Review | Culinair

De Fermentine in Leuven: een eigenzinnige en bijzondere interpretatie van pizza

aanrader
© GF
aanrader

Restaurant - De Fermentine

Waar - Maakleerplek, Stapelhuisstraat 13, 3000 Leuven

Type keuken - Pizza met exquise bijgerechten, bijzondere drankjes en een boeiend dessert.

Sfeer & geluid - In het kasseiĀ­straatje aan de Vaartkomsite waan je je op citytrip in een hippe wijk van Berlijn.

Rekening - Een beknopt menu met gerechten tussen 6 en 18 euro. De volledige kaart met enkele lekkere glazen bedroeg 161 euro voor twee.

Website - fermentine.be/

Daan Vanheukelom parkeerde onlangs zijn rijdende pizzaoven aan de gebouwen van de Maakleerplek in Leuven om zich daar een tijd te settelen. Onder de naam Fermentine vond je hem al eerder op verschillende events en locaties, nu kun je zijn pizzaā€™s rustig uitproberen in het restaurant onder dezelfde naam.

Bij Fermentine doen ze niet aan reservatie, dus is het belangrijk om tijdig op onze bestemming te zijn. Daar treffen we de chef en souschef voor de zaak aan, druk in de weer met de laatste voorbereidingen voor de avondservice. Toch is het de chef zelf die ons even later een tafel aanbiedt en het menu van een woordje uitleg voorziet. Drie soorten zuurdesempizza, evenveel gerechten vooraf en Ć©Ć©n dessert: ideaal voor twee personen, toch?

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook de drankkaart is bondig maar boeiend. Wij starten met een glas Petit Beaufort, een mousserende wijn uit de Bourgogne die niet moet onderdoen voor tegenhangers uit de Champagnestreek. Daarbij verschijnen, in het tempo van de keuken, de voorgerechten.

Gepekelde schijfjes koolrabi met daslookbloempjes zijn eenvoudig en fijn, gegrilde radijzen met blad en steel en kaascrĆØme robuuster, maar beide zijn prima voorafjes. De gegrilde asperges met croutons, beurre blanc en gepekelde citroen zijn aan onze tafel de favoriet, de pinot blanc in het glas de perfecte begeleiding.

Maar natuurlijk gaat het hier in de eerste plaats om pizza. Die heeft hier een basis van zuurdesem en wordt stevig gebakken. Dat laatste element zorgt aan onze tafel voor wat discussie, maar voor mij is de donkere korst een absolute meerwaarde. Over de uitvoering zijn we het wel eens. De drie opties, margherita, asperges met daslook en marinara met gepofte tomaat, zijn goed belegd en erg lekker.

De interpretatie van pizza en de gerechten ernaast is hier bijzonder en eigenzinnig. Laat ons hopen dat Fermentine snel de wielen onder de mobiele pizzaoven weghaalt en hier nog flink wat jaren blijft bestaan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content