Bier is plezier: 14 restaurants met een prikkelende bierkaart 

Hopspot
Hopspot © Studio Gaar

Ondanks onze wereldberoemde biercultuur drinken we meestal wijn bij het eten. Tijd om enkele plekken die het anders aanpakken in de kijker te zetten.

1. Taratata

Als je van Gault & Millau de bekroning ‘Bierkaart van het Jaar’ mag ontvangen, wil dat echt iets zeggen. Eigenaar Tom Bollen van Taratata viel die eer in 2022 te beurt, iets wat hij als gecertificeerd biersommelier en overtuigd bieraficionado graag zag gebeuren. Hij investeerde flink wat tijd en budget in een uitgebreide bierkelder, zodat de optie voor aangepaste bieren bij de maaltijd een waardige tegenstander van de wine pairing werd. Vrolijke blikjes van kleine brouwers, bieren van meer conventionele brouwerijen of een frisse geuze: alle soorten en smaken komen aan bod. Een voorkeur voor Limburgse producenten en verder maar één voorwaarde: de dranken moeten een meerwaarde vormen bij de gerechten. Voor wie toch twijfelt tussen een selectie wijn of bier bij het menu in Taratata: de beer pairing komt voordeliger uit.

Kempische Kaai 7, 3500 Hasselt, taratata.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

2. Hop-gastrobar

De oude industriële site van de Vaartkom in Leuven kreeg de afgelopen jaren een heel andere aanblik. Een van de eerste nieuwe bewoners was Hop-gastrobar van chef Bram Verbeken. Het werd op korte tijd een vaste waarde voor de lokale bourgondiër. Met originele en eigentijdse interpretaties van klassiekers uit de bistrokeuken veroverde Verbeken menig Leuvens hart. Omdat bier in het DNA van de zaak zit – met zo’n naam kan het haast niet anders – is de drankkaart bij Hop bijzonder interessant. Zowel kleine als grote namen krijgen een plekje in de koelkast of op de tapinstallatie. Zo vind je bij Hop onder meer de creaties van Antidoot Wilde Fermenten, een lokale producent met beperkte oplages die tot ver in het buitenland befaamd is.  

Vaartkom 1a, 3000 Leuven, hopgastrobar.com

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

3. Graan

Wie denkt dat je bij pizza alleen maar een glas lichtrode wijn kunt drinken, moet dringend eens bij Graan binnenspringen. Uitbaatster Floortje De Ley is er namelijk van overtuigd dat bier de ideale drank bij haar zuurdesempizza’s is. Die overtuiging is zo groot dat ze ooit bijna alle wijn van de drankkaart bande. Zo ver kwam het niet, maar ze zet nog altijd vol in op bieren, vooral brouwsels van wilde gisting en andere lokale craftbeers, dranken die even wild en vrij zijn als het desemdeeg voor de pizza’s. Je vindt aanbevolen pairings bij de verschillende pizza’s: een pizza met nduja en feta wordt aan een saison gekoppeld, een versie met olijven en ansjovis aan een oude geuze. Als kers op de taart kun je hier de druivenlambiek van 3 Fonteinen per glas krijgen als aperitief.

Provinciestraat 60, 2018 Antwerpen, graan.info

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

4. Terminus

Een naam als een klok, een ijzersterke reputatie, een begrip in de restaurantwereld: Restaurant Terminus behoeft nog weinig inleiding. Pieter Verheyde, die onder meer bij Alain Ducasse en Peter Goossens de drankkaart mocht beheren, is al de derde generatie. Het spreekt voor zich dat de wijnkaart hier niet minder dan uitzonderlijk mag genoemd worden, maar ook de bierkaart is er behoorlijk spectaculair. Naast een aanbod van de nabijgelegen trappisten van Westvleteren vind je op de bierkaart enkele andere lokale en minder lokale brouwsels van de tap en op fles. De echte blikvanger op het biermenu is evenwel het aanbod geuzes. Haast alle huizen en producenten hebben hun plekje op de kaart, maar vooral de selectie van 3 Fonteinen, Tilquin en Cantillon is indrukwekkend. Ideaal bij een bordje gekookte wulken met mayonaise, kalfsniertjes in mosterdsaus of zelfs de huisgemaakte bouillabaise.

Callicannesweg 16, 8978 Watou, terminus.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

5. Hopspot

Een beetje bierliefhebber waant zich in Hopspot als een kind in een speelgoedwinkel. Als uithangbord van brouwerij Van Steenberge vind je hier het hele assortiment zowel op tap als op fles. Daarnaast serveert Hopspot een eigen gamma dat vlak voor je neus, in de eigen microbrouwerij, geproduceerd wordt. Een deel van de bieren vind je ook terug in de gerechten op de menukaart. Van risotto of stoofpot van varkenswangen tot garnaalkroketten en desserts: bijna overal is bier een doordacht ingrediënt. Voor wie dat nog niet voldoende vindt, is er op zondag een Boozy Brunch, een uitgebreide ontbijtformule waar wederom flink wat bieren in verwerkt zijn en die naadloos aansluit op het aanbod gastenkamers die je bij Hopspot kunt boeken.

Vaartstraat-West 1, 9940 Ertvelde, hopspot.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

6. Tafel Twaalf

Waterland-Oudeman, een deelgemeente van Sint-Laureins op een steenworp van het Nederlandse Goedleven, dat is de idyllische locatie die Jonas De Man en Fien De Causemaecker kozen om hun verhaal te schrijven. Een erg intiem verhaal waarbij het koppel alles met hun tweeën doet en daarom maximaal zestien personen tegelijk ontvangt (de 12 in de naam duidt op het huisnummer). Dat er zoveel mogelijk met lokale producten en producenten, ook bieren, wordt gewerkt, is voor De Man en De Causemaecker logisch. Dat wil zeggen dat er altijd de optie is om aangepaste bieren bij het menu te nemen. Zo drink je een geuze bij een bereiding van oester en aardbei, een gerecht met garnalen komt met een Rodenbach grand-cru en huisbier wordt door brouwerij Broers aangeleverd. Deze uithoek van het land mag zeker op de bucketlist van elke bierliefhebber.

Kerkstraat 12, 9988 Sint-Laureins, tafeltwaalf.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

7. Bij Koen en Marijke

Getipt door Sofie Vanrafelghem

Het was pas aan de universiteit dat Sofie Vanrafelghem gebeten werd door het biervirus. Om alles te weten te komen over deze fascinerende drank besloot ze een brouwopleiding en een opleiding tot zytholoog (het bierequivalent van een sommelier) te volgen. Intussen kent ze de bierwereld van graan tot glas en verspreidt ze haar kennis via workshops en artikels.

‘Gezelligheid rond een houtskoolgrill, daar staat deze Brugse taverne al sinds 1977 om bekend. Aan de grill staat Koen Demeulemeester, die de zaak van zijn ouders overnam. Samen met zijn vrouw Marijke runt Koen het beste steakrestaurant van de stad. Hij haalt zijn vlees bij kleine producenten uit de streek. Die korte keten zorgt voor een uitmuntende kwaliteit op het bord. Maar ook bier krijgt in dit restaurant een prominente plaats. In haar blog MissBaxelsBeers schrijft Marijke gepassioneerd over het gerstenat. Die passie komt duidelijk naar voren op de bierkaart van de zaak. Hierbij ligt de focus duidelijk op de Belgische bieren en dan nog bij voorkeur op de creaties van kleine brouwerijen. Marijke en Koen selecteerden een aantrekkelijke mix van toegankelijke bieren én brouwsels met een meer uitgesproken smaak. Zo hebben ze voor elk wat wils.’

Hooistraat 42, 8000 Brugge, koen-marijke.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

8. Zennebar

De Franse chef Florent Ladeyn is een bezige bij. Na Klok, zijn uitstekend restaurant aan het Rouppeplein, heeft Ladeyn (die ook nog andere restaurants zoals Auberge du Vert Mont en Bierbuik leidt) nu ook de leiding op zich genomen van de keuken van de Zennebar, de ruime tapzaal van de brouwerij Brasserie de la Senne aan Tour & Taxis. De menukaart die de chef heeft opgesteld, leent zich uitstekend tot een combinatie met een van de lokaal gebrouwde bieren. Maar laat je niet misleiden: achter schijnbaar eenvoudige snacks zoals frikandel speciaal, KFC Burger of kroketten van Mimolettekaas gaat toewijding en vakmanschap schuil. Alles wordt bereid in Ladeyns centrale keuken in Boeschepe en de ingrediënten komen van topleveranciers: groenten van Dries Delanote in Dikkebus, vlees van Charles-Henry Terrier in Steenvoorde.

Anna Bochdreef 19-21, 1000 Brussel, brasseriedelasenne.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

9. Les Brassins

Jean Callens, bekend van L’Epicerie Nomad in Elsene, eert in deze zaak de sfeer van het traditionele Brusselse estaminet met geëmailleerde reclameborden voor bier aan de wand en rustieke balken aan het plafond. De menukaart ligt in de lijn van een traditionele bistro, met uiensoep, stoofvlees en zelfs stoemp met worst – nostalgische comfortfood. Op de drankenkaart staat een interessante selectie van een dertigtal bieren, variërend van Cantillongeuze over Berliner Weiss van Brasserie de la Mule tot Saison de Dottignies van De Ranke. Je kunt er ook de zeldzame Super Fresca van Tartaruga van het vat proeven.

