Voedselrestjes over? Drie voedzame beauty-recepten van dermatoloog Ingrid van Riet
Jaarlijks verspillen we in Vlaanderen gemiddeld 224.000 ton voeding. Dermatologe Ingrid van Riet en Hellofresh tonen daarom hoe je populaire seizoensingrediënten kunt omtoveren tot drie eenvoudige skincarerecepten.
Let op: zure producten zoals fruit of tomaten kunnen huidirritatie veroorzaken. Gebruik geen bedorven producten en let op de versheid. Bij vragen of zorgen, raadpleeg een dermatoloog of huidspecialist.
Gezichtsmasker met komkommer, erwtjes en havermout
Heb je een stukje komkommer over? Maak er een hydraterend gezichtsmasker van. Dit masker helpt dode huidcellen verwijderen en doet de huid fris en glad aanvoelen. Zo heeft komkommer het vermogen om de huid te laten stralen. De groente kan je huid hydrateren, een gezonde gloed geven én huidveroudering tegengaan. Ook de havermout biedt tal van voordelen voor huidverzorging dankzij zijn ontstekingsremmende eigenschappen en natuurlijke vochtinbrengende werking. Het kan helpen bij waterpokken, droge huid, zwemmerseczeem, jeuk en insectenbeten.
Hoe bereiden?
- Schil de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in stukjes.
- Zorg dat de erwtjes uitlekken en mix tot een puree. Dit kan met een vijzel, blender of staafmixer.
- Voeg enkele lepels havermout toe en mix nogmaals.
- Voeg tenslotte de komkommer toe en mix tot je een homogene smeerbare massa krijgt.
- Laat het masker 10 tot 15 minuten op de huid zitten.
De erwtjes dienen als bindmiddel in dit recept. Heb je geen erwtjes in huis? Een restje gekookte rijst is een uitstekend alternatief en heeft bovendien een extra kalmerend effect op de huid. Gooi ook zeker niet zomaar het rijstwater weg! Dit kan je namelijk als haarmasker gebruiken, omdat het gladmakende bestanddelen bevat die je haar zijdezacht maken.
Gezichtsscrub met wortel, ongekookte rijst en honing of olie
Niet alle worteltjes van je bospeen nodig? Dan is dit recept een leuk probeersel voor minder gevoelige huidtypes in het gezicht. De combinatie van rauwe wortels en ongekookte rijst levert immers een stevige, natuurlijke scrub met een fijne korrel op. Voor de rest van het lichaam is deze scrub geschikt voor iedereen.
Wortel, rijk aan bètacaroteen en vitamine C, geeft je huid een stralende boost en helpt bij het bruinen, maar ga uiteraard niet zonder een goede zonnebrandcrème de zon in. Deze voordelen kun je ook benutten door wortel als scrub te gebruiken! Combineer ongekookte rijst voor een natuurlijke exfoliatie, en voeg olie of honing toe om de scrub smeuïg te maken.
Hoe bereiden?
- Schil en snijd de overgebleven worteljes.
- Voeg de stukjes wortel samen met enkele eetlepels ongekookte rijst toe aan een blender.
- Blend tot de korrels 1 tot 2 millimeter groot zijn.
- Voeg voor extra hydratatie 1 tot 2 eetlepels honing of olie naar keuze toe.
- Breng de scrub aan op de huid en scrub enkele minuten. Laat het mengsel een minuutje inwerken en spoel het daarna af.
Voor een extra antioxidantenboost kun je eventueel ook kurkuma toevoegen, maar let hierbij wel op met je kleding vanwege mogelijke hardnekkige vlekken.
Magnesium voetbad met komkommer en munt
Dit voetbad is een goede voorbereiding vooraleer je de bovenstaande scrub aanbrengt. Het weekt immers de huidcellen los van elkaar, waardoor je de dode huidcellen vervolgens makkelijker kan verwijderen. Daarnaast biedt dit voetbad verlichting bij gezwollen voeten of benen op warme zomerdagen. Voeg voor een extra verfrissend en verkoelend effect op de huid een restje komkommer en/of munt toe.
Hoe bereiden?
- Vul een bak met warm water.
- Voeg zeezout, wat schijfjes komkommer en geplette muntblaadjes toe.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier