In hun boek Al Dente as f*ck leren Bruna Bonaca en Emanuelle Mazzaroppi ons hoe je zelf pasta maakt. Wij vroegen hen waar ze zelf graag de voeten onder tafel schuiven.
Waar eten de pastamakers zelf hun deegwaren? Bruna Bonaca tipt de 20 favoriete restaurants van Pastology, en waar je de beste ingrediënten vindt om zelf pasta te draaien.
—Le Pristine
‘Chef Gianluca Vetrugno maakte een ravioli met explosieve sughetto al pomodoro, geserveerd met krab: een absolute topper. Elke keer als we hier aanschuiven, serveert hij interessante pastacombinaties.’
Lange Gasthuisstraat 13, 2000 Antwerpen. lepristine.com
—Tratt
‘Giorgio Longo en Delphine Worms, de Italiaanse chef en de Franse sommelier van restaurants Arrikiiati en Cannolo, hebben nu ook een eigen trattoria. Proef behalve de pasta van de dag zeker ook de met vlees gevulde ravioli met cacio e pepe en zwart citroenpoeder, die is top.’
Lange Koepoortstraat 59, 2000 Antwerpen.
—Misera
‘In het gastronomische restaurant Misera serveert chef Nicolas Misera dubbele ravioli met Comté en porcini: de herfst op zijn best.’
Michel de Braeystraat 18, 2000 Antwerpen. nicolasmisera.com
—Henry’s Bar & Bistrot
‘Bij luxehotel Botanic Sanctuary gaat chef Ruben Christiaens helemaal los met geweldige raviolivullingen waaronder mijn persoonlijke favoriet: paling in ’t groen, maar dan als pasta. Ongelooflijk. Hij serveert ook superkleine, superdunne tortellini met ossenstaart. Alleen een Italiaan kan de finesse hiervan waarderen.’
Leopoldstraat 26, 2000 Antwerpen. botanicantwerp.be
—Cobra
‘Chef Orlando Schuitema heeft bijna altijd pasta op de kaart, maar zijn spaghettone met vongole en dashi is me haarscherp bijgebleven: echt buitengewoon.’
Leopoldplaats 3, 2000 Antwerpen. cobra-antwerp.com
—Dôme sur Mer
‘Voor de ravioli du dauphiné van Chef Frédéric Chabert: enorme ravioli, gevuld met Comté.’
Arendstraat 1, 2018 Antwerpen. domesurmer.be
—La Botte
‘Ik wil niet cheesy klinken, maar Peppe weet echt wat hij doet, altijd. We hebben samen al de meest geweldige vullingen bedacht (die met sardines, rozijnen en bronzen venkel was niet normaal lekker), en: zijn pasta’s zijn ongeëvenaard.’
Europalaan 99, 3600 Genk. labotte.be
—Peppe’s
‘Dit is de bistroversie van La Botte, en tegelijk een delicatessenwinkel waar je ook maaltijden kunt meenemen. De mezzi paccheri alla vodka zijn een juweeltje.’
Bochtlaan 2, 3600 Genk.peppes.be
—Racines
‘Racines in Brussel is een Italiaans restaurant waar eenvoud en authenticiteit centraal staan. Momenteel op de kaart: bottoni met ibericovarkensvlees, ragù en cantharellen. Ik kan er makkelijk een halve kilo van eten.’
Elsensesteenweg 353, 1050 Elsene. racinesbruxelles.com
—Cécil
‘Het jonge team is zo ontzettend getalenteerd. Ze brengen een klassieke keuken à la carte. Momenteel op de kaart: rigatoni alla vodka met lokale vodka van De Cort, nduja en barilotto. Echt fantastisch.’
Brusselstraat 6, 1760 Roosdaal. restaurantcecile.be
—Mona Lisa
‘Chef Emanuele Indorato heeft Siciliaanse roots en is een echte pastaliefhebber. Hij kiest zijn pasta’s zorgvuldig uit, met veel aandacht voor detail, vorm en garnering.’
Rue Colonel-Tachet-des-Combes 19, 5530 Yvoi. restaurantmonalisa.be
—Ni Shifu
‘Noem dumplings geen pasta, maar als je nog nooit in dit restaurant bent geweest, en hun dumplings dus nog nooit hebt geproefd: don’t walk, run! Absoluut fenomenaal.’
Breydelstraat 8, 2018 Antwerpen. nishifu.be
—Soixante
‘Chef Kuba heeft mijn leven veranderd met zijn handgemaakte Poolse pierogi met kaviaar. Ik denk er minstens een keer per dag aan.’
Guldenvliesstraat 60, 2600 Antwerpen. soixanteantwerp.be
Over de grens
—De Tol
‘Ik had nog nooit tagliolini met scampi diabolique gegeten tot ik bij De Tol, in onze thuishaven Eede, aan tafel schoof. Nu kan ik niet meer zonder. Voor een Italiaan klinkt het echt verkeerd, maar het is verslavend.’
De Tol 1, 4529 PT Eede, Nederland. detol.eu
—Armada
‘Chef Baptiste Rivière combineerde bij ons bezoek een vel pasta met mosselen, jus de veau, champignons en mole. Ja, je leest het goed: Mexicaanse mole. Het was een absoluut genot en een totaal nieuwe, onverwachte smaakcombinatie met pasta.’
Rue du boeuf 16, 69005 Lyon, Frankrijk. armada-lyon.fr
Italië
—Lido84
‘Ze hebben niet een, maar twee pasta’s die je moet proberen: de ongelooflijke spaghettone burro e lievito, en cacio e pepe gekookt in een varkensblaas – wat je nergens anders kunt proeven.’
Corso Giuseppe Zanardelli 196, 25083 Gardone Riviera (Brescia). ristorantelido84.com
—Antica Osteria Da Cera
‘Niet voor de twee Michelinsterren, wel voor de koude spaghetti met pistache en garnalen: absolute waanzin.’
Via Marghera 24, 30010 Lughetto (Venezia). osteriacera.it
—Chalet Europa
‘Hier eet je sedanini met ezelragout. Misschien een drempel voor toeristen, maar eens je ervan geproefd hebt, kun je niet meer terug.’
Via Büscar 60, 36012 Asiago (Vicenza). chaleteuropa-asiago.com
—Antica Osteria Del Mirasole
‘Dit is een echte obsessie: tortellini met panna d’affioramento, een type room dat alleen gebruikt wordt in hardcore Italiaanse restaurants.’
Via Giacomo Matteotti 17, 40017 San Giovanni in Persiceto (Bologna). osteriadelmirasole.it
—Menabò
‘De rigatoni alla gricia (met guanciale, pecorino romano en zwarte peper) en vijgen klinkt zo fout, maar smaakt zo goed. Pasta met fruit, in Rome? Het bestaat en het is fantastisch.’
Via delle Palme 44 D, 00171 Roma. menabovinoecucina.it
Winkelen
Bij Vico Food Box vind je specifieke Italiaanse ingrediënten. Het is alsof je boodschappen doet in een Italiaanse supermarkt, en ze leveren aan huis. vicofoodbox.com
Toptomaten shop je binnenkort via onze webshop. pastology.nl
Geweldige Italiaanse kazen proef je bij Kaasaffineurs Van Tricht. kaasaffineursvantricht.be
De beste eieren haal je bij elke boer in je buurt.
Pastabenodigdheden koop je bij Antica Aguzzeria del Cavallo. aguzzeriadelcavallo.it
Voor deegmixers die niet stuk gaan, is er Maxima. maxima.com