met broodkorstjes en room. Vervang de gruyère eventueel door comté, emmentaler, beaufort of abondance.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content