Hoe vermijd je voedselverspilling? Seppe Nobels en Laurine Poortmans (Too Good To Go) geven tips in onze podcast Allez Circulez 

Allez Circulez
Podcast Allez Circulez © Marie Gregoire
Lotte Philipsen
Lotte Philipsen Journalist KnackWeekend.be

In de tweede aflevering van onze podcast Allez Circulez vertellen chef-kok Seppe Nobels en Laurine Poortmans, PR Manager voor de app Too Good To Go, hoe we met z’n allen voedsel kunnen redden van de afvalberg. Dankzij hun tips strijden we samen tegen voedselverspilling.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Wereldwijd wordt 40 procent van al het voedsel verspild. Dat zijn 80.000 maaltijden die verspild worden per seconde. Slecht nieuws, want voeding produceren vergt veel van onze planeet. Dat kan en moet dus beter. Hoe redden we voedsel van de afvalberg? Die vraag stelt journalist Lotte Philipsen aan twee boeiende praatgasten in de tweede aflevering van Allez Circulez

Seppe Nobels, journalist Lotte Philipsen en Laurine Poortmans © Rahim Aharar

Seppe Nobels is niet alleen gevierd chef-kok, maar ook sociaal ondernemer. Met Instroom Art, een opleidingstraject dat hij op poten zette, leidt Nobels anderstalige nieuwkomers op als horecamedewerkers. Momenteel kun je in Mechelen in ’t Gasthuis gaan proeven van hun heerlijke creaties. Zo verzoent Nobels duurzame tewerkstelling met een duurzaam menu.

Seppe Nobels
Chef-kok Seppe Nobels © Rahim Aharar

Het gaat hard voor de geëngageerde chef. Hij won zonet een Emmy met het tv-programma Restaurant Misverstand, werd door koning Filip benoemd tot Commandeur in de Kroonorde en rijfde al verschillende prijzen binnen voor zijn culinaire en sociale inzet. In 2021 benoemende we Seppe Nobels bij Knack Weekend tot Mens van het Jaar omwille van zijn engagement.

Laurine Poortmans
Laurine Poortmans (Too Good To Go) © Rahim Aharar

Laurine Poortmans is PR Manager voor Too Good To Go, de app die strijdt tegen voedselverspilling. Het is ‘s werelds grootste marktplaats voor onverkochte voedingsproducten. Het doel is om lekker eten te redden van de vuilnisbak, door voedsel dat bijna gaat vervallen bij lokale winkels, cafés en restaurants aan te bieden aan een lage prijs. Met de app worden klanten en handelaars aan elkaar gelinkt. Daarnaast sensibiliseert TGTG ook met allerlei campagnes, zoals de Belgische Week Zonder Voedselverspilling.

Meer respect, minder verspilling

Vanuit hun persoonlijke en professionele ervaring vertellen Seppe Nobels en Laurine Poortmans waar volgens hen het schoentje knelt en wat we kunnen doen aan voedselverspilling.

‘Duurzaamheid en circulariteit zijn grote woorden. Je vraagt je misschien af of wat jij doet wel een impact zal hebben. Maar elk stapje, hoe klein het ook is, is een stap in de juiste richting,’ klinkt het bij Laurine Poortmans. Van nadenken waar de druiven in de supermarkt vandaan komen tot oude bewaartechnieken toepassen om je voedsel langer eetbaar te houden: er zijn tal van opties om je steentje bij te dragen.

Chef-kok Seppe Nobels en Laurine Poortmans (TGTG)
Chef-kok Seppe Nobels en Laurine Poortmans (TGTG) © Rahim Aharar

Ook chefs kunnen (en moeten) volgens Seppe Nobels het goede voorbeeld geven. Dat kunnen ze doen door onder andere hun menukaart aan te passen en producenten terug naar waarde te schatten. ‘In het Zuid-Afrikaans is duurzaamheid “volhoudbaarheid”. Een heel mooi woord’, vindt de chef-kok. ‘Als ik deze producten koop, hoelang houden we het nog vol met z’n allen? Alles begint met respect voor elkaar en respect voor de grondstoffen.’ Wie de grondstoffen waardeert, zal ook niet snel eetbare onderdelen in de vuilnisbak werpen. ‘Van bloem tot wortel, van snuit tot staart: alles is bruikbaar’, klinkt het.

Ontdek nog talloze andere wijsheden en tips van onze podcastgasten in de tweede aflevering van Allez Circulez.

ALLEZ CIRCULEZ

Circulair wonen

Duurzamer wonen: hoe doen we dat? In de eerste aflevering van onze nieuwe podcast Allez Circulez vertellen twee ondernemers uit de circulaire economie over duurzame woonoplossingen. Nele Vlaeminck is de oprichter van het modulaire sofamerk SOFAR en Stefaan Vandorpe coördineert Scrap vzw, een Gents initiatief dat aan urban mining doet. Luister naar deze aflevering via weekend.be of je favoriete podcastapp.

Circulaire kledingkast  

Hoe komt het dat slechts 1% van onze kleding wordt gerecycleerd? En wat doen modemerken die zich richten op slow fashion anders? Modeontwerper en oprichter van REantwerp Tim Van Steenbergen en Els Houttequiet van Herwin (koepelorganisatie van De Kringwinkel) belichten de wereld van circulaire mode en bewuste kledingkeuzes. Beschikbaar vanaf 4 december.

De afleveringen van Allez Circulez zijn te beluisteren via weekend.be/allezcirculez en via Spotify en Apple Podcast. Allez Circulez is een project van Knack Weekend, Vlaanderen Circulair en hoorstroom.

Lees ook: Koken met Seppe Nobels: drie familiegerechten met een feestelijke touch

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content