7 non-fictieboeken die het leven makkelijker, leuker of gezonder maken
Je hoeft niet per se tien dagen door te brengen in een stilteklooster om tot ingrijpende levensinzichten te komen. Ook deze zeven non-fictieboeken brengen je iets bij over het nut van verveling, de kracht van superstimuli of de zoektocht naar je eigen seksualiteit.
1. Breinrust, Inge Declercq
Het woord verveling heeft een negatieve bijklank, maar dat is onterecht, betoogt slaapexpert Inge Declercq in ‘Breinrust’. In het boek ijvert ze voor minder verplichtingen en meer rust, omdat we collectief onderschatten welke impact onze drukke levens hebben op ons brein. Prop die vakantieplanning dus niet vol met activiteiten, maar neem de tijd om eindeloos voor je uit te staren op het strand of weg te dromen bij een aperitiefje. Dit boek zal je daarbij helpen met concrete inzichten en tips. (MH)
Uit bij Pelckmans, 256 pagina’s, 24.50 euro
Lees hier een hoofdstuk uit ‘Breinrust’.
Drie maanden lang moedigt Knack je aan om meer te lezen onder de noemer ‘Time to read’. Via de test in deze link breng je je schermgebruik in kaart en krijg je te zien hoeveel boeken je zou kunnen lezen als je stopt met scrollen. Op deze pagina verzamelen we drie maanden lang allerhande tips die helpen om beter te focussen, meer tijd te maken om te lezen of boeken te kiezen die bij je passen. Verwacht je dagelijks aan nieuwe artikels en inspiratie.
2. De vrouw in de moeder: van oermoeder tot seksgodin en alles ertussenin, Uwe Porters
Seksuele taboes doorbreken: het is zo’n beetje het handelsmerk van vroedvrouw en auteur Uwe Porters. In ‘De vrouw in de moeder’ maakt ze komaf met het idee dat het moederschap niet te verzoenen valt met een interessant seksueel leven. Vaak wordt in onze maatschappij vergeten dat er in elke moeder nog steeds een vrouw met eigen verlangens schuilt. Wie de tijd neemt om naar die verlangens te luisteren in plaats van ze onder de mat te vegen, zal zien dat de hele omgeving floreert, stelt Porters. Ze neemt je mee op de zoektocht naar haar eigen seksuele identiteit en moedigt je aan om hetzelfde te doen.
Uit bij uitgeverij Vrijdag, 208 pagina’s, 22.50 euro
3. Het sportkookboek voor hardlopers, Stephanie Scheirlynck
Wie vanuit z’n strandstoel aan z’n conditie wil werken, kan dat doen met behulp van ‘Het sportkookboek’ van de bekende topsportdiëtiste Stephanie Scheirlynck. Het is een kookboek en bevat bijgevolg recepten, maar dat is niet het enige. Op de eerste pagina’s van het boek leer je hoe je lichaam werkt en wat je wanneer moet eten om alles uit je training te halen. De informatie is super toegankelijk, wetenschappelijk onderbouwd en helder verwoord, met bakken tips om je voeding en je training beter op elkaar af te stemmen. Een aanrader voor wie er na de vakantie weer stevig in wil vliegen. (MH)
Uit bij Lannoo, 192 pagina’s, 24.99 euro
Lees hier het interview met Stephanie Scheirlynck
4. Gewoontedieren: waarom we altijd meer willen en wat we daartegen kunnen doen, Nicklas Brendborg
In ‘Gewoontedieren’ verklaart de Deense moleculair bioloog Nicklas Brendborg waarom de mens steeds op zoek gaat naar meer en groter. Waarom ben je zo verslaafd aan je smartphone? Waarom is het zo moeilijk om een chipszak niet tot de bodem te verorberen in één zitting? Waarom willen we ons uiterlijk steeds verregaander veranderen? Brendborg legt het haarfijn uit in zijn vlot geschreven boek. Bovendien geeft hij ook tips wat we kunnen doen om minder vatbaar te zijn voor deze zogenaamde superstimuli. (LP)
Uit bij uitgeverij Spectrum, 288 pagina’s, 24.99 euro
Lees hier een hoofdstuk uit het boek
5. Verbeterd recept, Eva Kestemont
In Verbeterd recept deelt journalist Eva Kestemont haar ervaringen en ontdekkingen na een maand zonder fabrieksvoedsel. Ze onthult de ontluisterende realiteit van ultrabewerkt voedsel en de gezondheidsrisico’s die ermee gepaard gaan, zoals hart- en vaatziekten. Dit boek wil niet enkel waarschuwen, het biedt ook een optimistische kijk op de toekomst van ons eten. De auteur onderzoekt hoe we kunnen nadenken over duurzame voedingsopties en wat we van de overheid en de voedingsindustrie mogen verwachten. Zin om zelf aan de slag te gaan? Het boek bevat ook enkele simpele recepten waarmee je fabrieksvoeding kunt vermijden. (LP)
Uit bij Ertsberg, 168 pagina’s, 27.50 euro
Lees hier ons dossier ‘Weet wat je eet’ over fabrieksvoeding
6. Het rewildboek, Mike De Roover
De kans is groot dat je je op vakantie voorneemt om na ook na de reis meer tijd door te brengen in de natuur. In ‘Het rewildboek’ moedigt ervaren bushcrafter Mike De Roover mensen aan om hun rugzak van de zolder te halen en eropuit te trekken. Naast basistips over hoe je slim je rugzak inlaadt of vuur kan maken, komen er ook onderwerpen voor de doorwinterd kampeerder aan bod. Van wildplukken tot shelters bouwen, je leert alles wet je nodig hebt om een weekendje zonder zorgen te kamperen in het midden van de natuur.
Uit bij Lannoo, 288 pagina’s, 25.99 euro
Lees hier het interview met Mike De Roover
7. Het cosmeticacomplot: wat de beauty-industrie je niet vertelt, Barbara Geusens
Hoe weet je of je dagcrème, shampoo of mascara exact zal doen wat het veelbelovende etiket belooft? Je zou daarvoor kunnen kijken naar de lijst met ingrediënten, maar voor de doorsnee consument is dat min of meer Chinees. Met ‘Het cosmeticaparadox’ wil bio-ingenieur en huidexpert Barbara Geusens daar verandering in brengen. Ze legt vanuit haar eigen ervaring als cosmeticaproducent uit welke duistere geheimen de beautyindustrie liever verborgen houdt en hoe je het verschil ziet tussen betrouwbaar onderzoek en geslepen marketingpraatjes. Zo leer je als consument weloverwogen keuzes te maken.
Uit bij Borgerhoff & Lamberigts, 192 pagina’s, 22.99 euro
Lees hier het interview met Barabara Geusens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier