Panettone van Pierre Marcolini of Dolce&Gabbana? 4 keer Italiaans kerstgebak geproefd en gekeurd

panettone
© Getty Images

De laatste jaren groeide panettone van supermarktgebak met bedenkelijke reputatie uit tot luxegeschenk met ambachtelijke allures. Culinair journalist Barbara Serulus proefde en vergeleek Italiaans kerstbrood tot ze een ‘corsa allo zucchero’ – of sugar rush – kreeg.

panettone

1. Chiostro di Saronno

Smaak: classico (wat wil zeggen: met rozijnen en gekonfijte sinaasappel)

Geproefd: deze luchtige en malse panettone heeft een romig mondgevoel en de frisse sinaasappelsmaak knalt enthousiast tegen je verhemelte. De combinatie van rozijnen en gekonfijt fruit is vrij zoet, maar wordt opgefrist door het citrusaroma.

Prijs: 21,95 euro voor 750 g.

Allora? Een klassieke versie die het dichtst aanleunt bij de archetypische panettone.

Te koop bij o.a. de Bijenkorf of via debijenkorf.be

2. Pierre Marcolini: onze favoriet

Smaak: chocolade en gekonfijte sinaasappelschil

Geproefd: deze variant combineert een luchtige textuur met een rijk mondgevoel. Het smaakprofiel van de bitterzoete chocolade blendt perfect met de gekonfijte sinaasappel, die subtiel aanwezig is en daardoor ook gesmaakt zal worden door wie geen fan is van gekonfijt fruit.

Extra: deze panettone is een samenwerking tussen Pierre Marcolini en de Italiaanse patissier Iginio Massari.

Prijs: 32 euro voor 500 g.

Allora? Een zoete, toegankelijke versie die het perfect doet als luxueus kerstonbijt.

Te koop bij de boetieks van Marcolini of via eu.marcolini.com

3. Joost Arijs

Smaak: hazelnoot

Geproefd: deze rijzige panettone is een spektakelstuk op je feesttafel. Binnenin ontdekken we een licht en luchtig kruim, gevuld met hazelnoten en stukjes gianduja. Het brood is niet erg zoet, met een hint van de natuurlijke desem, wat een fijn spel oplevert tussen het kruim, de zoete stukjes gianduja en parelsuiker bovenop. Deze stevige versie lijkt ons heerlijk met wat (zoute) boter.

Extra: er zijn drie versies: hazelnoot, chocolade en een met rozijnen, gekonfijte citroen en sinaas.

Prijs: 36,50 euro voor 650 g.

Allora? Deze panettone is het uitgelezen geschenk voor fijnproevers.

Te koop bij The Bakery in Gent of via thebakery-joostarijs.be

4. Dolce & Gabbana

Smaak: citrus en saffraan

Geproefd: eens uit het vrolijke blik waarin de panettone verpakt zit, ruik je de frisse fruitigheid van mandarijn, citroen en sinaasappel. Het gekonfijte fruit in het sappige brood lijkt in niets op de harde brokjes waar velen van gruwen. De malse stukjes schil zijn lichtjes gekonfijt zonder iets van hun geurige aroma te verliezen.

Extra: de panettone van Dolce & Gabbana wordt gemaakt door Fiasconaro, een gespecialiseerde artisanale bakkerij in Sicilië.

Prijs: 58 euro voor 500 g.

Allora? Een heerlijk malse en subtiele variant voor citrusliefhebbers.

Te koop bij o.a. Danieli Il Divino in Antwerpen of via danieli-il-divino.be

Lees ook: Uitgetest: 4 gezelschapsspelletjes die van ieder feest een succes maken

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content