Van ondeugend tot ondernemend: zo kan je je stem laten horen op Vrouwendag

© Getty Images/iStockphoto

Ook anno 2019 genieten vrouwen en mannen nog niet overal dezelfde behandeling. Wie dat kras vindt, kan deze Internationale Vrouwendag heel wat ondernemen. Enkele opties.

Staak mee

Voor het eerst zal ons land een echte Vrouwenstaking kennen. Wie aangesloten is bij een vakbond, kan dus het werk neerleggen zonder bang te hoeven zijn daarvoor de rekening gepresenteerd te krijgen door haar baas. Meer informatie over hoe je dat aanpakt, vraag je best op bij je vakbondsafgevaardigde.

Daar hoeft het echter niet bij te blijven, want je voert op een dag wellicht heel wat meer uit dan enkel je betaalde job. Ga maar eens na: wat voor onbetaald werk doe je allemaal nog? Van het huishouden over studies tot mantelzorg: je kan ’24 uur lang het werk neerleggen’ erg breed opvatten. Veroorloof jezelf een dag nietsdoen, zodat je huisgenoten, medewerkers en familieleden beseffen hoeveel werk je op elke andere dag van het jaar verzet.

Steun wie staakt

Ben je niet aangesloten bij een vakbond, kan je door de borstvoeding de zorg voor je kind niet uit handen geven of heb je een belangrijk proefwerk op 8 maart? Net zoals er honderden mogelijke redenen zijn om te staken, zijn er ook honderden te bedenken om het niet (echt) te doen. Daar zal niemand je voor veroordelen. Doe dat dan ook niet bij de vrouwen die het werk wel neerleggen. Hun opstand is tenslotte ook voordelig voor jou.

Voel je toch een snuivende opmerking over ‘boze feministen’ opkomen? Onthoud dan dat ze vooral een gelijke behandeling voor mannen en vrouwen vragen. Kan je er echt op tegen zijn dat vrouwelijke pijnklachten volgens hen serieus zouden genomen moeten worden op de spoedafdeling, of dat vrouwen dezelfde kansen zouden moeten krijgen op promotie als mannen?

Zoek de balans op sociale media

Het thema van de Internationale Vrouwendag is Balance for Better en daar komt dit jaar een pose bij. Wil jij tonen dat je begaan bent met gendergelijkheid? Transformeer jezelf dan op je meest overtuigende manier in een ouderwetse weegschaal in evenwicht. Dat doe je door het gebaar te maken dat je maakt wanneer iemand vraagt hoe het komt dat wereldwijd slechts acht procent van de CEO’s vrouw is. Of wanneer je de W uitbeeldt, van ‘Waarom is dit juist nog nodig in 2019?’.

Van ondeugend tot ondernemend: zo kan je je stem laten horen op Vrouwendag
© Neo Baepi / EyeEm

Hashtags die je kan gebruiken om je virtuele hartenkreet te delen met de rest van de wereld: #IWD2019 #BalanceforBetter #8maars.

Stel een Out Of Office in

Of je nu werkt of niet, de gemakkelijkste manier om je ongenoegen te uiten op Internationale Vrouwendag is een automatisch antwoord instellen op je mails. Wij stellen voor:

‘Bedankt voor je mail op deze Internationale Vrouwendag. Hij is goed aangekomen, maar doordat ik solidair ben met de stakende vrouwen, zal je enkele dagen moeten wachten op antwoord. Ik beloof dat het niet zo lang zal duren als de tijd die nodig is om de loonkloof helemaal te doen verdwijnen. Voor dringende zaken kan u zich wenden tot een mannelijke collega.’

Geef vrouwenorganisaties een duwtje in de rug

Of het nu in de vorm van een financiële bijdrage is, door het delen van een Facebook-post of door actief deel te nemen aan een project: vrouwenorganisaties kunnen alle hulp gebruiken. Neem daarom naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag eens een kijkje bij bijvoorbeeld de Vrouwenraad, Femma, Furia of het International Women’s Forum.

Praat

Het is Vrouwendag en dat mag iedereen weten. Gebruik de themadag om alledaags seksisme aan te kaarten bij je vrienden, familie of zelfs een onbekende op de trein. Vind je dat moeilijk? Dan kan je ook posters ophangen die stukjes van de problematiek uit de doeken doen en die Vrouwendag zichtbaar maken. Je kan er zelf knutselen, maar minder creatieve vogels vinden er hier ook enkele.

Ga feesten

8 maart valt dit jaar op een vrijdag dus mag er al eens gedanst worden. Rosa vzw organiseert in Antwerpen het #nomoretietloze feestje. Dat gebeurt in navolging van haar oproep om meer vrouwelijke artiesten in ‘De Tijdloze’ (de jaarlijkse top honderd van onvergetelijke platen) van Studio Brussel te krijgen. Luisterend en dansend aantonen hoeveel straffe vrouwen de muziek eigenlijk kent? Er zijn ergere manieren om voor meer bewustwording te zorgen.

