De betere superfood: 3 recepten met zeewier in de hoofdrol

© Proef de zee - koken met Zeewier
Redactie Knack Weekend

Met het kookboek ‘Koken met zeewier’ tonen auteurs Anne Fleur Sanders, Anya van de Wetering en Bella Thewes dat zeewier en algen een smakelijke toevoeging kunnen zijn in je keuken. Wij mochten alvast drie verrassende recepten delen.

Zeewier bevat de zogenaamde vijfde smaak, ‘umami’ en heeft een positief effect op je gezondheid omdat het vitaminen, mineralen, antioxidanten en goede vetten bevat. Er zijn zo’n 12 verschillende soorten verkrijgbaar, die zich van elkaar onderscheiden in smaak, uiterlijk en bereidingswijze. Het ene wier is heerlijk om rauw te eten, het andere is gekookt of gebakken op z’n best. In dit boek zet Anne Fleur Sanders de eigenschappen van de verschillende wieren op een rij en geeft ze recepten waarmee de wieren per soort perfect tot hun recht komen.

Je ontdekt verrassende recepten met een combinatie van wieren met vis, schaal- en schelpdieren, vegetarische gerechten, en ook vernieuwende combinaties zoals zee-meringues en gekonfijte zeewier.

Dit gerecht is overduidelijk geïnspireerd op de klassieke salade caprese. Tomaat, zeewier en verse kaas gaan heel goed samen .

Ingrediënten:

  • 300 g snoeptomaatjes
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 el extra vierge olijfolie, plus wat extra peper en zout
  • 250 g burrata
  • 40 g zeespaghetti
  • 1 bosje verse basilicum zeezout- en chilivlokken

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor tot 180 graden.
  2. Snijd de tomaatjes overlangs doormidden en meng ze in een kom met de knof- look, balsamicoazijn, olijfolie, peper en zout. Leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Bedruip met de overgebleven marinade. Laat ze in de oven ongeveer 30-40 min garen tot ze een goudbruin randje hebben gekregen.
  4. Verlaag dan de temperatuur van de oven tot 130 graden en laat nog 20-30 min drogen. De tomaatjes zullen zichtbaar in formaat afnemen.
  5. Leg de burrata vast buiten de koelkast. Laat de zeespaghetti kort voor gebruik ongeveer 10 min wellen in koud water.
  6. Je kunt er dan voor kiezen om het gerecht warm of koud te serveren; de zeespaghetti kan na het wellen een paar min in ruim kokend water worden ondergedompeld. Maar hij kan ook rauw gegeten worden.
  7. Vermeng de spaghetti met de tomaatjes en een handje grofgescheurde basilicumblaadjes. Verdeel de spaghetti over de bordjes en leg er een royaal stuk burrata bovenop.
  8. Besprenkel met de extra olijfolie, en bestrooi met peper en zeezoutvlokken.
© Proef de zee: koken met zeewier

Dit is een recept dat je helemaal naar smaak kunt samenstellen. Ik vul de wraps vaak met leftovers van de dag ervoor. Ze zijn dus nooit hetzelfde! Ook de hoeveelheden van de ingrediënten zijn variabel. Maak wat jou lekker lijkt!

Ingrediëntenlijst:

  • 40 g gedroogde wakame wat bladeren savooiekool
  • Sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 4 volkoren- of groentetortilla’s
  • Bietenhummus
  • Bakje hüttenkäse
  • Een paar stukken gegaarde pompoen of zoete aardappel gerookte tofoe
  • Een paar ingelegde sperziebonen
  • Geroosterde pijnboompitten

Bereidingswijze:

  1. Laat de wakame 5-10 min wellen in koud water. Giet af en dep droog.
  2. Snijd of scheur de gewassen koolbladeren in stukken en masseer ze samen met de wakame in met wat sinaasappelsap en eventueel wat sinaasappelrasp. Hierdoor worden de koolbladeren soepel en geef je ze een frisse smaak.
  3. Besmeer de tortilla’s met hummus en daarop een strook hüttenkäse.
  4. Leg daarop de overige ingrediënten en rol goed strak op.
  5. Snijd in mooie plakken.

Tip: je kunt de wrap goed van tevoren maken en vlak voor het serveren in plakken snijden . Of neem eens een wrap mee naar je werk als lunch .

© Proef de zee: koken met zeewier

Chlorella is eigenlijk geen zeewier, maar valt onder de microalgen. Het is een eencellig organisme met een geweldige intens groene kleur! Velen noemen deze zoetwateralg een superfood omdat deze hoge concentraties eiwit, vitaminen en mineralen bevat. Het groeit voornamelijk in Zuidoost-Azië in rivieren en meren.

Ingrediënten voor ca. 25 stuks:

  • 3 eiwitten (ca . 100 g)
  • 1 tl chlorellapoeder
  • Snufje zout
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 100 g poedersuiker
  • 1 tl vanille-extract of het merg uit een 1⁄2 vanillepeul
  • optioneel: wat norivlokken

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor tot 100 graden.
  2. Roer 1 eetlepel eiwit met de chlorella en 1 theelepel poedersuiker tot een klontvrije pasta. Zet apart.
  3. Klop het overige eiwit met een snufje zout in een standmixer tot dit wit en stijf is en voeg dan beetje bij beetje de kristalsuiker toe. Blijf kloppen tot de suiker helemaal is opgelost en het mengsel dik is en glanst. Dit duurt soms wel 10 min.
  4. Zet de mixer even uit en voeg de poedersuiker toe.
  5. Dek de machine en de kom af met een schone theedoek en zet dan de machine pas weer aan. Dit voorkomt dat de poedersuiker overal heen stuift.
  6. Mix goed tot alle suiker is opgenomen en voeg de vanille toe. Meng goed.
  7. Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep hierop hoopjes schuim.
  8. Druppel wat chlorellapasta op de meringues en maak een mooi gemarmerd patroon door een satéprikker door de pasta te trekken. Ook kun je er voor kiezen om de pasta al eerder in zijn geheel door het schuim te mengen; dan krijg je egaal lichtgroene meringues. Bestrooi deze eventueel met wat norivlokken zoals op de foto.
  9. Schuif de bakplaat in de oven en bak ongeveer 90 min, tot je de meringues makkelijk van het bakpapier kunt pakken en de bodem stevig is. De bereidingstijd is afhankelijk van de grootte van de meringues .
© uitgeverij Lannoo

Over de auteur

Anne Fleur Sanders is food designer en ontwerpt eetconcepten voor trend-events en productpresentaties waarbij eten de verbindende factor is.

Proef de zee: koken met zeewier, Anne Fleur Sanders, Anya van de Wetering en Bella Thewes, Uitgeverij Lannoo, 19.99 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content