New Yorks museum The Frick Collection krijgt uitbreiding
De States zijn in de ban van de museumrenovaties. Het lijkt wel een opbodprogramma, want de ene muzentempel na de andere breidt uit en renoveert. The Frick Collection in New York maakt nu ook zijn plannen bekend voor een soort facelift, wat meteen de talk of the town is.
De States zijn in de ban van de museumrenovaties. Het lijkt wel een opbodprogramma, want de ene muzentempel na de andere breidt uit en renoveert. The Frick Collection in New York maakt nu ook zijn plannen bekend voor een soort facelift, wat meteen de talk of the town is.
The Frick Collection is een place to be voor fijnproevers. Het is een beetje zoals The Wallace Collection in Londen, eveneens een riant stadspaleis vol oude meesters, met een prachtig decor vol lambriseringen, kroonluchters en Oosterse tapijten. The Frick Collection werd net een eeuw geleden gebouwd en ontworpen door architect Thomas Hastings voor industrieel Henry Clay Frick die een prachtige verzameling van vooral Europese antiquiteiten aanlegde. In 1935, na zijn dood, werd het neoklassieke herenhuis een museum waar je onder meer werken bewondert van Vermeer, Rembrandt, Bellini, El Greco, Goya, Boucher en Turner. Het is niet het museum waar alle toeristen heen gaan, maar vooral de connaisseurs.
The Frick Collection is ook qua gebouw uniek. In dit stijlvolle bouwwerk krijg je ook het gevoel dat de tijd even stilstaat, wat dan weer voor een heerlijk contrast zorgt met de immer bruisende stad. Kortom de plannen om The Frick uit te breiden zijn ronduit verrassend, niemand dacht ooit dat dit instituut kon veranderen. Echt veranderen gaat het niet, alle decors blijven bewaard. Maar The Frick kampt met plaatsgebrek, wat vooral bij tentoonstelling een probleem is. The Frick Collection zou met een derde worden uitgebreid en krijgt een kleine toren die uitzicht zal bieden op Central Park. Wat ook bijzonder is, de uitbreiding gebeurt in neoclassicistische stijl, en niet in een hyper moderne stijl die contrasteert met het oude gebouw. Je zult de uitbreiding dus amper merken. In de States is de neoclassicistische architectuurstijl immers nog altijd levendig.
Meer musea breiden uit
In de States lijken de musea een renovatierage te ondergaan. Daar bestaat ook een verklaring voor. Het fenomeen komt ook in Europa voor. Musea zijn in en moeten steeds met iets nieuw uitpakken om publiek te trekken. In de States worden heel wat musea vergroot met een of meerdere vleugels, zoals in New York het Museum of Modern Arts en het Metropolitan Museum of Arts. Maar daar plant ook het Whitney Museum of American Art een uitbreiding. Ook The Los Angeles County Museum of Art en het Miami Art Museum wensen te verruimen. De fondsen worden niet steeds door de schatkist ter beschikking gesteld, het meeste geld wordt gedoneerd. Deze musea zullen wel de fout niet maken van het Rijksmuseum in Amsterdam dat er in was geslaagd om zijn deuren jarenlang te sluiten voor wat opschikwerk. Dus zal je ook tijdens de werken The Frick Collection kunnen bewonderen, in alle rust.
Piet Swimberghe
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier