Ontnuchterend: onze expert proeft en keurt alcoholvrije ‘gins’

© Getty Images

Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankenexpert Michel Verlinden proeft en deelt zijn ongezouten oordeel. Deze week: alcoholvrije varianten op gin.

Hoewel trendwatchers al een tijd verkondigen dat de rage op z’n laatste benen loopt, blijft gin springlevend. De smaak is nu eenmaal op het lijf geschreven van de hedendaagse consument, die fris verkiest boven zoet. Die frisheid is te danken aan de ‘botanicals’ (bloemen, zaden of kruiden) op basis waarvan de drank wordt samengesteld en die gedistilleerd worden om hun smaken te concentreren.

De belangrijkste botanical in gin is jeneverbes. Die geeft de drank zijn kenmerkende smaak van dennennaalden en citrus. Maar ook koriander, engelwortel en zoethout zijn populair. Elk merk gin bestaat uit een unieke combinatie van botanicals, wat als logisch gevolg heeft dat geen enkel merk hetzelfde smaakt.

Ook op het alcoholvrije schap blijven er nieuwe ‘gins’ op de markt komen (al mogen ze zo niet genoemd worden: om van gin te mogen spreken, heb je wettelijk minstens 37,5% alcohol nodig). Er bestaan twee methodes om tot een alcoholvrije variant te komen. Bij de eerste, ‘de-alcoholisatie’, wordt er eerst een klassieke gin gedistilleerd, waar vervolgens de ethanol uit wordt gehaald door een proces van vacuümdistillatie.

Via de omweg van een alcoholische naar een non-alcoholische spirit gaan klinkt sommigen absurd in de oren, toch levert dit interessante flessen op. De smaak en het mondgevoel van het Belgische Botaniets leunen opvallend dicht aan bij die van ‘echte’ gin. Bovendien bevat de drank geen zoetstoffen en is hij laag in calorieën (14 kcal per 100 ml).

Een andere manier om tot een alcoholvrije variant op gin te komen is door een specifiek proces van distillatie dat de aroma’s uit planten, kruiden en fruit haalt zonder daarbij ook alcohol te produceren. Dit rijke, aromatische extract wordt vervolgens verdund met water. Het resultaat is niet per se teleurstellend, zoals de test laat zien, maar de smaken zijn doorgaans minder krachtig en uitbundig.

Botaniets, 38 euro (50 cl), botaniets.com

Het baanbrekende Belgische merk NietsCo. blijft de standaard voor 0% gin. De drievoudige distillatie, gevolgd door de-alcoholisatie, resulteert in een zeer aromatisch product.

Fryns Spice, 24,50 euro (70 cl), fryns.com

De citrus- en gemberaroma’s van dit drankje doen meer denken aan een frisse citroenlimonade dan aan echte gin. Toch is het vleugje kruidigheid bij de afdronk erg aangenaam. De toevoeging van twee zoetstoffen zorgt voor extra body.

Naked Scorpio, 38,10 euro (50 cl), bluescorpiogin.com

Hoewel de geur ons niet meteen aanspreekt, raken we verleid wanneer we in de mond hints van salie en zelfs peperkoek ontwaren. Overtuigt nog meer in combinatie met een Fever Tree Mediterranean.

No Ghost In A Bottle, Herbal Delight, 20 euro (35 cl), ghostinabottle.be

De aanwezigheid van appelazijn doet denken aan kombucha. Hoewel de smaak niet echt die van gin is, proeft de drank interessant door de botanische distillaten van rozemarijn, kaneel en zwarte peper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content