Geproefd en gekeurd: raakt crèmelikeur van zijn stoffige imago af?

© Getty Images

Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft en deelt zijn ongezouten oordeel. Deze week houdt hij een pleidooi voor crèmelikeuren.

Crèmelikeuren. De kans bestaat dat je er niet meteen een liefhebber van bent ­– als je al weet wat het is. Want nee, we spreken hier niet over een likeur à la Baileys. Niet room is essentieel, maar suiker: de Europese Unie definieert een ‘Crème de…’ als een likeur waarin ten minste 250 gram suiker per liter zit. In een Crème de Cassis kan zelfs 450 gram suiker per liter zitten. Geen wonder dat zo’n suikerbom in deze caloriebewuste tijden niet goed in de markt ligt. Dat was enkele decennia geleden wel anders. Toen was het pas echt feest als er als aperitief kir werd geserveerd, een combinatie van 2/3 witte Aligoté uit de Bourgogne en 1/3 Crème de Cassis, een crèmelikeur die in 1841 werd bedacht door de Fransman Auguste-Denis Lagoute. Of nog beter: een kir royal, met schuimwijn of champagne in plaats van witte wijn.

Vergane glorie dus? Toch niet. Een crème van kers, gember, banaan, perzik… mag dan meer suiker bevatten dan ‘gewone’ likeur, hij bevat meestal ook minder alcohol. Niet omdat dat wettelijk verplicht is, maar omdat veel likeurmerken beseffen dat dat hun product interessanter maakt voor mixologen. Die krijgen op die manier een heel smakenpalet ter beschikking om in hun creaties te verwerken. Wat resulteert in cocktails die een stuk spannender zijn dan de eenvoudige kir van destijds en exotische namen dragen als Banana Boulevardier of Raspberry Cosmopolitan.

Als we er trouwens één mogen aanraden voor de zomer, probeer dan een Bramble, een combinatie van gin, citroensap, rietsuiker en Crème de Mûre. De cocktail werd uitgevonden door de Britse mixologist Dick Bradsell, die ook de Espresso Martini op zijn naam heeft staan. In Groot-Brittannië kan hij alvast op veel bijval rekenen, dus wie weet waait de trend deze zomer over naar deze kant van het Kanaal?

1. Crème de violettes, G.E. Massenez, 25 euro (70 cl), migsworldwines.be

De subtiele bloemengeur doet niet vermoeden dat er zo’n explosie aan smaak volgt. Toch blijft alles mooi in evenwicht. Ideaal in een Floral Daiquiri.

2. Crème de pêche, Merlet, 22 euro (50 cl), libcocktailbar.com

Mooie amberkleur, geur van perzikconfituur, frisse toets van sinaasappelzeste en accenten van amandel. Ideaal in een Practice What You Peach.

3. Crème de Banane, Tempus Fugit Spirits, 41 euro (70 cl), rightspirits.com

Deze lichtbruine crème, waarvan het recept dateert van 1883, heeft de intense, fluweelzachte smaak van rijpe banaan met een toets kaneel. Ideaal in een Banoffee Espresso Martini.

4. Crème de noyaux, Tempus Fugit Spirits, 54 euro (70 cl), rightspirits.com

Originele creatie op basis van onder andere abrikozen- en kersenpitten. Ruikt naar marsepein, smaakt eerder pikant fruitig. Ideaal in een Jockey Club.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content