Ramadan in de aantocht: laat je inspireren door deze drie overheerlijke recepten

Kikkererwtensalade met zalm en geklopte fetaroom, recept zie hieronder. © Mitchell van Voorbergen
Redactie Knack Weekend

Het is bijna zover: op 10 maart begint de ramadan. Op zoek naar inspiratie?  In ‘Het ramadan kookboek’ deelt Mounir Toub meer dan honderd lekkere en voedzame recepten: van de klassieke harira tot minder conventionele desserts als Libanese muhallebi. Wij mogen alvast drie gerechten delen.

Boerenkool alleen in stamppot? No way! Hier vormt hij de basis van een lichte kikkererwtensalade, die voor mij favoriet is tijdens de ramadan. Niets onprettiger dan met een overvolle maag in de moskee staan.

Ingrediënten voor 4 personen

  • zout en versgemalen zwarte peper 6-8 wortels, schoongemaakt en in schuine plakjes
  • 2 el roomboter
  • 3 blikjes kikkererwten (à 200 g), uitgelekt en afgespoeld
  • 4 zalmfilets met huid (à 160 g)
  • 300 g gesneden boerenkool
  • extra vierge olijfolie, om mee te besprenkelen

    Voor: de geklopte fetaroom:
  • 100 g zure room
  • 100 g ricotta
  • 100 g feta
  • blaadjes van ½ bosje bladpeterselie, gewassen en gedroogd, plus extra om mee te garneren
  • zout en versgemalen zwarte peper

Extra nodig:

  • keukenmachine
  • grote koekenpan

Bereidingswijze

  1. Breng in een pan water met een snuf zout aan de kook en blancheer de wortel 3 minuten. Giet af en laat uitlekken.
  2. Doe intussen voor de geklopte fetaroom de zure room, ricotta, feta en peterselie in een keuken – machine. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  3. Verhit 1 eetlepel roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de kikkererwten met wat zout en peper 3-5 minuten, tot ze gekleurd zijn.
  4. Haal de kikkererwten uit de koekenpan en verhit weer 1 eetlepel roomboter. Leg de zalmfilets op de huid in de pan. Probeer ze niet te bewegen en wacht tot de garing tot halverwege de filets komt.
  5. Zet dan het vuur uit en laat de andere kant van de zalm nog 30-60 seconden doorgaren. Als je denkt dat de zalmfilets bijna gaar zijn, schep je ze uit de pan; ze garen namelijk nog een beetje door.
  6. Verdeel de boerenkool over een grote schaal of vier borden en besprenkel met de extra vierge olijfolie.
  7. Verdeel de wortel en kikkererwten er – over, breng op smaak met zout en peper en leg de zalmfilets erop.
  8. Voeg een klodder opgeklopte feta toe, garneer met de bladpeterselie en geef de rest van de fetaroom er in een schaaltje bij.

    Tip :Ik vind het zelf het lekkerst als gebakken zalm nog een beetje rauw vanbinnen is.
© Mitchell van Voorbergen

Tijdens Eid neemt iedereen wat mee en staat de tafel binnen de kortste keren vol met koekjes. Tussen al dat zoete geweld is iets hartigs een welkome verrassing, zoals deze macaron met als basis falafel.

Ingrediënten voor 8 stuks

  • 1 blik kikkererwten (à 400 g), afgespoeld, uitgelekt
  • ½ rode ui, grof gehakt
  • 1 teen knoflook, grof gehakt
  • handjevol korianderblaadjes
  • 25 g kikkererwtenmeel
  • 8 g bakpoeder
  • ½ tl gemalen venkelzaad
  • 1 tl gemalen komijnzaad
  • snuf gemalen rode peper
  • zout en versgemalen
  • zwarte peper
  • 2 el olijfolie, om in te bakken
  • 2 el dukkah
  • tuinkers, om te garneren

Voor de vulling:

  • 100 g geitenkaas of labneh
  • 100 ml ongezoete slagroom
  • 8 el abrikozenjam

Extra nodig:

  • keukenmachine
  • kleine spuitzak

Bereidingswijze

  1. doe de kikkererwten, ui, knoflook, korianderblaadjes, het meel, bakpoeder, venkel- en komijnzaad en de gemalen rode peper in de keukenmachine en maal dit alles met behulp van de pulseerknop tot een samenhangend mengsel. Het hoeft niet helemaal glad te zijn; het is juist lekker als er nog wat textuur in zit.
  2. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  3. Maak je handen een beetje nat, draai 16 balletjes van het falafelmengsel. Duw de balletjes iets platter.
  4. Verhit de olijfolie ik een koekenpan en bak de falafelburgertjes in 10-15 minuten rondom goudbruin en gaar. Wentel ze door de dukkah en laat volledig afkoelen.
  5. Maak intussen de vulling: meng de geitenkaas of labneh met de room. Doe over in een kleine spuitzak.
  6. Smeer 8 falafels in met de abrikozenjam, spuit daarop de geitenkaasroom en leg er een falafel op. Leg ze op een mooie schaal en garneer met de tuinkers.

Tip: In plaats van acht kleine macarons kun je ook vier grote maken. Lekker als burger of als bodem van een luxe saladevoorgerecht. Je kunt de falafelballetjes makkelijker draaien als je het mengsel eerst 30 minuten in de koelkast zet.

© Mitchell van Voorbergen

Met toetjes maak je me dolgelukkig, maar mijn zoon misschien nog wel gelukkiger. Het liefst eet hij vier of vijf verschillende tijdens Eid. Dan is een makkelijk toetje wel zo fijn voor papa om te maken, zoals deze muhallebi met abrikozen.

Ingrediënten voor 4 personen

Voor de Muhallebi:

  • 500 ml volle melk
  • 50 g maïzena
  • 10 g kardemompoeder
  • 60 g fijne kristalsuiker

Voor de topping:

  • 100 g gedroogde abrikozen,in dunne reepjes
  • 1 banaan (à 100 g), gepeld, in plakjes
  • 25 g geleisuiker
  • 100 g sinaasappelsap
  • eetbare bloemen, om te garneren

Extra nodig:

  • steelpan
  • 4 cocktailglazen

Bereidingswijze

  1. Doe voor de topping de abrikozen, banaan, geleisuiker en het sinaasappelsap in een steelpan.
  2. Breng aan de kook en kook dan ongeveer 4 minuten, tot de banaan en abrikozen zacht zijn.
  3. Doe voor de muhallebi 100 milliliter melk in een kom en roer de maïzena en het kardemompoeder erdoor.
  4. Schenk de rest van de melk samen met 200 milliliter water in een steelpan. Doe de suiker erbij en laat de suiker in ongeveer 3 minuten oplossen – roer af en toe.
  5. Doe het melk-maïzenamengsel erbij en verwarm al roerend 3 minuten mee, of tot je een dikkere consistentie hebt.
  6. Laat de muhallebi iets afkoelen en verdeel het dan over 4 mooie cocktailglazen. Schep wat abrikozen-banaantopping erop en garneer met de eetbarebloemen.

TIP: In plaats van kardemom kun je ook voor kaneel kiezen. Zo kun je voor het Kleine en Grote feest hetzelfde toetje maken, maar met een verrassende smaak.

‘Het ramadan kookboek’, door Mounir Toub, Kosmos Uitgevers, € 27,50

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content