Meditatie aan een muur: waarom boulderen zo populair is

Mixed Race girl climbing rock
Mare Hotterbeekx
Mare Hotterbeekx Journalist & Chef Online

Het vereist kracht, coördinatie en concentratie. Het lijkt op een spel, maar het is wel degelijk een sport. Boulderen, muurklimmen zonder touw, is intussen bijna even populair als padel. Wat maakt de sport zo aantrekkelijk?

Boulderen, of muurklimmen zonder touw of beveiliging, zit in de lift. Wat ooit begon als een subdiscipline voor alpinisten die in veiligere omstandigheden hun vaardigheden wilden aanscherpen, is sinds 2020 een officiële Olympische sport. In ons land opende de eerste boulderhal al de deuren in 1994, klimzaal Blok, toen de eerste van de hele Benelux. Intussen heeft elke middelgrote stad wel één of meerdere boulderzalen die een steeds groter publiek aantrekken. Niet verwonderlijk, volgens Boris Cuervels, een van de drie eigenaars van klimzaal Blok.

Complete sport

‘Boulderen is een heel complete sport. Je traint je hele lichaam, van je tenen tot je vingers. Tegelijk is het zeer laagdrempelig. In elke klimzaal zijn er boulderroutes op elk niveau. Je kan perfect starten zonder enige sportieve voorgeschiedenis. Zelfs kinderen kunnen er perfect aan beginnen vanaf een jaar of vijf. Meer dan klimschoenen, een sportlegging en eventueel wat kalk heb je niet nodig’, klinkt het. Bovendien koppel je al boulderend het sportieve aan het sociale. ‘Je klimt natuurlijk alleen naar boven, maar als je ergens vastloopt of een bepaald probleem ook na tien pogingen niet opgelost krijgt, zijn er altijd anderen om je tips te geven, of de route voor te klimmen. Zo maak je snel nieuwe vrienden. Onder de boulderaars heerst er een sterk gemeenschapsgevoel. Veel vriendengroepen spreken nu in een boulderzaal af in plaats van op café.’

Boulderen in een klimzaal
© Getty Images

Het klinkt voor mij erg bekend in de oren. Sinds twee jaar ben ik op regelmatige basis te vinden in een boulderzaal. Wat begon als een semi-hobby om punten te scoren bij mijn nieuwbakken lief is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde waarvoor ik met plezier café- of tv-avonden laat schieten. Dat heeft uiteraard te maken met de fysieke uitdagingen van de sport – het ene moment zweef je als een soort spiderman in het rond, het volgende land je in alle bescheidenheid op de mat 4 meter lager – maar meer nog met het mentale aspect van de sport.

Meditatie aan de muur

Boulderen is een vorm van meditatie aan een muur. Het is een sport die je dwingt om je te focussen op het hier en nu en die je hyperbewust maakt van hoe je lichaam zich in de ruimte bevindt. Als je aan de muur hangt, is er geen tijd voor gepieker. Je volgende beweging is het enige dat ertoe doet. Het is een constante balans tussen je eigen grenzen bewaken – hoogmoed komt voor de val – en ze verleggen. Het is het leren aanvaarden van je eigen faalbaarheid. Het is vallen en weer opstaan, werken aan je fysieke en mentale veerkracht terwijl alles toch licht, leuk, speels en sociaal blijft. Ik ken weinig andere sporten die zoveel voordelen combineren.

‘Elke boulder is een soort puzzel’, aldus Ceurvels. ‘De best boulderaar is niet per se degene met de meeste kracht, ook al lijkt dat wel zo. Eigenlijk is het een heel technische sport. Wie lenig is en een goede techniek heeft, zal sneller vooruitgang boeken dat bijvoorbeeld de average fitness boy die teert op brute kracht.’ Dat zorgt er ook voor dat veel meer vrouwen de sport intussen omarmen. In klimzaal Blok is het cliënteel voor ongeveer 40 procent vrouwen en dat aantal groeit nog elke dag. ‘Ik zie meer en meer vrouwen die ik groep komen klimmen, of samen verschillende zalen uittesten. Dat kan ik alleen maar aanmoedigen. Boulderzalen zijn geen mannenbastions meer.’

