Knokke heeft smaak: 15 klassezaken voor de meerwaardezoeker

© Charlotte Lauwers

Dat het goed tafelen is in Knokke-Heist en omstreken is een understatement. Maar waar is het écht goed met net dat tikkeltje meer? Onze culinair journalist zocht het uit.

Eyecandy

Dat Sergio Herman zijn stempel heeft gedrukt op onze gastronomie is een open deur intrappen. Naast zijn eigen zaken en allerhande satellietprojecten hebben ook flink wat van zijn oud-medewerkers naam en faam gemaakt. De meest recente in de rij is Ruben Jan Adriaan, lang de vaste patissier van Herman. Die opende onlangs een opvallende zaak in de schaduw van het casino. In deze ‘urban casual chic eatery’ staat toegankelijk tafelen en gerechten delen centraal. Naast originele en gezonde gerechten eet je hier ook bijvoorbeeld steak met frietjes of gegrilde langoustines.

Jozef Nellenslaan 136 – Villa 2, 8300 Knokke-Heist. @eyecandy.knokke

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

The Sphere

Je moet wel heel erg je best doen om The Sphere in hartje Knokke-Heist te missen. Naast een goede plek om te zien en gezien te worden, is dit ook gewoon een fijne plek voor een maaltijd. De mediterraans georiënteerde keuken brengt bereidingen die zowel de snelle passant als de gast zonder haast kunnen bekoren. Met een lunchformule met drie gangen voor 39 euro en een menukaart waarop zowel een frisse salade met grijze garnalen als gegrilde kreeft en steak te vinden zijn, is er hier voor elk wat wils. En tussen drie en vijf in de namiddag kan wie in de schaduw van de glazen koepel belandt, zich tegoed doen aan een aanlokkelijk aanbod tapas.

Albertplein 1, 8300 Knokke-Heist. sphere-knokke.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lebeau by Livingroom

Eind vorig jaar zag het leven voor Maxime Osten, Olivier Thiel en Kriangkai Suwannachit er allesbehalve rooskleurig uit. Een kortsluiting legde hun restaurant Livingroom 102 haast volledig in de as. Het nieuws van de brand verspreidde zich even snel als de vlammen en Joris Ide van hotel Lebeau nam contact op met het drietal. Al snel werden plannen gesmeed en nu is er de samenwerking, Lebeau by Livingroom. In het hotel met 26 kamers kun je zowel voor ontbijt, lunch als diner aanschuiven. Vraag zeker naar de suggesties van de beef bar, een selectie rundvlees volgens het marktaanbod.

Zoutelaan 175, 8300 Knokke-Heist.lebeaubylivingroom.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Constantin

Wallonië zendt zijn zonen uit: Olivier Dniprowskyj, afkomstig uit het Luikse, was nauw betrokken bij de opstart van restaurant La Rigue in hotel La Réserve. Met Constantin brengt hij in veel opzichten een ideale zaak voor Knokke-Heist. In de eerste plaats is er het opvallend smaakvolle en statige interieur dat veel gasten zal bekoren. De beperkte menukaart met hoofdzakelijk gerechten die een sterke band met de klassieke Frans-Belgische keuken vertonen, zal de gemiddelde gourmand zeker bekoren.

Dumortierlaan 66, 8300 Knokke-Heist. constantinrestaurant.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Cinco Hijas

Als je tien jaar lang in de keuken van restaurant Siphon in Damme hebt gestaan, mag je zeggen dat je een ervaren rot bent. Steve ‘Staftje’ Landuyt heeft die referentie op zijn cv en wendt die ervaring nu aan voor een eigen stek. Samen met partner Sylvia Verbouw startte hij Cinco Hijas, een verwijzing naar hun vijf dochters, casual tafelen met een duidelijke tex-mexinsteek. Zowel in het interieur als op het menu is de invloed van Mexico en de aangrenzende Amerikaanse regio duidelijk. Met verschillende taco’s, diverse enchilada’s en een gegrilde entrecote met chimichurri hebben ze hier voor ieder wat wils.

Kursaalstraat 59, 8301 Knokke-Heist. cincohijas.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Celestial by The Jane

De sluiting van restaurant The Jane in het Groen Kwartier in Antwerpen sloeg voor velen in als een bom. Waarom zou je zo’n locatie verlaten op het hoogtepunt van je roem? Wel, omdat de nieuwe locatie nog veel meer uitstraling zal hebben, zo zegt men. Maar vooraleer die nieuwe The Jane er is, toont chef Nick Bril tijdelijk zijn kunnen aan de Belgische kust. In La Réserve ontvangt hij de komende maanden een beperkt aantal gasten voor een bijzonder exclusieve culinaire ervaring. Chef Bril serveert een vast menu, zorgvuldig samengesteld om de Noordzee te eren.

Elizabetlaan 160, 8300 Knokke-Heist. thejaneantwerp.com

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bar Apart

Er was een tijd dat je in de meeste steden tot een flink stuk in de nacht nog ergens de voeten onder tafel kon steken. Een steak op de grill, een gebraden kip aan ’t spit, een verse pizza; er was veel mogelijk. Voor Ayson Verniers was het zijn grote droom om dat soort zaak weer uit de grond te stampen. Bij Bar Apart kun je tot minstens twee uur in de nacht terecht voor een warme maaltijd: fondue in verschillende gedaantes, een pasta of een portie huisgemaakte garnaalkroketten, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Leopoldlaan 162, 8300 Knokke-Heist, barapart.xyz

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Le P’tit Bedon

Vroeger was niet alles beter, maar sommige dingen zeker wel. Zoals de typische zeedijkrestaurants aan onze kust die opvielen door hun stijl, snelheid van uitvoering en eenvoud op het bord. Toen de afgelopen decennia alles plots een concept of een insteek moest hebben, verdwenen er heel wat. Le P’tit Bedon is een van de overlevenden en mede daarom een instituut. Alle vleesbereidingen gebeuren in de Mibrasa-houtskooloven en worden met een eenvoudige salade en kruidenboter geserveerd. Uiteraard moeten ook instituten wat meegroeien en dus vind je bij de suggesties ondertussen wat meer avontuurlijke opties.

