Beiroet in het eten: de Libanese keuken in België

16/10/18 om 21:00 - Bijgewerkt op 17/10/18 om 16:59
Uit Knack Weekend van 17/10/18

Het Midden-Oosten is geen toonbeeld van harmonie, maar op culinair vlak wisselt iedereen er ingrediënten, smaken en ideeën uit. Met de Libanese keuken als grote voorbeeld. En daar kunnen wij in ons land almaar vaker van meegenieten.

Met zijn vele religies en bevolkingsgroepen is het Midden-Oosten een conflictgebied, maar in de keuken leidde die verscheidenheid tot een boeiende kruisbestuiving van Noord-Afrikaanse, Joodse, Arabische, Griekse en Turkse ingrediënten en bereidingswijzen. Nergens was die kruisbestuiving intenser dan in Libanon, een van de kleinste landen van het Midden-Oosten en van de wereld (amper 200 bij 50 km). Libanon ligt dan ook pal in het midden van al die eetculturen, en was historisch het handelskruispunt tussen Afrika, Europa en Azië. De toenmalige Feniciërs, afkomstig uit het gebied dat nu Libanon heet, waren zeelui die de specerijenhandel naar zich toe trokken. Er zijn ook historische banden met het vroegere koloniale Frankrijk. Mede daardoor is de Libanese keuken een van de meest gevarieerde en verfijnde van het Middellandse Zeegebied geworden.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners