Review | Culinair

Klee in Antwerpen: zuivere gerechten waarin elk onderdeel schittert

aanrader
© Jolan Van Bogaert
aanrader

Restaurant - Klee

Waar - Kipdorp 3, 2000 Antwerpen

Type keuken - Inventieve seizoenskeuken en volwassen natuurlijke wijnkaart.

Sfeer & geluid - Intiem miniatuurrestaurant waar gesprekken vanzelf in elkaar haken.

Rekening - 185 euro voor 2 personen.

Website - klee-antwerp.be

Elleboog aan elleboog zitten we aan de houten toog van Klee, een miniatuurrestaurant in een sfeervol historisch pand in het centrum van Antwerpen, onder gastronomen ook wel bekend als de voormalige locatie van restaurant Ossip van chef Magali Verbaet.

Vanaf onze plek aan de toog hebben we zicht op de compacte keuken van Frederik Michiels en voelen we de behaaglijke warmte van de salamander waaronder hij ons eerste hapje klaarmaakt: een donkere, mysterieuze bouillon van paddenstoelen, waarin nog meer paddenstoelen zwemmen, verse en opgelegde, op smaak gebracht met zeewier en dennentopjes. Dit radicaal sobere gerecht zet de toon voor de avond: onomwonden smaken, exquise producten en vernuftige bereidingen.

Daarbij past de wijn van sommelier en medebezieler Thea Cipido perfect: de krachtige, goudkleurige crémant (Le Petit Beaufort) die ze schenkt heeft de verfijning van een champagne zonder het bijbehorende prijskaartje. Ze werkte eerder als wijnkenner voor Nage en blinkt uit in no-nonsense wijnadvies. De wijnen die Cipido schenkt zijn overwegend van natuurlijke makelij, maar vliegen nooit uit de bocht. Hier geen funky sapjes, wel correct gemaakte wijnen die erg toegankelijk zijn.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Terug naar het bord, daar volgt een tweede gerecht, met de laatste boontjes van het seizoen, abrikoos, pecorino en amandel. Wederom een zuiver gerecht waarin elk onderdeel mag schitteren. Als hoofdgerecht besluiten we de kip te delen, die we al klaar zien hangen boven de barbecue. Het zijn kleine grasgevoederde kippen uit Wallonië die de chef voor onze neus op de kolen legt. Het levert een rokerig en sappig stuk gevogelte op, dat met een hartige jus van het karkas en romige aardappelmousseline een bordje comfortfood van hoog niveau oplevert.

Afsluiten doen we met een tarte tatin met zure room en een dessertje waarin de laatste Belgische meloenen van het seizoen schitteren in verschillende gedaanten: vers, als granité en als jus samen met verse kaas en koekkruimels.

Lees ook: Vijf sterren voor Taberna Bask in Gent: meer dan aanvaardbaar alternatief voor een trip naar San Sebastian

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content