Onze drankenexpert Michel Verlinden proeft van de nieuwste trends. Deze week ontdekt hij verfijnde alcoholvrije aperitieven.
Alcoholvrije dranken winnen snel terrein. In 2023 groeide de wereldwijde markt van no & low alcohol met maar liefst zeven procent, met West-Europa als absolute koploper, aldus het International Wines and Spirits Record (IWSR, theiwsr.com). Wat begon met alcoholvrij bier en gedealcoholiseerde wijn, breidt zich nu uit naar verfijnde alternatieven voor sterke drank. Zeker in de zomer – het aperitiefseizoen bij uitstek – zijn deze smaak- en karaktervolle creaties een welkom alternatief.
Maar niet alles wat op het schap staat overtuigt. Veel producten blijven vasthangen aan klassieke technieken zoals dealcoholiseren, waarbij de alcohol via verdamping, osmose of vacuümdistillatie uit gefermenteerde dranken wordt gehaald. Met minder aroma, een waterige textuur en een hoger energieverbruik tot resultaat. Volgens een studie verhoogt het proces van dealcoholiseren de ecologische voetafdruk van wijn met vijfentwintig tot dertig procent.
Vergeet dealcoholiseren: makers produceren dranken die van bij het begin 0,0% zijn.
Gelukkig is er een frisse tegenbeweging. Sommige makers, zoals die in onze selectie hiernaast, kiezen voor een andere aanpak en produceren dranken die van bij het begin 0.0% zijn, zonder enige fermentatie. Ze bouwen hun smaken op met natuurlijke ingrediënten: verjus (het zure sap van onrijpe druiven), botanische distillaten (verkregen via stoom), geconcentreerde sappen en shrubs – azijnachtige elixers met fruit die in de VS opnieuw populair zijn sinds de opkomst van de ambachtelijke cocktail.
Deze methodes zorgen voor een elegante smaakcomplexiteit, zonder trucjes. Je drinkt geen flauwe kopie van wijn of gin, maar een zintuiglijke ervaring op zich, verfijnd en evenwichtig, zelfs voor de fijnproever. Een veelbelovende piste.
Geproefd en gekeurd: alcoholvrije aperitiefdranken

1. Feliz Sparkling Rosé, 9,50 euro, ghostinabottle.be
Zalmroze, fijne belletjes en de geur van gekonfijt rood fruit. Gemaakt van frambozenshrub, zonder fermentatie. Zachte aanzet, milde zuren en een fruitige finale.
2. L’Aperitivo Iessi, 32 euro, iessi.fr
Geconcentreerd kersensap, plantaardige infusies, citrussmaak en een mooi evenwicht tussen zoet, zuur en bitter. Ideaal met ijs, een schijfje sinaasappel en een olijf – puur aperitiefplezier.
3. Osco Le Rouge Ardent, 28 euro, oscodrinks.com
Wijnachtig, op basis van verjus en aromatische kruiden. Vol en licht in de mond, met een pittige, vermoutachtige finale. Heerlijk puur, maar ook verrassend met tonic.
4. Arduenna No Alcohol, 32 euro, arduenna-gin.com
Op basis van botanicals, even fris als een bos na een zomerbui. De smaak begint droog en eindigt met een pittige, peperige toets. Serveer met een extra droge tonic.
Lees ook: Mag het wat straffer? Expert Michel Verlinden tipt bijzondere soorten vermout