Kombucha krijgt concurrentie: kenner Michel Verlinden proeft en vergelijkt sparkling tea

sparkling tea
© Getty Images/Westend61

Onze drankenexpert Michel Verlinden proeft van de nieuwste trends. Deze week: waarom je niet zomaar ijsthee zegt wanneer je het over sparkling tea hebt.

Terwijl de zurige frisheid van kombucha de een charmeert, vindt de ander het eerder azijnachtig of zelfs medisch van smaak. Tegelijk overtuigen veel alcoholvrije dranken niet omdat ze diepgang missen. Enter bruisende thee – of sparkling tea, zoals kenners het noemen – een drank die stilletjesaan een revolutie aan het ontketenen is: complex, elegant én alcoholvrij.

We hebben het hier niet over mierzoete ijsthee uit een fles of een suikerbom met tapiocaparels. De nieuwe generatie bruisende thee kiest voor subtiliteit. Het geheim zit in een gecontroleerde fermentatie die de rijkdom van de theeblaadjes naar boven haalt, zonder kunstmatige aroma’s of zoetstoffen toe te voegen. De aanpak is artisanaal en low intervention – vergelijkbaar met natuurwijn of craftbeer.

Een natuurlijke, elegante en complexe dorstlesser, zonder een druppel alcohol.

En daar zit precies de kracht van deze drank, waardoor hij weleens kombucha zou kunnen overvleugelen. Minder scherp, meer verfijnd en los van dat brave gezondheidsimago. Dankzij fijne zuren, mineraliteit en gelaagde smaak evolueert bruisende thee richting het domein van de gastronomie. Sommeliers en chefs hebben steeds meer interesse en zelfs het begrip terroir krijgt hier betekenis. Sommige cuvees, afkomstig van één specifiek theedomein, doen qua complexiteit niet onder voor een goed glas wijn. Overigens: ook maté – strikt genomen geen thee, maar wel een blad met gelijkaardig fermentatiepotentieel – duikt geregeld op in het gamma.

Voeg daarbij een fijne bubbel – meestal niet uit fermentatie afkomstig, om alcoholvorming te vermijden – en je krijgt een natuurlijke, elegante en complexe dorstlesser, zonder een druppel alcohol.

sparkling tea

1. Organic Sparkling Maté, Chouette Canette, 2,25 euro (33 cl), thebarn.bio

Biologische maté met frisse citrusaccenten en groene kruiden. Zacht rokerige ondertoon en fijne pareling. Minder dan 4 gram suiker per blikje.

2. Blade, Scob, 11,90 euro (75 cl), scob-brewery.be

Droge, strakke drank op basis van Japanse groene kukicha-thee. Toetsen van exotisch fruit en een vleugje groen. Minerale afdronk.

3. Club Raté, Illegaal, 2,30 euro (33 cl), brasserie-illegaal.com

Gentiaan, gekonfijte citroen en bittere zeste in de neus. Licht rokerige smaak, als een alcoholvrije mescal. Strak met kruidige afdronk – voor fans van bitters.

4. Cuvée Prestige, Sparkteez, 5,80 euro (20 cl), sparkteez.com

Op basis van witte thee en darjeeling. Rond en zijdezacht, met aroma’s van pruimen, dadels en zachte specerijen. Licht tanninerijke afdronk. Om traag van te nippen.

Lees ook: Kombucha, shrubs of geïnspireerde ‘wijn’: twee sommeliers vertellen hoe ze alcoholvrije pairings naar een hoger niveau tillen

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content