Een feest voor de zintuigen: waarom winterbieren aan populariteit winnen
Waarmee lessen we best de dorst? Onze drankexpert proeft van de nieuwe trends. Deze week deelt hij zijn oordeel over winterbieren.
Stel je een winteravond voor, een knapperend haardvuur en in je hand een glas bier met een royale schuimkraag, waaruit complexe aroma’s van gedroogd fruit en kruiden opstijgen. Winterbieren, traditioneel bedoeld voor koude avonden, zijn een feest voor de zintuigen. In tegenstelling tot pilsbieren worden ze langzaam gedronken. Door hun rijke smaak, intense geur en hogere alcoholgehalte zijn het dranken om met zorg van te genieten, waarbij elke slok nieuwe lagen onthult.
Seizoensbieren winnen steeds meer aan populariteit. Volgens Statista steeg de verkoop in Europa in 2023 met 12%, vooral in bierlanden zoals België en Duitsland. Deze trend weerspiegelt de groeiende interesse in ambachtelijke producten met authentieke smaken. De meeste winterbieren hebben een alcoholpercentage tussen de 7% en 10% en zijn gekruid met specerijen zoals kaneel en nootmuskaat. Ze worden gebrouwen met karamelmouten, die zachte, ronde smaken bieden. Ook kan er gist aan te pas komen: dit zorgt vaak voor fruitige aroma’s. Ideaal bij stevige wintermaaltijden of om van te genieten als digestief.
Winterbieren zijn vaak traditioneel en complex en moeten niet worden verward met kerstbieren, die vaak bekritiseerd worden vanwege hun commerciële insteek. Kerstbieren worden in grote hoeveelheden geproduceerd, met kunstmatige aroma’s en een te hoog alcoholpercentage, om snel een groot publiek aan te spreken. Dit gaat ten koste van de authentieke smaak. Vanuit technisch oogpunt zijn winterbieren vaak het resultaat van traditionele processen die tijd en grote precisie vereisen. Langdurige gisting, soms gevolgd door rijping op vat, verfijnt de aroma’s en zorgt voor een dichtere textuur.
Geproefd en gekeurd: 4 winterbieren
1— All the leaves are brown, Tempest Brewing & co, 7,50 euro (33 cl), tempestbrewco.com
Deze op bourbonvaten gerijpte brown ale is een echte showstopper. Toetsen van vijg en dadel, met een zachte bitterheid. Ideaal voor een avond bij het vuur.
2—Land van de Meester, Alvinne x Brouwerij De Meester, 4,90 euro (33 cl), brouwerij-demeester.be, alvinne.com
Deze samenwerking tussen twee brouwerijen combineert de zuurheid van Brett-gist met houtachtige aroma’s, alles mooi in balans met een vleugje zoetheid.
3—Wine note, Brasserie des Beaux Jours, 4 euro (33 cl), beauxjours.be
Met zijn wijnachtige aroma’s en gemengde gisting combineert deze Henegouwse tripel het beste van bier en glühwein. Doet denken aan een kruidige jonge rode wijn, met subtiele sprankeling.
4—Criticality, Brouwerij Tipsy Tribe, 3,50 euro (33cl), tipsytribe.be
In deze quadrupel overheersen gedroogd fruit, pruimen en karamel, met een mooie complexiteit door de houttoetsen. De stevige textuur en warme alcohol maken er een troostend bier van.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier