‘Een mooie balans tussen fris en zoet’: onze expert vergelijkt vlierbloesemlimonades
Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft en deelt zijn ongezouten oordeel. Deze week test hij vlierbloesemlimonades.
Stijgende temperaturen kondigen het seizoen van de vlierbloesemoogst aan. Vroeger werden de kleine witte bloemetjes vooral in huiselijke kring geplukt en verwerkt, tegenwoordig gebeurt het meer op industriële schaal. Helaas is het resultaat niet altijd even geslaagd: commerciële vlierbloesemlimonades smaken naar onze mening vaak te zoet.
Gelukkig bestaan er uitzonderingen op de regel. Het Belgische Fruji neemt het plukken van vlierbloesems heel serieus. ‘Vlierbloesems zijn zeer fragiel en blijven niet lang vers. Het is belangrijk om ze op het juiste moment te plukken en dan zo snel mogelijk te verwerken. Als je te lang wacht, kan de heerlijke smaak van vlierbloesems veranderen in die van ammoniak’, legt CEO Camille Depuydt uit. ‘Wij maken onze vlierbloesemlimonades ook bewust met biologisch vruchtensap en niet met sap op basis van concentraat. Bovendien filteren we dat sap niet, zodat vitaminen en mineralen optimaal bewaard blijven.’
De smaak van vlierbloesem is zacht, zoet en fris, met een wijnachtige ondertoon. In Groot-Brittannië wordt al eeuwenlang vlierbloesemwijn gedronken en mixologen hebben tegenwoordig vaak een fles zelfgemaakte vlierbloesemsiroop achter de toog staan om in cocktails te verwerken.
In Doornik brouwt Brasserie de Cazeau een seizoensbier met vlierbloesems. De inspiratie ervoor vond Laurent Agache bij een aperitief dat zijn ouders zelf maakten en dat erg in trek was op familiefeesten. Zijn experiment bleek een schot in de roos: de frisse bitterheid van de hop in het bier komt extra tot haar recht dankzij het zachte aroma van de bloemen.
Ga je graag zelf vlierbloesemschermen plukken? Kies dan een plek ver genoeg van drukke verkeerswegen waar je onvervuilde exemplaren vindt. Het beste moment om eropuit te trekken is ’s ochtends vroeg, dan hebben de bloemen het meest een delicaat aroma. Was ze na het plukken zeker niet, dan spoel je het aromatische stuifmeel weg.
Geproefd en gekeurd: vlierbloesemlimonades
1. Naturfrisk, 1,80 euro (25 cl), naturfrisk.dk
Iets te zoet naar onze smaak. Het bevat appelsap op basis van concentraat dat de smaakpapillen snel verzadigt.
2. Whole Earth, 1,75 euro (33 cl), bioplanet.be
Hoewel ook in deze limonade 59% appelsap uit concentraat zit (naast 3% druivensap en 1% citroensap), bevalt hij ons meer dan de vorige.
3. Pajottenlander, 1,05 euro (20 cl), pajottenlander.be
Niet-koolzuurhoudende vlierbloesemlimonades zijn zeldzaam. In deze is geen appelsap te bespeuren, wel 5% citroensap. Frisse dorstlesser.
4. Fruji, 2,10 euro (25 cl), fruji.be
Deze licht bruisende limonade is onze favoriet. Biologische agavesiroop en citroensap zorgen voor een mooie balans tussen fris en zoet.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier