Wereldwijde studies: ‘Transgenderidentiteit is geen psychische stoornis’

© Getty Images

Dat transgender geen mentale ziekte is, daar moest men in Mexico City eerst een studie voor laten uitvoeren. De resultaten daarvan manen de Wereldgezondheidsorganisatie aan om ’transgender’ niet meer als ‘psychische aandoening’ op te lijsten in hun International Classification of Diseases. (ICD)

Het onderzoek werd gevoerd door het National Institute of Psychiatry Ramón de le Fuente Muñiz, maar gelijktijdig lopen zusteronderzoeken in Brazilië, Frankrijk, India, Libanon en Zuid-Afrika. De Mexicanen, die 250 transgenders onderzochten, waren de eerste die met resultaten op de proppen kwamen: de stress, depressies en de angstgevoelens die deze mensen ervaren komen -verrassing- van het sociale stigma dat gepaard gaat met wie ze zijn, en zijn dus niet verbonden aan hun genderincongruentie zelf. Transgender wordt momenteel echter wel weggeschreven als ‘mental disorder’ in zowel de ICD-10 van de Wereldgezondheidsorganisatie als de DSM-5 – de twee grootste medische naslagwerken ter wereld voor de classificatie van psychische stoornissen.

“Het feit dat een transgenderidentiteit altijd opgetekend staat als een mentale ziekte heeft ervoor gezorgd dat verschillende transgenders geen medische hulp konden krijgen en ze volgens ‘het systeem’ enkel maar terecht konden bij gespecialiseerde psychiaters”, zegt Professor Geoffrey Reed die meewerkte aan het onderzoek. “Dat transgenderidentiteit zogezegd een psychische aandoening zou zijn was voor sommige overheden zelfs reden genoeg om deze mensen bepaalde vrijheden met betrekking tot hoederecht, voortplanting en zelfbeschikkingsrecht te ontzeggen.”

“De angstgevoelens van deze mensen en de reden waarom ze zich soms disfunctioneel gedragen komt echter door de manier waarop ze in onze maatschappij behandeld worden – die gevoelens zijn niet inherent aan de transgenderidentiteit”, benadrukt hoofdonderzoekster Rebeca Robles van het Mexican National Institute of Psychiatry nogmaals. “De volgende stap is om onze resultaten naast die van andere landen te leggen, om zo een sterke zaak naar voren te kunnen brengen wanneer de Wereldgezondheidsorganisatie de ICD-10 herziet in 2018.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content