Keienveldstraat 36, 1050 Brussel, lesbrassins.be

10. Brasserie de la Mule

Toen Joël Galy zijn brouwerij vestigde in de voormalige stallen van Les Ecuries van de Tram, merkte hij grappend op dat hij hoopte dat zijn creaties de indrukwekkende brouwerijgeschiedenis van de gemeente Schaarbeek waardig zouden zijn. De Frans-Zweedse ondernemer staat garant voor smakelijke, dorstlessende bieren die van vier uur ‘s middags tot middernacht gedegusteerd kunnen worden, behalve op zondag en maandag. De proeverijen in kwestie gaan gepaard met divers lokaal lekkers, zoals kazen, brood van Benoît Segonds en vleeswaren van Bjorn Boonen, een van de beste slagers van de hoofdstad. Op de industriële locatie vinden ook geregeld alternatieve muziekconcerten plaats en bij mooi weer nodigt een Biergarten je uit om buiten te toosten.

Rubensstraat 95, 1030 Schaarbeekn, Brasserie de la Mule

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

11. Brasserie Surréaliste

Deze unieke ambachtelijke brouwerij, geesteskind van Charles en Edouard Grison, huist in een bijna honderd jaar oud pakhuis van de hand van architect De Boelpaepe. In 2020 zag het jonge duo het meteen groots: in de 1400 vierkante meter grote ruimte in art-decostijl brachten ze niet alleen een brouwerij onder, maar ook een bar met 24 tapkranen. Zo konden ze ook bieren van gastbrouwers laten proeven, naast hun eigen creaties, zoals een West Coast IPA in blik en een seizoensbier met pruimen, gerijpt in pinot-noirvaten. Ten slotte vind je hier ook nog een restaurant waar je à la carte kunt eten en een foodcounter waar snacks zoals burgers, kipkroketjes en sardientjes besteld kunnen worden.

Nieuwe Graanmarkt 23, 1000 Brussel, brasseriesurrealiste.com

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

12. Gus

Het trio achter Gus, brouwer Aurélien Grodent en chefs Pierre Baeyens en Jonathan Delhière, heeft de woorden ‘brasserie’ (Frans voor brouwerij) en ‘gastronomie’ versmolten tot een nieuwe term. ‘Brassonomie’ is het woord dat ze bedachten om uit te drukken dat de toewijding aan de wondere wereld van gerst en hop in dit restaurant niet beperkt blijft tot wat in de glazen parelt, maar ook van toepassing is op wat op de borden verschijnt: Geroosterde gerst geeft een toets van karamel aan de saus die geserveerd wordt bij de eendenborst, moutcrumble heeft van hun ‘Stout cappuccino’ een vaste waarde op de dessertkaart gemaakt.

Eredienststraat 34-36, 1000 Brussel, gus-brussels.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

13. Misery Beer Co

Rémy Perée en Samia Patsalides raakten gepassioneerd door craftbeers tijdens een reis door de Verenigde Staten. Terug in België startten ze een brewpub, die ze later uitbreidden met een bed & breakfast. Die plek, aan de rand van een bos, ziet eruit als een kruising tussen een spookkasteel en een cowboysaloon. Het team experimenteert graag en heeft al een indrukwekkend aantal bieren op het palmares staan. De brouwsels kunnen geproefd  worden in de wit betegelde gelagzaal, vergezeld van hapjes van lokale producenten zoals een plankje met kaas uit Stoumont of vleeswaren van slagerij Chez Guy in Xhoris.

Pouhon 22, 4920 Aywaille, miserybeerco.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

14. Origines

Dankzij haar talent voor bistronomie heeft chef-kok Céline Moustier een mooie reputatie opgebouwd. Bij Origines kon je haar tot voor kort aan het werk zien in de open keuken, maar sinds de recente renovatie staat ze opnieuw in de zaal en laat ze het koken over aan chef Jean-Philippe Watteyne uit Bergen. Wij herinneren ons het plezier dat we beleefden aan het ‘zomers stoofpotje van rund met wortel’, dat een perfect gebakken Holsteiner entrecote bleek te zijn, gegarneerd met worteltjes in verschillende kleuren en texturen. We waren ook onder de indruk van de mooie bierkaart, met onder andere Saint-Feuillien, Diôle, Moinette en Dupont.

Rue de la Coupe 25, 7000 Bergen, originesbyceline.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Meer uitzonderlijke eetadressen:
Recht van het veld: 12 restaurants waar de chef zelf zijn ingrediënten oogst 
Zuurdesempizzeria of hippe trattoria? 13 restaurants die de Italiaanse keuken naar hun hand zetten 
Lunchformule, succesformule: 13 topzaken waar je ’s middags aan een zachte prijs kunt tafelen
Planten op een pedestal: 8 topzaken met een volledig veganistisch menu
Je komt voor de bakker: onze 13 favoriete bakkerijen in Vlaanderen en Brussel
Jong talent: 13 restaurants die wellicht binnenkort een ster krijgen
Open op maandag: 14 restaurants waar je zelfs op ‘horecazondag’ heerlijk kunt tafelen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content