Zeedijk 672, 8300 Knokke-Heist. lepetitbedon.be

John-Lee

Sinds Knokke Off is het algemeen bekend: ook de Knokse jeugd houdt van het goede leven. Dat vinden ze vermoedelijk bij John-Lee. Naast de blitse vormgeving en de minimalistische setting introduceert deze zaak een bijzonder concept, dat zeer geliefd is bij de jongere generatie. Burgers en sushi blijken de ideale combinatie. Let wel, alles wordt bewust gekozen en keurig bereid. De burgers vers gemalen en gegrild op open vuur, de sushi met zoveel mogelijk lokale ingrediënten en dagverse vis.

Keith Haringplein 1, 8300 Knokke-Heist. johnlee.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Studio MCCC

De bruisende trattoria Studio MCCC brengt de sfeer en de smaken van Italië naar Het Zoute. Bij binnenkomst trekt een reusachtige toog vol Italiaanse delicatessen meteen de aandacht. Aan tafel kan genoten worden van klassiekers als vitello tonnato, pasta alle vongole of een lasagna al ragù. Feestje gepland? Studio MCCC doet ook aan catering.

Emile Verhaerenlaan 12, 8300 Knokke-Heist. studiomccc.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Atelier D The Bistro

Diego De Baets was jarenlang een vaste waarde in de equipes van enkele culinaire kleppers aan de kust. Bij Bartholomeus, maar vooral bij Pure C was hij een onmisbare schakel. Toen die laatste zaak de deuren sloot, ging De Baets op zoek naar een nieuw verhaal. Dat werd, na enige omzwervingen, Atelier D/The Bistro in hartje Brugge. De Baets kookt in zijn eentje en dat merk je aan het compacte menu: slechts een handvol bereidingen met alleen de beste ingrediënten. Voor wie houdt van de klassieke keuken à la carte in een statig kader.

Hoogstraat 12, 8000 Brugge. atelierdthebistro.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Etablissement 1880

We moeten toegeven dat we de laatste jaren met veel plezier gegeten hebben bij een bepaalde Nederlander. Het is dan ook niet onlogisch dat, als we de grens oversteken, we al snel richting Cadzand op zoek gaan naar de nieuwe Sergio. Toch is er meer te beleven in Zeeuws-Vlaanderen dan in de kustgemeenten. In Groede kun je al meer dan twintig jaar terecht in het elegante Etablissement 1880. Daar eet je volgens een vaste menuformule van twee, drie of vier gangen en volledig volgens het aanbod van de seizoenen en de keuze van de chef. Voor wie er een late avond van wil maken, zijn er twee prachtige suites boven de zaak.

Markt 9, 4503 AL Groede, Nederland. etablissement1880.nl

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Brasserie José

Brasserie José werd in korte tijd een vaste waarde in de Blankenbergse horeca. De combinatie van een oerklassieke menukaart, een interieur van dezelfde strekking en kwalitatieve livemuziek was een voltreffer. Gezondheidsproblemen bij de uitbater zorgden echter voor een abrupt einde van de succesvolle zaak. Tot Davy Rongen en Christin Hernandez eind vorig jaar de uitbating overnamen en nauwelijks iets veranderden. Nog steeds wordt klassiek en secuur gekookt in een bijzonder interieur met een streepje jazz of bluesmuziek op de achtergrond.

Vissersstraat 18, 8370 Blankenberge. brasseriejose.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Mout

In Damme lijkt elk kruispunt of vergezicht wel een beeld dat niet zou misstaan op een postkaart. De meeste eetplekken in het dorp passen een beetje in dat plaatje: klassiek, degelijk en niet al te vernieuwend. Mout is de gastrobar die bij de microbrewery van de Damse Brouwers hoort. Chef Quinten Monteyne kookt zowel à la carte als in menuformule uitgekiende gerechten waarbij pure producten aan uitdagende aroma’s worden gekoppeld. Sneeuwkrab met ijzerkruid, bij short rib van rund komt pinda en van hondshaai worden kroketjes gemaakt. Uiteraard mag een van de huisgemaakte bieren niet ontbreken.

Jacob Van Maerlantstraat 7, 8340 Damme. moutdamme.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

BOB Artisan Bakery

Tijdens de pandemie begon Yannick Daems te experimenteren met brood bakken op basis van zuurdesemstarters. Een bezigheid die al snel een obsessie werd die vroeg of laat wel een professionele uitweg moest kennen. Die kwam er dus onlangs in zijn geboorteplek, Knokke-Heist. Elke dag zes verschillende soorten brood en daarnaast kaneelkoeken en lekkere koffie. Weetje: Bob is de naam van zijn overleden schoonvader en van zijn zuurdesemstarter.

Graaf d’Ursellaan 12, 8301 Knokke-Heist. bob-artisanbakery.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise