Dit zijn de beste chocolatiers van 2026 volgens Gault&Millau

Beste chocolatiers
© Unsplash/Igor Lifar

Voor de tiende keer maakte Gault&Millau zijn selectie van de beste chocolatiers bekend. Waar vind je de lekkerste pralines en chocoladecreaties gemaakt van enkel de allerbeste ingrediënten? Lees hier welke prijzen de culinaire gids uitloofde voor 2026. 

Voor de editie 2026 selecteerde Gault&Millau 143 chocolatiers in België en het Groothertogdom Luxemburg, samen goed voor meer dan 216 verkooppunten. De beoordeling gebeurde via onafhankelijke, anonieme degustaties. Elk product werd geëvalueerd op uitzicht en smaak.

Opvallend is de toenemende aandacht voor chocolade van origine. Steeds meer chocolatiers vertrekken van cacaobonen waarvan herkomst, fermentatie en terroir mee het smaakprofiel bepalen. Die benadering biedt ruimte voor nuance en variatie, en onderstreept chocolade als een product.

Chocolatiers van het Jaar 2026

Vlaanderen – Deduytschaever, Gent

Jannes Deduytschaever bevestigt zijn positie binnen de Vlaamse chocoladesector. Tijdens de blinde proeverijen viel zijn werk op door een zorgvuldige balans tussen smaakintensiteit en verfijning. Samen met Karen Van Lysebeth werkt hij volgens het bean-to-barprincipe, met aandacht voor herkomst, traceerbaarheid en duurzaamheid.

Brussel – Jérôme Grimonpon, Ukkel

In zijn atelier in Ukkel kiest Jérôme Grimonpon bewust voor kleinschalige productie. Alle creaties worden met de hand gemaakt, in beperkte oplage en met een constante kwaliteit. Zijn chocolade kenmerkt zich door evenwicht en helderheid van smaak, met een duidelijke focus op het product en het ambacht.

Wallonië – Darcis, Verviers

Jean-Philippe Darcis wordt bekroond voor zijn langdurige bijdrage aan de Belgische chocoladecultuur. Als vroege voorstander van bean-to-bar werkt hij met fairtrade- en biocacaobonen. Naast zijn chocolaterie ontwikkelde hij in Verviers ook een museum, academie en degustatieruimte, waarmee hij het vak breder onder de aandacht brengt.

Discovery of the Year 2026

La Chocolaterie du Château de Leignon, Ciney

Raphaël Vanda en Jérôme Deborne openden hun chocolaterie in de voormalige boerderij van het domein van Leignon. Na opleidingen en ervaring in binnen- en buitenland kozen ze voor een volledig artisanaal en lokaal productieproces. Hun werk valt op door een sobere, consequente aanpak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise