Anders eten om het klimaat te sparen: 50 procent van de consumenten is op een milieubewust dieet

l © Getty Images
Redactie Knack Weekend

Bijna de helft van de consumenten is bezorgd over de impact van hun voedingsgewoonten op het milieu, blijkt uit een enquête in 23 landen. Veel mensen hebben hun eetgewoonten aangepast voor het milieu, al spelen ook gezondheidsoverwegingen een belangrijke rol.

Uit een bevraging bij 27.000 mensen in 23 landen blijkt dat de consument van vandaag zich meer dan ooit bewust is over de invloed van zijn of haar voedselkeuze op de planeet. Een groot deel blijkt ook bereid om het eigen gedrag aan te passen als dat het milieu en de aarde vooruit helpt. De enquête werd gepubliceerd door de Marine Stewardship Council (MSC) in het kader van World Ocean Day op zaterdag 8 juni.

MSC is de organisatie die vissers, retailers en consumenten wil meenemen in het verhaal van duurzame visserij. Volgens de organisatie vormt de enorme bevolkingsgroei een uitdaging om iedereen te voorzien van de nodige eiwitten en vitaminen. Zij zien alvast in duurzame visvangst en aquacultuur een goede bron om dit op te vangen.

Rood vlees

Van de bevraagde deelnemers geven meer dan 22.000 mensen aan dat ze hun eetgewoontes in de afgelopen twee jaar hebben aangepast. Bij 43 procent was dat door meer inzicht over de klimaatverandering. De grootste verandering is te zien in de consumptie van rood vlees, zoals rundvlees en lamsvlees.

Onder de Belgische respondenten geeft 43 procent aan minder of geen rood vlees te eten in vergelijking met twee jaar geleden. Dat percentage ligt hoger dan het wereldwijde cijfer, dat uitkomt op 39 procent. De belangrijkste reden die Belgen opgeven waarom ze minder rood vlees eten is evenwel hun gezondheid, gevolgd door de prijs van de producten en op de derde plaats: het klimaat.

Vis en zeevruchten

Maar ook de visconsumptie is veranderd: 9 procent van de Belgen eet meer vis en zeevruchten dan twee jaar geleden, 31 procent juist minder. Wereldwijd zegt 53 procent meer vis te willen eten, mocht de prijs lager liggen. Bij de Belgen zou de zekerheid dat visserij geen schade aanricht aan de oceanen, een kwart kunnen overtuigen om meer vis en zeevruchten te eten. 85 procent van de Belgische respondenten legt ook een link tussen de klimaatverandering en de noodzaak om de oceanen te beschermen.

‘De resultaten van de enquête tonen een groeiende publieke bezorgdheid over de toestand van onze oceaan’, zegt Menno Bax, programmadirecteur bij MSC. ‘De bescherming van de oceanen en de diversiteit van het leven erin is van vitaal belang voor de gezondheid van de planeet. We moeten onze gezamenlijke inspanningen verdubbelen om overbevissing aan te pakken. Positieve verandering stimuleren, door duurzame vissers te erkennen en te belonen, is essentieel.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content