Van ondeugend tot ondernemend: zo kan je je stem laten horen op Vrouwendag
© Facebook Let’s push it up

Stop 24 uur lang met consumeren

In heel wat gezinnen zijn het nog altijd de vrouwen die benoemd worden tot Chef Brood Op De Plank. Doordat de dagelijkse aankopen vaak door hen gebeuren, kunnen ze een erg krachtig signaal sturen door samen 24 uur niets te kopen. Het collectief dat de vrouwenstaking organiseert, roept op om zeker producten waarop een zogenaamde pink tax betaald wordt links te laten liggen. Een typisch voorbeeld daarvan zijn scheermesjes: ze bestaan in ‘mannen- en in vrouwenvariant’ en de laatste verpakking kost doorgaans meer, maar zijn net hetzelfde.

Bovendien is er vaak een dubbel kantje aan het consumptieverhaal: de kledij waarmee vrouwen in het westen aan dumpingprijzen om de oren geslagen worden, wordt in armere landen niet zelden gemaakt door vrouwen die uitgebuit worden. Wie op 8 maart solidair wil zijn met vrouwen overal ter wereld, koopt niets wat gemaakt is door moderne slaven. (Voor wie nog meer wil doen, is 8 maart daarbij het ideale moment om bedrijven die met dit soort methoden werken op het matje te roepen.)

Ga de straat op

Op 8 maart worden heel wat betogingen en evenementen georganiseerd. In Antwerpen kan je bijvoorbeeld naar het Women’s Strike Festival op het Theaterplein, in Brussel kan je de hele dag terecht in de buurt van het Centraal Station en Gentenaren kunnen meelopen in de mars tegen seksisme en discriminatie. Meer informatie vind je hier.

Maak lawaai

Ook wie de straat niet op kan, kan van zich laten horen. Collecti.e.f 8Maars roept op om op Vrouwendag om 14u in heel België een kabaal te maken van jewelste. Zet je stem, steelpannen, hoorns, of ratels in en geef je eis om verandering een geluid.

Kaap het werk

Ben je werknemer en lukt (een hele dag) staken niet? Dan kan je bijvoorbeeld een vergadering vastleggen met enkele (vrouwelijke) collega’s waarin jullie het hebben over gendergelijkheid op jullie werkvloer. Zijn er zaken die anders kunnen? Hoe zouden er meer vrouwen in de raad van bestuur kunnen komen? Wordt er vergaderd op gezinsvriendelijke momenten? Ga achteraf zeker met jullie bevindingen naar een leidinggevende.

Van ondeugend tot ondernemend: zo kan je je stem laten horen op Vrouwendag
© Getty Images/iStockphoto

Ook werkgevers kunnen vandaag stilstaan bij hun eigen positie. Vermoedelijk antwoord je bevestigend op de vraag of je vrouwelijk en mannelijk personeel gelijk behandelt, maar is dat ook écht zo? Discriminatie zit vaak in zaken die in jouw positie en met jouw drukke agenda details kunnen lijken, maar dat niet zijn. Stimuleer je bijvoorbeeld je mannelijke werknemers om vader- en ouderschapsverlof op te nemen? Wordt iedereen tijdens vergaderingen gehoord en wordt niemand onderbroken? Hoeveel leidinggevende posities worden in jouw bedrijf ingevuld door een vrouw?

Onderneem een guerrilla-actie

Staat jouw werkplek niet open voor een debat? Eet je man nog liever niét dan zelf te koken? Of ben je bang je kleren niet meer te herkennen als jij voor één keer de was niet zelf doet? Als het antwoord op meerdere van deze vragen ‘ja’ was, klinkt het alsof uitgerekend jij heel wat belang hebt bij (de bewustwording die voortvloeit uit) Vrouwendag. Het kan misschien wel lijken alsof je niets kan ondernemen, maar niets is minder waar. Trek je stoute schoenen aan en treed in het verzet. We geven je enkele ideeën, van ondeugend tot ingrijpend:

  • Als de was niet kan wachten: strijk een plooi in het hemd van je eega. Steek vervolgens een briefje in zijn borstzak met daarop: ‘Ik heb dit hemd gestreken terwijl andere vrouwen wél konden staken. Ik hoop dat deze plooi je een hele dag doet denken aan de ongelijke werkverdeling bij ons thuis, net zoals ik de hele dag met ons huishouden in mijn hoofd zit.’
  • Steek een briefje in de brooddoos van je kinderen met de boodschap: ‘Deze boterhammen hebben zichzelf niet gesmeerd. Verdient dat geen extra dikke kus vanavond?’
  • Prent je dochters in dat ze sterk en slim zijn en dat hun mening ertoe doet. Vertel je zonen hoe lief ze zijn en zet hen aan het werk in huis.
  • Hang een van de affiches uit ons eerder puntje (in de vrouwentoiletten) op openbare plaatsen.
  • Heb je vermoedens van huiselijk geweld bij een vriendin of bij de buren? Stuur dan een berichtje of loop eens langs. Vraag of je iets voor hen kan betekenen. Laat hen weten dat ze niet alleen zijn. Kijk niet weg.
  • Ben of was je zelf slachtoffer van geweld? Weet dan dat er verschillende plekken zijn waar je terecht kan met je verhaal, ook al lijkt het alsof je dit alleen moet dragen. Een telefoontje naar Tele-Onthaal bijvoorbeeld is helemaal anoniem en verschijnt niet op de telefoonrekening. Ook op het nummer 1712 kan je volledig anoniem en gratis terecht met vragen over geweld en misbruik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content