Belgisch bouldertalent

De fysieke en mentale voordelen zijn niet de enige verklaring voor de stijgende populariteit. Ook sociale media spelen een grote rol. ‘Boulderen ziet er spectaculair uit. Je vliegt in het rond, dat is gewoon heel erg cool. Die beelden worden logischerwijze gretig gedeeld’, aldus Ceurvels. Wie bij het horen van die woorden vooral denkt aan de mogelijks harde val na het filmpje: geen zorgen. In elke boulderzaal liggen dikke matten die een zachte landing verzekeren. Moest dat niet geruststellend genoeg zijn, kan je op veel plekken ook lessen volgen om veilig te leren vallen. Wie graag in de buitenlucht bouldert heeft altijd een crashpad bij. Dat is een dikke mat van ongeveer 2 vierkante meter die dient om een eventuele val van een rotsblok te breken. Echt onveilig is de sport dus niet, ondanks de spraakmakende video’s.

Tot slot hebben we in België ook behoorlijk wat bouldertalent. De beste boulderaar ter wereld, de 26-jarige Simon Lorenzi, is bijvoorbeeld een Belg. Ook Hannes Van Duysen scheert hoge toppen in wereldbekerwedstrijden. Die zaken halen het nieuws en prikkelen de nieuwsgierigheid.’ Wie nog op zoek is naar een nieuwe uitdaging voor 2024 mag ‘boulderen’ alvast op de lijst zetten.

WAAR KAN JE BOULDEREN?
Brussel
Arkose, Schaarbeek
Een klimzaal, gym, sauna, restaurant, kantine, sportkledingwinkel en yogastudio in één. Je kan hier zowel op eigen houtje boulderen als lessen volgen. Het dakterras is in de zomer een ideale spot om te bekomen van het sporten.
Le camp de Base, Elsene
De thuisbasis van wereldkampioen Simoni Lorenzi en dus de ideale plek om je te laten inspireren. Toch vind je hier ook voor beginners meer dan voldoende uitdagingen. Ook hier is een kantine en een kleine gym met wat gewichten.
LEUVEN
Boulder One, Herent
Hier vind je een uitgebreid lessenaanbod voor jonge boulderaars, net als een speleobox. Maar ook voor volwassenen meer dan genoeg boulderproblemen om je eindeloos op uit te leven. Je vindt hier veel ‘overhang’ en routes die gemiddeld iets langer zijn dan elders. In de kantine kan je enkel drinken en kleine snacks krijgen, maar geen maaltijden.
ANTWERPEN
Beest Boulders Antwerpen
Een Belgisch-Nederlandse keten waar je voor een schappelijke prijs basiscursussen techniek kan volgen. Naast boulderen vind je hier ook een kantine en een shop met boulderbenodigdheden.
Klimzaal Blok
De eerste klimzaal van de Benelux . Met 900 vierkante meter aan boulderoppervlak nog altijd een van de grootste van ons land. Je kan hier zowel binnen als buiten boulderen en de nodige beginnerslessen volgen. Naast boulderen zit er ook yoga in het aanbod. In de kantine kan je terecht voor een hapje en een drankje.
GENT
Rhino Boulder Gym
Zeer mooie boulderzaal met een interessant aanbod aan lessen voor zowel beginners als gevorderden. Uniek in het aanbod: een les omgaan met emoties. Angst is iets wat veel boulderaars immers tegenhoudt om naar het volgende niveau te klimmen. Ook hier een kantine met drank, lichte snacks en maaltijden.
– Klimzaal Bleau
De Bleau in de naam verwijst naar Fountainbleau, een van de mooiste plekken in Europa om in de natuur te boulderen. De zaal combineert lengteklimmen en boulderen. Ook hier kan je verschillende lessen volgen op elk niveau. In de kantine kan je de honger na het boulderen stillen met soep, pizza, pasta en andere kleine snacks.
Wil je graag buiten boulderen? Op deze plekken kan dat in Begië en in de buurlanden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content