Huidverzorging op basis van de menstruatiecyclus: revolutionair of pure marketing?

Producten op basis van de menstruatiecyclus hebben weinig tot geen effect. © Getty Images
Lotte Vermeire
Lotte Vermeire Medewerker Weekend.be

De schoonheidsindustrie heeft zijn nieuwste stokpaardje gevonden, de huidverzorging op basis van de menstruatiecyclus. Het enige probleem? Deze producten hebben weinig tot geen effect.

Verschillende schoonheidsbedrijven, waaronder Amareta, Foreo en Knours, proberen met de marketingstrategie ‘huidverzorging op basis van je menstruatiecyclus’ hoopvolle consumenten te strikken. Per fase in de cyclus, vier in totaal, zouden vrouwen een ander product moeten gebruiken. Zo raadt Amareta een reinigende balsem aan om tijdens de eerste twee weken te gebruiken en verkoopt het een zuiverend serum voor week drie en vier.

Het idee daarachter is dat de hormonale huishouding van vrouwen zo schommelt, dat dat ook gevolgen heeft voor hun huid en bijgevolg hun huidverzorging. Tijdens de menstruatiecyclus gaan vrouwen door vier verschillende fasen. Het eerste stadium is de folliculaire fase, waarin de eicel rijpt. ‘Door de aanmaak van progesteron en de dalende oestrogeenlevels wordt je huid dunner en droger’, legt dermatoloog Debby Arnauts uit. Het is aangeraden je huid voldoende te hydrateren gedurende deze periode. Vervolgens doet zich de tweede fase, de eisprong, voor.

Stadium drie is de luteale fase. ‘Hierbij stijgt je oestrogeengehalte, waardoor de huid straalt en je bloedcirculatie toeneemt’, verklaart Arnauts. ‘Zwangere vrouwen zeggen vaak dat hun huid geweldig was, dat is door die oestrogeenaanmaak.’ Na de luteale fase krijgen vrouwen hun maandstonden, zodat de baarmoeder zich kan zuiveren en de onbevruchte eicel kan afvoeren. Bij dat stadium hebben vrouwen een teveel aan oestrogeen waardoor de huid onzuiverheden kan ontwikkelen. De extra testosteron zorgt er dan weer voor dat de huid vettiger wordt. Hier durven puistjes weleens als een dief in de nacht op te duiken.

Je moet je bewust zijn van wat je koopt

Verschillende schoonheidsbedrijven brengen daarom producten op de markt die inspelen op deze verschillende stadia. Volgens dokter Arnauts hebben de smeerseltjes echter weinig effect: ‘Het is allemaal marketing. Wat belangrijk is voor de huid, is voldoende reinigen en hydrateren. Crèmes gaan eigenlijk maar een millimeter diep. Om echt doeltreffend te zijn moeten die zalven een aantal millimeters in de huid trekken, wat onmogelijk is.’ Ze geeft aan dat de cyclus inderdaad invloed heeft op de huid, maar niet in die mate dat je per stadium een andere tube moet aanschaffen. Maar wat werkt dan wel?

Het huidtype bepaalt de verzorging

Huidverzorging hoort niet op basis van de cyclus, maar wegens het huidtype. Welke soort huid je hebt, beïnvloedt immers welke producten effectief zijn en hoe je je huid het beste benadert. ‘Als een vrouwelijke patiënt langskomt en vraagt wat haar gelaat nodig heeft, kijken wij naar het huidtype en niet naar de menstruatiecyclus’, legt Arnauts uit. ‘Algemeen onderhoudt iedereen zijn of haar gezicht beter door het ’s ochtends en ’s avonds netjes te reinigen met lauw water of een tonic. Daarnaast kun je een serum of crème gebruiken aangepast aan je huidtype. Heb jij een zeer droge huid, dan zal je die veel moeten hydrateren. Heb je last van een vettig gelaat, dan kun je de talgproductie tegenwerken’, aldus Arnauts.

Producten die zich richten op de menstruatiecyclus hebben een minimaal effect op je huid

Op bepaalde dagen maakt je lichaam meer oestrogeen aan dan anders, waardoor je weleens last hebt van hormonale puistjes. Toch hebben de producten die zich richten op de menstruatiecyclus een minimaal effect op je huid. ‘Soms is het beter om huidsupplementen te gebruiken, zoals vloeibaar collageen. Het is wetenschappelijk bewezen dat dat wél helpt. Maar ook hier moet je je bewust zijn van wat je koopt. Als je de juiste dosis niet neemt, heeft het geen nut. Het is daarom aangeraden om je te informeren bij een arts’, verklaart Arnauts.

Huidverzorging op basis van de menstruatiecyclus is een marketingstrategie.
Huidverzorging op basis van de menstruatiecyclus is een marketingstrategie.© Getty Images

Een huid uit balans behandelen

Vooral pubers worden geconfronteerd met een lastige huid doordat hun hormonen uit balans zijn. Zij hebben wellicht de neiging ‘menstrueel aangepaste’ crèmes te kopen om dat probleem op te lossen. ‘Bij meisjes ligt acne inderdaad aan hun cyclus, maar jongens hebben evenzeer last van puistjes. Bij hen ligt dat aan de testosteronproductie. Bij mensen met zo’n probleemhuid is voldoende reinigen de boodschap. Als de acne niet verbetert of agressiever wordt stappen we over op lotions waar antibioticapreparaten in zitten. Farmaceutische en cosmeticabedrijven brengen ook zalven op de markt die doeltreffend zijn voor acne. Die producten proberen wij zo lang mogelijk aan te bieden, want het laatste stadium zijn de vitamine A-preparaten. Die zijn zeer doeltreffend, maar zijn agressief en hebben een negatief effect op de vruchtbaarheid’, verklaart Arnauts.

Die producten zullen je niet helpen onzuiverheden of een vettige huid te bestrijden op bepaalde momenten in je cyclus

Daarnaast zijn er nog een aantal andere mogelijkheden: ‘Sommige schoonheidsinstituten zijn gespecialiseerd in het reinigen van een acnehuid. Dat doet wonderen. Artsen kunnen ook een chemische peeling aanbieden. Dat is een dieptereiniging waarbij al het vuil uit de huid komt. Na drie à vier beurten stabiliseert de huid zich en nemen de puistjes af. Ook contraceptie kan helpen bij jonge meisjes. De laatste jaren zijn er lichtere contraceptiepillen op de markt gebracht die zich richten op hormonale acne.’ Crème smeren helpt maar tot een bepaald niveau. Het zal je dus niet helpen onzuiverheden of een vettige huid te bestrijden op bepaalde momenten in je cyclus, en al zeker niet als je hormonen uit balans zijn.

Ook mensen met een rijpere huid zoeken naar oplossingen en smeren producten die je allerlei beloftes maken, net zoals de ‘menstrueel aangepaste’ producten. ‘Vichy heeft een gamma gelanceerd voor de jonge, rijpe én oude huid. Mensen willen in deze producten geloven. Je kunt al die crèmes inderdaad gebruiken, maar dermatologen gaan dat zelden inzetten. Eens je postmenopauzaal bent, maak je geen oestrogeen meer aan en valt een deel van je collageenproductie stil. Dat probleem los je niet zomaar op met crèmes. Niet dat ik daartegen ben, want het is belangrijk om je huid op maat te verzorgen.’ Weten welk huidtype je hebt en hoe je die het beste behandelt is de boodschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content