Ik ga op reis en ik neem mee: handige beautyproducten voor onderweg

. © Getty Images

Van zonnecrème op het vliegtuig tot hydraterende crème: met deze inpaktips voor cosmetica slaag je met glans voor de bagagecontrole en keert je huid ongeschonden terug uit vakantie.

Korte familievakantie in eigen land of twee weken exotischere oorden gepland? Met deze tips voor onderweg en ter plekke zouden we Monica Gellergewijs inpakken nog leuk gaan vinden.

Om overbodige stress aan de controleband te vermijden houd je handbagage minimaal. Deze cosmetica in maximaal 100 ml-formaat neem je liefst mee in een transparant, afsluitbaar tasje.

Hydraterende formules

Airco op de luchthaven en kurkdroge lucht op het vliegtuig kunnen de huid uitdrogen. Om de paar uur een formule met hydraterende, vochtvasthoudende en/of barrièreherstellende bestanddelen als glycerine, karitéboter, squalane en niacinamide smeren helpt dehydratatie voorkomen. Zeker op een lange vlucht onmisbaar zijn een goed voedende dagcrème, lippenbalsem, handcrème, eventueel oogcrème of zelfs een sheetmask. Ook fijn, maar geen absolute must: een hydraterende, verfrissende spray.

Reiniger

Verwijder altijd make-up voor je (op een lange vlucht) een poging doet om te slapen. Ook als je onopgemaakt reist, reinig je best met een zacht reinigend micellair water en enkele herbruikbare watjes. Een ontsmettende handspray is ook een goed idee.

SPF

De begeerde plek aan het raam staat niet alleen garant voor zicht op donzige wolken en berglandschappen, maar ook voor een stevige dosis UVA. UV-straling is boven de wolken een stuk hoger dan aan land. UVB, de stralen die de huid kunnen verbranden, wordt grotendeels tegengehouden door het vliegtuigraam, UVA, die dieper in de huid dringt en ondermeer huidveroudering en DNA-schade veroorzaakt, niet.

.
.© Getty Images

Een studie uit 2015, gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association, toonde aan dat piloten die zo’n 56 minuten op een hoogte van 30.000 voet (9,14 km) vlogen dezelfde hoeveelheid UVA te verwerken kregen als bij twintig minuten zonnebank. Om de twee uur een zonnefactor smeren, zeker als je aan het raam zit, is daarom aangeraden. Smeer ook net na het landen, zo ben je meteen beschermd wanneer je de luchthaven verlaat.

Op vakantie

De meeste verzorgingsproducten kunnen mee in reisformaat. De drogist heeft een vrij ruim aanbod mini’s die je, afhankelijk van het product, gemiddeld een week kan gebruiken. Merken hebben met hun travel kits het zoekwerk al voor jou gedaan. Ook handig zijn staaltjes die je vaak bij online cosmeticabestellingen of in de parfumerie krijgt. Vraag naar producten die je al gebruikt en leg een voorraadje aan.

Een meer milieuverantwoorde optie zijn potjes- en flesjessetjes die je vult met je gebruikelijke producten en na grondig uitwassen opnieuw kan gebruiken.

Gezichtsverzorging

Je kan je volledige huidverzorgingsroutine in de koffer stoppen, maar de meeste huiden raken perfect de vakantie door met de basics. Een zachte, maar efficiënte reiniger haalt elke avond grondig zonnecrèmeresten, pollutiedeeltjes en andere ‘vuiltjes’ weg. Een hydraterende dagcrème (geltexturen zijn aangenaam bij warme temperaturen), eventueel een hydraterend serum en een voedende nachtcrème helpen dehydratatie door zon en airco voorkomen. Kies voor neutrale producten die zowel jij als je partner (en kinderen) kunnen gebruiken.

.
.© Getty images

Make-up

De kans dat je op vakantie met foundation, concealer, highlighter, blush, zonnepoeder en fixerend poeder aan de slag gaat is relatief klein. Enkele slimme multitaskers volstaan als je je voor het diner of een bezoekje aan de cocktailbar graag opmaakt. Kies voor langhoudende en/of waterproof formules in stick of crème die je met de vingers aanbrengt.

Een felle kleur op de mond staat mooi bij een zongebruinde teint en leidt de aandacht af van een niet zo egale huid, donkere kringen of een puistje. Lipstick kan ook als blush dienen. Een vervaagd streepje oogpotlood doet dienst als oogschaduw. Getinte zonbescherming beschermt tegen UV en maakt de huid wat egaler. (Niet vergeten: ook die moet om de twee uur rijkelijk worden aangebracht.)

Lichaam

Een zogenaamd geconcentreerde douchegelformule is goed voor zo’n 40 douches. Een (fullsize) hydraterende aftersun houdt de huid van het hele gezin zacht en comfortabel na een overdosis zon. Bodylotion kan, maar aftersun bevat ook verzachtende en herstellende bestanddelen.

Haar

Haar krijgt het stevig te verduren door zon, zand, zeezout en chloor. Wie liever geen coupe stro wil, rekent op shampoo, een voedend masker en een beschermend leave in-product op strand- en zwembaddagen. Een zonnehoed komt ook altijd van pas.

Niet echt onmisbaar, maar mannen kunnen vaak niet zonder: stylingproducten in miniformaat.

.
.© Getty Images

Zon

Voor één product geldt de less is more-regel niet en voorzie je ruim plek in de bagage: zonbescherming. Een paar flessen zonnecrème per week (strand)vakantie zijn niet overdreven. Om de volledige bescherming van de vermelde SPF te halen, moet je 2 milligram zonnecrème per vierkante centimeter smeren. Voor het gezicht komt dat neer op zo’n halve theelepel product, voor het lichaam op een shotglaasje (40 ml). Dat is dus heel veel product.

Wil je maar één product voor het hele gezin? Een formule voor kinderen is aangepast aan de gevoeligere kinderhuid, maar beschermt ook volwassenen perfect.

SOS

Insectenbeten, wondjes, kloofjes, geïrriteerde of erg droge huid, droge nagelriemen… Een multitaskende, verzachtende formule pakt vervelende probleempjes aan.

Parfum

Je kan niet zonder lekker geurtje? Verschillende merken waaronder Chanel, Acqua di Parma en Chloé hebben traveledities van hun populaire geuren. Of je vult een reisflacon als het Travalo-flesje van Ici Paris XL (13,90 euro) met je favoriete parfum, goed voor 65 keer sprayen.

Goed om weten: de huid kan door de zon reageren op bepaalde geurstoffen of alcohol in parfum. Een geparfumeerde huid stel je best niet bloot of je kiest een speciale zomergeur zonder die bestanddelen. Lancaster lanceert er bijvoorbeeld elk jaar eentje.

Zeven handige mini’s en multitaskers

.
.© Foto R.V.

1. Travel Bottle Set van Ici Paris XL (5,95 euro)

Deze herbruikbare flesjes en potjes vul je met je favoriete verzorgingsproducten.

2. 8 Hour Cream van Elizabeth Arden (39,90 euro, bij Planet Parfum)

Niet iedereen houdt van de specifieke geur, maar deze vette cultcrème helpt bij droge lippen en nagelriemen, schrale huid, wondjes, kloofjes…

3. Ultrafacial Cream van Kiehl’s (18 euro voor 28 ml)

Deze lichte dagcrème met squalaan hydrateert elk huidtype voor lange tijd. Een prima, neutrale basic voor hem en haar.

4. All Over Colour van Manasi 7 (45 euro, via Labelchic)

Een goed gepigmenteerde, natuurlijke crème die ogen, lippen en wangen een kleurtje geeft.

5. Skin Wash Lemongrass van Rainpharma (6,90 euro voor 60 ml)

Een flesje van 60 ml is goed voor meer dan één maand douchen. De natuurlijke citroengrasgeur heeft een oppeppend effect.

6. I Love My Planet Geconcentreerde Shampoo van Yves Rocher (3,95 euro)

Met één flesje was je 30 keer je haar. Met dit formaat bespaart Yves Rocher bovendien 39% plastic en de formule is bioafbreekbaar.

7. Smooth Proof Deep Treatment Mask van Biolage (17,90 euro, bij de kapper)

Dit vegan haarmasker met camelia- en ricinusolie belooft intens te voeden en een pluisbol tegen te gaan. Makkelijk en hygiënisch in een reisformaatpotje te knijpen.

Tien handige travelkits

.
.© Foto R.V.

1. Nourishing Experience Kit van Verso (75 euro, bij Senteurs d’Ailleurs in Brussel, Verso in Antwerpen, Fin du Jour in Antwerpen, Gent en Kortrijk en via Blos)

Alles voor een schone, goed gehydrateerde huid en een sterke(re) huidbarrière: micellair water, hydraterende dag- en oogcrème en een dito serum. Handig op het vliegtuig of voor een weekje vakantie.

2. Hair Styling Essentials van Beardburys, (16,95 euro, via Luxury for Men)

De musthaves voor mannen die hun (dikke) haar ook op vakantie minutieus stylen. Zeezoutspray voor meer beweging (ook handig voor vrouwen die van beach waves houden), haarpommade en shampoo om alles er opnieuw uit te wassen.

3. Departure Kit van Aesop (53 euro, o.m. bij Aesop in Antwerpen en Brussel)

Lange afstandsvluchtverzorging: een verfrissende gezichtsspray, mondwater en tandpasta, lippenbalsem, handcrème, een ontsmettende handspray en een hydraterend masker.

4. Reiskit ‘De onmisbare producten’ van Caudalie (10 euro)

Weekendje weg? Dan volstaan micellair water, hydraterende dagcrème, shampoo, geurige douchegel en voedende bodylotion.

5. Weekendkit ‘Quintessence’ van Leonor Greyl (42 euro, bij de kapper)

Een SOS-kit voor uitgedroogd strandhaar met verzorgende olie, hydraterende shampoo en een voedend haarmasker.

6. Barbiere Prestige Shaving Kit van Acqua di Parma (143 euro)

Luxescheren in miniformaat: een scheerkwast in reisformaat, scheercrème, aftershave en een kleine flacon van de bekende Colonia.

7. Travel Essentials Set van Saturday Skin (20,76 euro, via Cult Beauty)

Basic verzorging van een hip Koreaans merkje dat een stralende huid belooft. Een schuimende cleanser die de huidbarrière respecteert, een lichte dagcrème en een dito oogcrème.

8. Hydra Beauty Le Voyage van Chanel (90 euro, via chanel.com)

Hydratatie in een chique transparant tasje. Een flesje oogmake-upremover, het Hydra Beauty Micro Serum en de hydraterende Hydra Beauty-crème.

9. Travel Kit Sun van Susanne Kaufmann (95 euro, via Blos)

Makkelijk in je handtas, of als handbagage: zonbescherming voor gezicht en lichaam, aftersun, lippenbalsem en een staaltje intens voedend haarmasker.

10. Baby Travel Set van Linea Mamma Baby (24,95 euro, via Things by Dings)

Alles om je baby (en jezelf) in alle zachtheid schoon en zacht te houden: zeep, shampoo, badschuim en amandelolie.

Partner Content