Vandaag is Dagen Zonder Vlees begonnen. Wil jij ook je steentje bijdragen aan een kleinere ecologische voetafdruk, maar heb je geen zin om elke dag kaas op je boterham te leggen? Dan heb je maar te kiezen uit deze smakelijke spreads:

Mexicaans broodje

De meeste winkels verkopen wel guacamole, maar wist je dat het ook helemaal niet moeilijk is om de avocadospread zelf te maken? Als je een goede blender in huis hebt, neemt dat zelfs maar tien minuutjes in beslag. Voor wat meer beet leg je ook wat schijfjes tomaat en maïskorrels (uit blik) tussen je boterhammen.

iStock
© iStock

Kruidenkaas

Ook kruidenkaas heb je in alle smaken en kleuren in de winkelrekken liggen, maar het frisse broodbeleg is gemakkelijk zelf te maken. Snijd wat peterselie, pijpajuin en bieslook fijn en meng het samen met wat peper en zout onder een roomkaas naar keuze. Klaar.

iStock
© iStock

Boterhamma di mamma

Wat kan een broodje met mozzarella, tomaat en basilicum nog beter maken? Wij weten het wel: zelfgemaakte pesto! Dat heb je met een foodprocessor klaar voor je buon appetito kunt zeggen. Hoe je dat doet, zie je in dit filmpje (maar zoals gezegd: gooi alles gerust in een blender als je gehaast bent, in plaats van alles fijn te hakken).

iStock
© iStock

Midden-Oosters getint

Baba ganoush is een heerlijke puree van aubergines, op smaak gebracht met look, tahin en munt. Dit mengsel, samen met wat salade of geroosterde paprika op je boterham, is in staat heel wat collega's jaloers te maken tijdens de lunchpauze.

Wens je nog wat inspiratie vanuit het Midden-Oosten? Humus is niet alleen lekker, maar ook gemakkelijk te maken. Bovendien zijn er erg leuke varianten denkbaar.

iStock
© iStock

Notenpaté

Laat 125 g walnoten minstens 4 uur weken. Mix ze dan in een keukenrobot met 200 g ontpitte zwarte olijven, een handvol verse peterselie, een draai verse peper en twee eetlepels olijfolie. Olijven zijn van nature al behoorlijk zout, dus proef eerst even van het mengsel voor je er ook zout aan toevoegt.

iStock
© iStock

Restjesprak

De mogelijkheden om zelf groentespreads te maken zijn letterlijk eindeloos. Een restje, wat extra smaakmakers en een blender volstaan voor een heerlijke (en gezonde) lunch.

Heb je een restje geroosterde pompoen? Pureer die dan met wat ricotta en salie en je krijgt een romige, bijna zoete spread.

iStock
© iStock

Stond er courgette op het menu? Blend hem dan met een flinke hoeveelheid tahinpasta, een geutje olijfolie, een kneep citroensap, een teen look en wat zout.

Is de gestoofde prei niet opgeraakt? Samen met wat geitenkaas en tijm transformeer je die in een lekker broodbeleg.

iStock
© iStock

Uit de winkel

Kost het zelf maken van je beleg je teveel tijd of moeite? Dan vind je waarschijnlijk ook wel wat je zoekt in je vaste supermarkt. Heel wat winkels bieden namelijk vegetarisch broodbeleg aan, alleen wordt het niet altijd zo genoemd. Ga maar eens kijken bij de tapas-afdeling: wedden dat er minstens een paar soorten spreads tussen staan die je wel op toastjes smeert, maar waaraan je nog niet had gedacht als het over je boterhammen gaat?

(EK)

Vandaag is Dagen Zonder Vlees begonnen. Wil jij ook je steentje bijdragen aan een kleinere ecologische voetafdruk, maar heb je geen zin om elke dag kaas op je boterham te leggen? Dan heb je maar te kiezen uit deze smakelijke spreads:De meeste winkels verkopen wel guacamole, maar wist je dat het ook helemaal niet moeilijk is om de avocadospread zelf te maken? Als je een goede blender in huis hebt, neemt dat zelfs maar tien minuutjes in beslag. Voor wat meer beet leg je ook wat schijfjes tomaat en maïskorrels (uit blik) tussen je boterhammen. Ook kruidenkaas heb je in alle smaken en kleuren in de winkelrekken liggen, maar het frisse broodbeleg is gemakkelijk zelf te maken. Snijd wat peterselie, pijpajuin en bieslook fijn en meng het samen met wat peper en zout onder een roomkaas naar keuze. Klaar.Wat kan een broodje met mozzarella, tomaat en basilicum nog beter maken? Wij weten het wel: zelfgemaakte pesto! Dat heb je met een foodprocessor klaar voor je buon appetito kunt zeggen. Hoe je dat doet, zie je in dit filmpje (maar zoals gezegd: gooi alles gerust in een blender als je gehaast bent, in plaats van alles fijn te hakken).Baba ganoush is een heerlijke puree van aubergines, op smaak gebracht met look, tahin en munt. Dit mengsel, samen met wat salade of geroosterde paprika op je boterham, is in staat heel wat collega's jaloers te maken tijdens de lunchpauze.Wens je nog wat inspiratie vanuit het Midden-Oosten? Humus is niet alleen lekker, maar ook gemakkelijk te maken. Bovendien zijn er erg leuke varianten denkbaar.Laat 125 g walnoten minstens 4 uur weken. Mix ze dan in een keukenrobot met 200 g ontpitte zwarte olijven, een handvol verse peterselie, een draai verse peper en twee eetlepels olijfolie. Olijven zijn van nature al behoorlijk zout, dus proef eerst even van het mengsel voor je er ook zout aan toevoegt. De mogelijkheden om zelf groentespreads te maken zijn letterlijk eindeloos. Een restje, wat extra smaakmakers en een blender volstaan voor een heerlijke (en gezonde) lunch.Heb je een restje geroosterde pompoen? Pureer die dan met wat ricotta en salie en je krijgt een romige, bijna zoete spread. Stond er courgette op het menu? Blend hem dan met een flinke hoeveelheid tahinpasta, een geutje olijfolie, een kneep citroensap, een teen look en wat zout.Is de gestoofde prei niet opgeraakt? Samen met wat geitenkaas en tijm transformeer je die in een lekker broodbeleg. Kost het zelf maken van je beleg je teveel tijd of moeite? Dan vind je waarschijnlijk ook wel wat je zoekt in je vaste supermarkt. Heel wat winkels bieden namelijk vegetarisch broodbeleg aan, alleen wordt het niet altijd zo genoemd. Ga maar eens kijken bij de tapas-afdeling: wedden dat er minstens een paar soorten spreads tussen staan die je wel op toastjes smeert, maar waaraan je nog niet had gedacht als het over je boterhammen gaat?(EK)